Skocz do zawartości

klonowanie dysku hdd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Pada mi w lapku dysk i chciałbym go sklonować dopóki jeszcze odpala.Dysponuję podobnym ale mogę go podłączyć tylko przez usb.Pytanie:czy da radę to zrobić np.programem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  tak aby wszystko odpalało po wymianie dysku?A jak nie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  to jaki się nadaje?Mam dwie partycje-systemowa i z danymi.

Z góry dzięki.HDTune_Health_WDC_WD1200BEVS-07RST.png.dba96336dbf970e751a8891f2c334e12.png

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie migracji na dysk ssd - czy te partycje które zostały utworzone przez win 8,1 i 10-kę (chyba ich za dużo??)   zostaną przeniesione na nowy dysk (programem Aomei)  ??

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Zrób backup całego dysku i problem rozwiązany (polecam Acronis), możesz nawet dla pewności zrobić kopię sektor po sektorze, ale na moje to nie ma sensu. Niemniej widząc taki chaos z ukrytymi partycjami systemowymi, to zainstalowałbym system na czysto.

zalko lubi to
Opublikowano

Jak zrobisz backup dysku, to tak, bo to będzie dokładna kopia. Możesz się pobawić z backup'owaniem poszczególnych partycji, ale słabo to widzę, żeby potem to działało, bo to struktura GPT i ona musi mieć te partycje. Na MBR byłoby dużo prościej.

zalko lubi to
Opublikowano

Sorki że tak późno się odzywam,ale z moim problemem postąpiłem tak:

1-sprzęt to śledź z knoppixem Live,przejście z sata na usb (do starego dysku),nowy dysk taki sam (tylko inna seria) zamontowany w lapku

2-postępowanie (za pomocą młotka i łomu bez żadnych spec programów),czyli :

-za pomocą GParted z Knoppixa utworzyłem partycję SYSTEM idealnie tego samego rozmiaru co na starym (czyli zrypanym)

-zainstalowałem XP w stanie surowym

-następnie (oczywiście wszystkie operacje po restartach) skasowałem linuchem wszystkie pliki z SYSTEM (nie format !) bo dla

linucha jeden ciul czy to pliki systemowe windy czy nie,np.SystemVolume,itp.

-za pomocą w/w linucha skopiowałem wszystko ze starego hdd na nowy (cały czas mowa o partycji SYSTEM)

-następnie z reszty wolnej przestrzeni partycja logiczna i utworzony MAGAZYN gdzie zwaliłem resztę danych (miałem tam folder Prog Files)

żeby na SYSTEM nie zawalać miejsca

-no i wyłączenie lapka .

Fajka na odstresowanie (wstrętny nałóg) i ...

Drżącym paluchem zrobiłem zapłon ... no i poszło !!!

Jak na ten wątek to minęło sporo czasu za co jeszcze raz przepraszam.

A koronawirusowi dedykuję wszystkie antyviry!

Siemka!

Opublikowano

Nie prościej było w programie usunąć wszystkie partycje po C, a przed D. Rozszerzyć wybraną partycję na uwolniony obszar i po robocie. By skrócić czas to rozszerzenie C nie wymaga przenoszenia sektorów z danymi.

Opublikowano

Witam ponownie.

Do BartAcid :

może i masz rację,ale przy każdym odpaleniu lapka  (w***o mnie) denerwowało mnie "take cuś"

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Postawiłem jednak system na nowo, usunięte niepotrzebne partycje i wszystko ok. Jednak nowy dysk bez śmieci to lepsze wyjście. Zastanawiałem się nad kombinacją programów na partycje D ale nie wiem czy to dobry pomysł. Część programów na jednym P/Files cześć na drugim..

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@darkon25 Ten dysk się nadaje do zrobienia formatu niskopoziomowego i po tym dopiero test powierzchni na obecność BadSectorów. Jeśli wyjdą jakieś po takich operacjach dysk do kosza. Chyba, że będą koło siebie i w brzegowych miejscach można ograniczyć powierzchnię dysku by dalej go używać.

@zalko Po cholerę dawać Program Files na drugą partycję, jak po reinstalce programy i tak trzeba instalować od nowa. Jak ci po drodze ci z systemami ratunkowymi na USB to jedynie co można przenieść folder użytkownika na D by w razie czego nie musieć bawić się w przegrywanie danych przy reinstalacji czy odświeżaniu systemu.