darcon25 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2019 Witam. Pada mi w lapku dysk i chciałbym go sklonować dopóki jeszcze odpala.Dysponuję podobnym ale mogę go podłączyć tylko przez usb.Pytanie:czy da radę to zrobić np.programem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tak aby wszystko odpalało po wymianie dysku?A jak nie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] to jaki się nadaje?Mam dwie partycje-systemowa i z danymi. Z góry dzięki. Cytuj
Widzior Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2019 EaseUS Todo Backup, Acronis True Image albo najprostszy WinToHDD. Do wyboru, do koloru. Jak używać, masz na YT masę poradników. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2019 Wątpię, aby dysk w tym stanie się sklonował. Cytuj
darcon25 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2019 Dzięki za podpowiedzi,będę próbował. (wiktorynek,jeżeli jeszcze odpala bez zacięć to chyba da radę) Cytuj
zalko Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Mam pytanie odnośnie migracji na dysk ssd - czy te partycje które zostały utworzone przez win 8,1 i 10-kę (chyba ich za dużo??) zostaną przeniesione na nowy dysk (programem Aomei) ?? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Widzior Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zrób backup całego dysku i problem rozwiązany (polecam Acronis), możesz nawet dla pewności zrobić kopię sektor po sektorze, ale na moje to nie ma sensu. Niemniej widząc taki chaos z ukrytymi partycjami systemowymi, to zainstalowałbym system na czysto. zalko lubi to Cytuj
zalko Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Ok tak zrobię ale na tym dysku też robiłem format C i nie usunął mi tych dodatkowych partycji. Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Widzior Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Bo format ci nie usunie tych wszystkich ukrytych partycji GPT. Musiałbyś je pousuwać ręcznie, a raczej wyczyścić całkowicie dysk poleceniem Clean w DiskPart. Cytuj
zalko Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Czyli jeśli nawet zrobię migracje dysku C to pójdzie z tymi wszystkimi partycjami? Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Widzior Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Jak zrobisz backup dysku, to tak, bo to będzie dokładna kopia. Możesz się pobawić z backup'owaniem poszczególnych partycji, ale słabo to widzę, żeby potem to działało, bo to struktura GPT i ona musi mieć te partycje. Na MBR byłoby dużo prościej. zalko lubi to Cytuj
darcon25 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Sorki że tak późno się odzywam,ale z moim problemem postąpiłem tak: 1-sprzęt to śledź z knoppixem Live,przejście z sata na usb (do starego dysku),nowy dysk taki sam (tylko inna seria) zamontowany w lapku 2-postępowanie (za pomocą młotka i łomu bez żadnych spec programów),czyli : -za pomocą GParted z Knoppixa utworzyłem partycję SYSTEM idealnie tego samego rozmiaru co na starym (czyli zrypanym) -zainstalowałem XP w stanie surowym -następnie (oczywiście wszystkie operacje po restartach) skasowałem linuchem wszystkie pliki z SYSTEM (nie format !) bo dla linucha jeden ciul czy to pliki systemowe windy czy nie,np.SystemVolume,itp. -za pomocą w/w linucha skopiowałem wszystko ze starego hdd na nowy (cały czas mowa o partycji SYSTEM) -następnie z reszty wolnej przestrzeni partycja logiczna i utworzony MAGAZYN gdzie zwaliłem resztę danych (miałem tam folder Prog Files) żeby na SYSTEM nie zawalać miejsca -no i wyłączenie lapka . Fajka na odstresowanie (wstrętny nałóg) i ... Drżącym paluchem zrobiłem zapłon ... no i poszło !!! Jak na ten wątek to minęło sporo czasu za co jeszcze raz przepraszam. A koronawirusowi dedykuję wszystkie antyviry! Siemka! Cytuj
BartAcid Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Nie prościej było w programie usunąć wszystkie partycje po C, a przed D. Rozszerzyć wybraną partycję na uwolniony obszar i po robocie. By skrócić czas to rozszerzenie C nie wymaga przenoszenia sektorów z danymi. Cytuj
darcon25 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Witam ponownie. Do BartAcid : może i masz rację,ale przy każdym odpaleniu lapka (w***o mnie) denerwowało mnie "take cuś" [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
zalko Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Postawiłem jednak system na nowo, usunięte niepotrzebne partycje i wszystko ok. Jednak nowy dysk bez śmieci to lepsze wyjście. Zastanawiałem się nad kombinacją programów na partycje D ale nie wiem czy to dobry pomysł. Część programów na jednym P/Files cześć na drugim.. Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj
BartAcid Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2020 @darkon25 Ten dysk się nadaje do zrobienia formatu niskopoziomowego i po tym dopiero test powierzchni na obecność BadSectorów. Jeśli wyjdą jakieś po takich operacjach dysk do kosza. Chyba, że będą koło siebie i w brzegowych miejscach można ograniczyć powierzchnię dysku by dalej go używać. @zalko Po cholerę dawać Program Files na drugą partycję, jak po reinstalce programy i tak trzeba instalować od nowa. Jak ci po drodze ci z systemami ratunkowymi na USB to jedynie co można przenieść folder użytkownika na D by w razie czego nie musieć bawić się w przegrywanie danych przy reinstalacji czy odświeżaniu systemu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi