P4VL0 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2019 Witam. Posiadam router Huawei B525s. Internet mam w T-mobile (oferta 20Mb/s). Obecnie mam prędności ok. 10MB/s. Jaką antenę kupić? Obecnie mam coś takiego - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ale polepszenia w prędkości nie ma żadnego :/ Czy takie coś byłoby dobre? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Do najbliższego masztu mam ok 5km. Cytuj
P4VL0 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2019 Generalnie boję się o jedno - za ok rok raczej na pewno będziemy zmieniać dostawce. Najprawdopodobniej dostaniemy inne urządzenie. Czy antena będzie wtedy działać z "innym" urządzeniem? Czy to nie będzie tak że będzie jakieś inne złącze i nie ruszy? Albo router odmówi danej anteny pomimo że będzie poprawnie podłączona? Podobno ta wtyczka do podłączenia anten to standard i będzie pasować. Jakie jest wasze zdanie? Cytuj
Hermogenes Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2019 Tak wtyczki SMA są standardowe, nie kupuj anteny na jedno pasmo z 5 km możesz mieć dostęp do wszystkich pasm. ATK 504 x2 szt kabla nie więcej niż 10 m ten router jest 6 kat więc agreguje 2 częstotliwości jeśli są dostępne na Bts . Tu możesz sprawdzić co działa w Twojej lokalizacji [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pozdrawiam Hermogenes Cytuj
P4VL0 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2019 Dobra, porobiłem szereg testów: T-Mobile: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Orange: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 800+1800: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 800: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 800+2100: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 1800+2100: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2600: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Więc jaką antenę kupić? Cytuj
FapFolder Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2019 @P4VL0 jaka paczke danych masz w t mobile ? Cytuj
P4VL0 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2019 @[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] standardowy starter za 5zł Cytuj
FapFolder Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2019 Teraz, P4VL0 napisał: @[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] standardowy starter za 5zł ile gb neta ? Cytuj
P4VL0 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2019 1GB Może ta będzie dobra? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
BartAcid Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2019 Kolego, a ile ci telefon wyciąga? Miałem napisać że siedzi ci cała szkoła na twoim BTS, ale się powstrzymam. Zrobiłem sobie test na telefonie i DL nam podobny do twojego. Pamiętam, że kiedyś było lepiej. UL jak się trafi do do 20MBit/s dobije. Masz możliwość zrobić testy w tygodniu powiedzmy o 11 i 13 godzinie? Nie wiem czy ci antena co kol wiek pomoże. Cytuj
P4VL0 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2019 4 minuty temu, BartAcid napisał: Kolego, a ile ci telefon wyciąga? Miałem napisać że siedzi ci cała szkoła na twoim BTS, ale się powstrzymam. Zrobiłem sobie test na telefonie i DL nam podobny do twojego. Pamiętam, że kiedyś było lepiej. UL jak się trafi do do 20MBit/s dobije. Masz możliwość zrobić testy w tygodniu powiedzmy o 11 i 13 godzinie? Nie wiem czy ci antena co kol wiek pomoże. Również nie jestem tego pewien. W przyszłym tygodniu mogę porobić więcej testów, ale generalnie internet chodzi tak samo i nie spodziewam się, żeby było lepiej :/ Cytuj
Hermogenes Opublikowano 12 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2019 To podejdź podjedź pod ten Bts na 200 m tylko wybierz ten sam sektor i zrób pomiary prędkości dla dobrych parametrów. Inna sprawa nie patrz na te bzdury które wypisują sprzedawcy o rzekomym zysku anten. Anteny per-log mają zysk od 4 do 9 dBi; tam dla wybranego pasma drga 2 do 4 dipoli. Pozdrawiam Hermogenes Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi