razor1995 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2019 Ot, jakoś tydzień temu na moim E7240 zaczęły się problemy z Intel Management Interface. Laptop zaczął się wyłączać w losowych momentach, miałem wtedy zainstalowany Windows 8.1. Co zaobserwowałem w devmgmt.msc: Przeinstalowałem system ma czysty Windows 7, ale problem pozostał. Z event log odczytałem tyle: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Na Win7 również mam kod 10. Tymczasowo obszedłem problem wyłączając IMEI w menadżerze urządzeń, ale wolałbym by nie pojawiał się w ogóle lub działał poprawnie Jakby tego było mało - nie mogę zaktualizować BIOSu laptopa - ani nowszej wersji A28, ani obecnej A27 - spod Windows nie chcą się zainstalować - po reboocie powinna wyskoczyć aktualizacja BIOS - nic się nie dzieje, startuje Windows. Podobnie, gdy próbuję skorzystać z narzędzia do flashowania bezpośrednio w BIOS. Gdy próbuję zaktualizować BIOS spod bootowalengo USB z DOSem - nie pojawia się żaden komunikat, DOS wraca do znaku zachęty. Do tego moduł TPM przestał być widoczny w ustawieniach BIOS i w devmgmt. Jakieś koncepcje? Cytuj
razor1995 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2019 @GT500s, nie jestem w stanie sprawdzić tym toolem, bo nie jest on w stanie dobić się do MEI - wymaga działającego sterownika, który jak wspomniałem - u mnie nie działa. Dodam, że jakiegokolwiek sterownika nie użyję, rezultat jest taki sam - błąd 10. Cytuj
razor1995 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2019 15 minut temu, GT500s napisał: próbuj po kolei z INF Żaden nie chce się zainstalować, lub nadal wywala ten sam błąd. Brak kontaktu sterownika z firmware wewnętrznym. Cytuj
razor1995 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2019 Przywracałem kilka razy, wyjmowałem baterię BIOS (rozkręcajac pół laptopa) - nie pomaga. Sprawdziłem MEInfo pod DOS - również nie potrafi skomunikować się z firmware - tak jakby coś mi to firmware nadpisało/wykasowało. Co dziwne, bo żadnego softu kasującego IMEI nie używałem, ba nawet nie aktualizowałem ostatnio BIOSu. Jedynie co to aktualizacje Windows 8.1. Bez tego IMEI jeszcze przeżyję, ale TPM by się przydał (a też znikł...). Cytuj
razor1995 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2019 Kombinuję jeszcze i wykombinowałem chyba - może mnie dopadły zimne luty pod CPU? Co myślicie? Cytuj
razor1995 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2019 @GT500s, bez programatora i wylutu raczej tego nie zrobię Cytuj
Nieobecny Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2019 Też stawiam na problemy sprzętowe. Prawdopodobnie coś padło - procesor, chipset, płyta? Jako że ogólnie sprzęt działa, więc prawdopodobnie jakiś mało istotny pin/ścieżka nie ma styku. Cytuj
razor1995 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zamówiłem drugie mobo, będę się bawił jak wymontuję to obecne. Co ciekawe - potrafi pracować 3 godziny, potrafi zgasnąć po 20 minutach - próbowałem też na samym zasilaczu. Kumpel podpowiedział mi, że może to być problem z IMEI w samej kości BIOS i bez programatora się nie obędzie. Co zastanawiające, bo nie używałem nic pokroju me_cleaner, czyżby kasował się sam? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi