HHbj123 Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2019 Witam. Mam taki problem. Mam 2 identyczne dyski 2TB WD ELEMENTS Są to 2 bliźniacze kopie. Skopiowałem z jednego dysku całą zawartość na drugi dysk. Po zaznaczeniu wszystkich folderów i kliknięciu prawym->Właściwości, jak sprawdzam rozmiary - pokazuje mi różne rozmiary jak na załączniku. Co prawda jeden z folderów we właściwościach ma jeden folder więcej niż jego odpowiednik na drugim dysku, ale rozmiary się zgadzają. Dlaczego tak jest i co z tym ewentualnie zrobić [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
iskier Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2019 Trochę mało informacji, ale prawdopodobnie na dysku źródłowym miałeś plik "rzadki" (ang, "sparse"), który przy kopiowaniu został "rozciągnięty" do pliku normalnego, ponieważ standardowe metody kopiowania zawsze tak robią. Być może nic nie musisz z tym robić, ale możesz użyć narzędzia do synchronizacji i porównywania plików np. funkcji "Synchronizuj katalogi" w Total Commanderze. Możesz też np.: utworzyć sumy kontrolne dla plików źródłowych i sprawdzić je z plikami docelowymi. Cytuj
renatan Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2019 8 godzin temu, HHbj123 napisał: Co prawda jeden z folderów we właściwościach ma jeden folder więcej niż jego odpowiednik na drugim dysku, co prawda ..stanowi różnicę Cytuj
HHbj123 Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2019 2 godziny temu, renatan napisał: co prawda ..stanowi różnicę pomimo tego rozmiary folderów sa identyczne 8 godzin temu, iskier napisał: prawdopodobnie na dysku źródłowym miałeś plik "rzadki" (ang, "sparse") da sie jakos usunac ten plik Cytuj
BartAcid Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2019 Defragmentacja też robi swoje. Przy kopiowaniu tej samej zawartości na nowy dysk dane są przenoszone i defragmentowane. Nie przejmował bym się tym specjalnie. Cytuj
info Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2019 12 godzin temu, HHbj123 napisał: Witam. Mam taki problem. Mam 2 identyczne dyski 2TB WD ELEMENTS Są to 2 bliźniacze kopie. Skopiowałem z jednego dysku całą zawartość na drugi dysk. Po zaznaczeniu wszystkich folderów i kliknięciu prawym->Właściwości, jak sprawdzam rozmiary - pokazuje mi różne rozmiary jak na załączniku. Co prawda jeden z folderów we właściwościach ma jeden folder więcej niż jego odpowiednik na drugim dysku, ale rozmiary się zgadzają. Dlaczego tak jest i co z tym ewentualnie zrobić [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] CZy clonowales dysk sektor po sektorze ? Cytuj
HHbj123 Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2019 1 godzinę temu, laryflinta napisał: CZy clonowales dysk sektor po sektorze ? Po prostu zaznaczyłem i skopiowalem wszystkie foldery wewnątrz 1szego dysku a potem wkleiłem do 2giego Widze ze nie zalaczylem 2go screenshota Ponizej porownanie wlasciwosci dyskow Widac że różnica jest ok 40GB [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
iskier Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2019 To, że to kopia plików, a nie dysku, wydawało mi się zrozumiałe od początku. Ale skąd wziął się ten dodatkowy folder? Czy był na dysku źródłowym, czy utworzyłeś go na docelowym? Jeśli utworzyłeś na docelowym, to może dla jasności skopiuj na źródłowy. Pytasz czy plik "rzadki" da się usunąć. Ale po co? Jeśli go kopiowałeś, to zapewne jest potrzebny, a na razie nie wiadomo co to za plik! Plik "rzadki" też może być potrzebny, a czasem jest bardziej użyteczny niż zwykły. (Ja np.: uzywam plików rzadkich do przechowywania obrazów pustych dysków, ale z gotowym systemem plików. W ten sposób plik o rozmiarze 1 GB zajmuje ok. 10 - 12 MB.) Trzeba ten plik (lub pliki) najpierw znaleźć. A może się okazać, że nie chodzi o plik rzadki, lecz skompresowany. Skompresowany na poziomie systemu plików (kompresja NTFS) a nie spakowany (np.: ZIP, RAR, 7Z) Może się zdarzyć że taki plik zostaje zdekompresowany w locie jeśli na woluminie docelowym wyłączono kompresję. Użyj Total Commandera. Szukaj plików (ALT+F7) Szukaj sekw.: *.* Szukaj w: E:\;F:\ (obydwa dyski) Na karcie wtyczki: Wtyczka: tc Właściwość: rzadki Operator: = Wartość = tak Zobacz czy masz takie pliki na dyskach i jeśli tak to ile ich jest na poszczególnych dyskach, czy tyle samo. Skopiuj nazwy plików (CTRL+C) w oknie wyników. Przeprowadź takie samo wyszukiwanie dla plików skompresowanych to samo tylko na karcie "Wtyczki" właściwość "skompresowany". Cytuj
HHbj123 Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2019 9 godzin temu, iskier napisał: Ale skąd wziął się ten dodatkowy folder? Czy był na dysku źródłowym, czy utworzyłeś go na docelowym? Nie mam pojęcia skąd się wziął - pisałem wcześniej że jeden jest kopią drugiego CTRL_C --> CTRL_V 9 godzin temu, iskier napisał: Jeśli utworzyłeś na docelowym, to może dla jasności skopiuj na źródłowy. j/w - nie tworzyłem tego folderu, musiałbym być idiota żeby na jednym dysku utworzyć, na drugim nie, a później się pytać skąd te zmiany 9 godzin temu, iskier napisał: Pytasz czy plik "rzadki" da się usunąć. Ale po co? Jeśli go kopiowałeś, to zapewne jest potrzebny, a na razie nie wiadomo co to za plik! no własnie nie wiem co to jest, jeżeli nie potrzebny to dodatkowe 40GB mi się przyda 9 godzin temu, iskier napisał: Plik "rzadki" też może być potrzebny, a czasem jest bardziej użyteczny niż zwykły. no widzisz tego nie wiedziałem, nie znam się na tym, myślałem po prostu że to jakiś smieć Na razie spróbuje jak mówiłeś użyć Total Commandera i dam znac co wyszło z tego Cytuj
iskier Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2019 Zamiast rozjaśnić sprawę, niestety jeszcze zaciemniłeś. Po pierwsze nie napisałeś, który dysk jest źródłowy, a który docelowy. To ma znaczenie. Domyślam się, że źródłowy to "F", ale pewny nie jestem. Po drugie - pierwszy screen jest tak jakby niezgodny z pierwszym - na pierwszym pliki zajmują więcej miejsca na dysku "E", na drugim więcej zajętego miejsca jest na dysku "F". Wydaje mi się, że tak duża różnica nie może wynikać z wielkości tablicy plików (MFT) Cytuj
HHbj123 Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2019 22 minuty temu, iskier napisał: Po pierwsze nie napisałeś, który dysk jest źródłowy, a który docelowy. To ma znaczenie. niestety tego nie wiem/nie pamiętam 23 minuty temu, iskier napisał: Po drugie - pierwszy screen jest tak jakby niezgodny z pierwszym - na pierwszym pliki zajmują więcej miejsca na dysku "E", na drugim więcej zajętego miejsca jest na dysku "F" dziwne ale tak jest dysk który ma o 1 folder więcej ma o 37GB miejsca mniej 24 minuty temu, iskier napisał: Zamiast rozjaśnić sprawę, niestety jeszcze zaciemniłeś. ??? 9 godzin temu, iskier napisał: Użyj Total Commandera. Szukaj plików (ALT+F7) Szukaj sekw.: *.* Szukaj w: E:\;F:\ (obydwa dyski) Na karcie wtyczki: Wtyczka: tc Właściwość: rzadki Operator: = Wartość = tak Zobacz czy masz takie pliki na dyskach i jeśli tak to ile ich jest na poszczególnych dyskach, czy tyle samo. Skopiuj nazwy plików (CTRL+C) w oknie wyników. Przeprowadź takie samo wyszukiwanie dla plików skompresowanych to samo tylko na karcie "Wtyczki" właściwość "skompresowany". sprawdziłem ==> w obydwu przypadkach nie znaleziono plików Cytuj
iskier Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2019 43 minuty temu, HHbj123 napisał: który ma o 1 folder więcej ma o 37GB miejsca mniej A nazwa tego folderu? Może "System Volume Information"? To by wszystko wyjaśniało. Cytuj
HHbj123 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2019 W dniu 1.12.2019 o 00:17, iskier napisał: "System Volume Information"? To by wszystko wyjaśniało. na obu dyskach takie same =0B ale sprawdziłem też właściwości folderów $RECYCLE.BIN i wygląda to jak na załączniku, więc chyba tu jest wina [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pytanie czy te foldery mogę usunąć? Cytuj
iskier Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2019 Rozmiar "0 B" dla folderów "System Volume Information" oznacza tylko tyle, że nie masz uprawnień dostępu i wciąż nie wiadomo co jest w środku. Jeśli chodzi o kosz to w przypadku dysku F dałeś widok folderu wirtualnego, a w przypadku dysku E widok folderu fizycznego. Nie ma pewności czy można to porównywać. Jeśli chodzi o usunięcie, to użyj opcji "Opróżnij kosz", a jeszcze lepiej zobacz najpierw co jest w koszu! Cytuj
HHbj123 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2019 Godzinę temu, iskier napisał: że nie masz uprawnień dostępu i wciąż nie wiadomo co jest w środku. a jak uzyskać te uprawnienia dostęp i jak sprawdzić co jest w środku 1 godzinę temu, iskier napisał: Jeśli chodzi o kosz to w przypadku dysku F dałeś widok folderu wirtualnego, a w przypadku dysku E widok folderu fizycznego. problem w tym że w jednym i drugim przypadku tak samo sprawdziłem rozmiar ==> prawym na plik/folder $RECYCLE.BIN ==> właśćiwości Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi