Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze ramu i dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

potrzebuję pomocy w wyborze ram i dysku pod:

MSI B450 GAMING PLUS MAX + AMD Ryzen 5 3600

Pamięć myślałem coś tego typu:

Corsair Vengeance LPX 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CL16 (CMK16GX4M2B3200C16) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

lub

Patriot Viper 16GB DDR4 (PV416G320C6K) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dysk

GoodRAM PX400 512GB M.2 (SSDPR-PX400-512-80) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Resztę podzespołów mam, problem sprawia mi wybranie dysku i ram, bo nie mam w ogóle zielonego pojęcia na co zwracać uwagę. Wydaje mi się, że te z linków wyżej ujdą? :D Bardzo chętny jestem na wasze propozycję. Ram do 350, dysk do 400zł.

Opublikowano

Ram już załatwiony. Zamówiłem Corsair 16GB 3200MHz Vengeance LPX Black CL16.

A teraz dysk... Z tym mam największy problem. Ktoś dałby radę doradzić? Nie potrzebuję na teraz, ale dobrze byłoby mieć już coś na oku, a nuż się jakaś promocja trafi ;) Cena dysku zzwiększona do 600zł.

Ktoś coś?

Opublikowano

Większej głupoty nie mogłeś zrobić z ramem, najgorszy możliwy wybór (wiem, bo sam je mam). Już te Patrioty są sporo lepsze (Hynix C-Die). Wystarczy poczytać opinie choćby na morele. Pod Ryzeny kupuje się teraz TYLKO nowe wydanie Crucial Ballistix Sport LT, czyli te z końcówką w nazwie AESEK (czerwone) lub AESBK (szare). To są nowe kości na chipach E-Die Microna, i kręcą się jak szalone. Nie ważne, czy weźmiesz 3000 CL15, czy 3200 CL16, one i tak polecą na 3466-3600 na tym samym CL albo i niższym, i to na napięciu często poniżej 1,35V (zależy też od płyty i sztuki Ryzena). Stare BESEK i BESBK były na g0wnianych Hynixach M-Die lub A-Die, czyli takich, jakie są też w Corsair Vengeance LPX. Lepiej zmień zamówienie jak jeszcze możesz. O tych mówię (różnią się tylko kolorem):

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dysk też żeś jakiś kaleczny sobie wybrał, czemu nie wybierzesz czegoś sprawdzonego, jak choćby Crucial MX500? Lepsze dobre SATA, niż lipne NVMe. A tak poza tym, to bez sekundy zastanowienia brałbym tego (dobre MLC, z gwarancją 3m-ce sprzedającego, niby nowe wymontowane z laptopów) - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
6 godzin temu, windows81 napisał:

Nie sprawiają problemów. Profil XMP odpalony i działają na 3200

No bo działać na 3200 na CL16 będą, ale tańsze Ballistix Sport LT (te nowe na Micron E-Die) działałyby na 3466-3600 na CL14 !!! To jest kolosalna różnica, szczególnie dla Ryzenów 3000, gdzie optymalne taktowanie dla nich wynosi 3600-3733. Ale jak nie grasz, to różnicy nie wyczujesz. Jak ci 3200 styka, to luz.

A tak z ciekawości, jak byś chciał i mógł, to wrzuć screen z Typhoon Burner'a. Oni non-stop mieszają w tych RAM'ach, może Corasair też już coś innego daje, warto byłoby wiedzieć.

6 godzin temu, windows81 napisał:

Przed kupnem ram czytałem opinie nie tylko na morele i zdecydowana większość polecała

Bez urazy, ale panuje wszechobecna opinia, żeby z Ryzenami nie łączyć pamięci Corsair Vengeance :) Ja niestety kupowałem zaraz po premierze 1szych Ryzenów, więc tych opinii jeszcze nie było, a poza tym łudziłem się, że jeszcze trafię starą, świetną wersję na B-Die Samsunga, ale niestety się nie udało. Zresztą taka była na liście kompatybilności mobo, i tym się zasugerowałem.

Opublikowano
22 godziny temu, Widzior napisał:

A tak z ciekawości, jak byś chciał i mógł, to wrzuć screen z Typhoon Burner'a. Oni non-stop mieszają w tych RAM'ach, może Corasair też już coś innego daje, warto byłoby wiedzieć.

O to chodzi?

thumb_show.php?i=guuhg4z3&download_check

20 godzin temu, BartAcid napisał:

Ryzeny 1 miały opinię by nie łączyć ich z RAMam najlepiej :L

No właśnie ;) Jedna opinia na kilkaset :D

Opublikowano

Omg, albo ten nowy Thaiphoon jest do reszty powalony (bo mi też co innego pokazuje niż wcześniejsze wersje), albo nic już nie rozumiem. Z tego screena wychodzi, że masz najlepsze kości Samsung B-Die, tylko kompletnie nie pasują do nich ustawione przez Corsair'a timingi dla 3200 (16-18-18-36-54). Takie timingi to miały właśnie Hynixy i gorsze Samsungi D/E-Die, więc albo producent specjalnie zaniża osiągi, albo stosuje jakieś odrzuty B-Die, które nie spełniały wymagań. Może ten dopisek Boltzmann coś oznacza, bo stare, dobre B-Die tego nie miały. Widziałem też screeny pamięci G-Skill z B-Die Boltzmann i też były ustawione na 16-18-18-36, co by sugerowało jakiś gorszy sort Samsungów. W każdym razie ja bym na twoim miejscu to sprawdził, "prawdziwe" B-Die powinny z palcem w d.... chodzić na 14-14-14-30-44 na napięciu 1,35V.