Skocz do zawartości

Problem z Acer Aspire 5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, niecały rok temu kupiłem w sklepie media expert laptop acer aspire 5, dokładniej model A515-51G-579N. Z komputerami itp mam styczność od lat, lecz laptopami się nigdy jakoś bardziej nie interesowałem ani nie zajmowałem, ponieważ zawsze miałem komputer stacjonarny. Pewnego dnia przyszedł moment w którym jednak potrzebowałem go, więc tak jak napisałem wcześniej, pojechałem, porozmawiałem ze sprzedawcą, który mimo wszystko wydawał mi się najbardziej warty uwagi. Planowałem wydać mniej, lecz musiałem zmienić plany gdyż był okres przed świętami a ja potrzebowałem go na już. Pan doradził mi tego laptopa, miał to co potrzebowałem czyli pojemny dysk, rozdzielczość odpowiednią, grafikę z pojemnością 2 gb no no i 4 gb ramu i procesor też nie najgorszy. Miałem świadomość iż nie będzie on szybkością dorównywał laptopom z półki cenowej załóżmy 4-5 tyś, lecz nie sądziłem, że będzie aż tak źle. Przyjechałem do domu i przyszedł czas na odpakowanie i pierwsze włączenie i tu pierwszy raz zapaliła mi się lampka w głowie bo mimo iż to było pierwsze włączenie to trwało ono bardzo długo i później chodził też bardzo wolno. Uznałem, że to może być wina źle skonfigurowanego laptopa i programów, które producent wgrał więc zrobiłem format, niepotrzebne mi rzeczy wyłączyłem. Przez pierwszy tydzień od tego zabiegu chodził dobrze, później historia zatoczyła koło iż na niego wgrałem dosłownie kilka potrzebnych programów. Postanowiłem więc, że wgram na niego Winde 7 bo zawsze z niego korzystałem i wg mnie był lepszy, lecz tu się pojawił problem. Dopiero po wgraniu windowsa 7 uświadomiłem sobie, że ta generacja procesora nie ma już wsparcia dla 7, ale mimo wszystko chodził on o niebo lepiej. Wgrałem z powrotem 10 jakiś czas używałem, ale uznałem, że tak nie będzie, ponieważ to jest zwykłe oszustwo. Wszedłem tu na forum, znalazłem modyfikacje, która mi się podobała, nie obciążała bardzo pc, no po prostu marzenie, ale niestety na drugi dzień laptop znowu zaczął zamulać. Dysk i pamięci testowałem i nie było żadnych błędów. Producent dał możliwość wymiany dysku i dołożenia pamięci RAM do 20 gb i teraz pojawia się moje pytanie. Czy lepiej oddać go na gwarancje bo oni i tak zrobią tylko format, jakieś testy zapewne programami i mi go odeślą i tak kilka razy bo bodajże za 3 razem gdy oddam sprzęt na gwarancje to jest zwrot pieniędzy i wtedy mogę kupić inny sprzęt, czy lepiej zainwestować pieniądze w pamięć ram ( jest jeden slot, fabryczny ram jest lutowany) i dysk SSD?

Opublikowano

Dysk SSD 250GB to koszt około 150-200zł. 500GB już jest droższe. Starsze wersje Win10 na HDD dawały radę, ale nowsze już nie zbyt i lepiej mieć SSD. Zresztą, SSD jak pisałem nie kosztuje fortunę, a poprawia znacznie pracę na komputerze. Z SSD nawet mój 10 letni laptop działa o niebo lepiej. 
Co do RAM-u, to RAM-u nigdy za wiele :)

Opublikowano
1 minutę temu, Radzior2010 napisał:

Dysk SSD 250GB to koszt około 150-200zł. 500GB już jest droższe. Starsze wersje Win10 na HDD dawały radę, ale nowsze już nie zbyt i lepiej mieć SSD. Zresztą, SSD jak pisałem nie kosztuje fortunę, a poprawia znacznie pracę na komputerze. Z SSD nawet mój 10 letni laptop działa o niebo lepiej. 
Co do RAM-u, to RAM-u nigdy za wiele :)

Tak, mam świadomość, że to wszystko mogłoby chodzić wtedy lepiej, tylko pytanie jest czy jest sens w niego pieniądze ładować? I czy jeżeli dołożyłbym powiedzmy 8 gb ramu czy by to starczyło? Czasami lubie w jakiegoś lola zagrać i czasami ze 120 są dropy fps takie, że się freez robi. 
I czy mógłbym prosić w takiej sytuacji o podlinkowanie jakiegoś dysku oraz ramu do tego laptopa? Żeby to miało ręce i nogi? Bo tak jak mówię w laptopach nie siedzę za dużo i dlatego proszę o pomoc kogoś kto się na tym lepiej zna.

Opublikowano

U siebie używam Crucial MX500 250GB. Co do RAM-u to niech ktoś inny się wypowie, ja wiem jedynie, że Twój sprzęt obsługuje DDR4, ale jaką max pojemność możesz dołożyć to nie mam pojęcia.

Opublikowano

Maxymalnie do 20 Gb ramu wg producenta i czy możesz polecić jakąś kieszeń na dysk HDD? Ponieważ mam dysk 2 Tb ze starego komputera i potrzebowałbym go na dane i szukam jakiejś przejściówki/kieszeni, w której po 2 miesiącach użytkowania nie spali się sterownik jak w poprzedniej.

Opublikowano
Godzinę temu, Pies961 napisał:

bodajże za 3 razem gdy oddam sprzęt na gwarancje to jest zwrot pieniędzy i wtedy mogę kupić inny sprzęt,

Tylko, że najpierw musi być wadliwy, a Twój laptop jest w pełni sprawny - dałeś się nabić w butelkę. i5 8250U to słaby procesor na dodatek mający poważne problemy temperaturowe - powiedziałbym, że to jest już ikona i synonim intelowskiej tandety. 4GB RAM na dzisiejsze czasy, to za mało i nie pomoże żaden mod. Grafika MX130 nie pozwala grać w nowe gry.

Masz tylko 2 sposoby na podniesienie jego osiągów:

- dołożyć RAM - proponuję nie inwestować za bardzo i kupić używaną kość 4GB (koszt 50-60pln) - będziesz miał 8GB co w takim laptopie wystarczy, ale dodatkowo zyskasz tryb dual channel

- koniecznie kupić dysk SSD - tu również kupiłbym najtańszy nowy SSD TLC 480-512GB - można kupić poniżej 200pln

W czasie grania można pomyśleć o podkładce chłodzącej, tylko nie wiem czy on ma tam jakieś sensowne otwory wentylacyjne, żeby miało gdzie dmuchać do środka. :)

Opublikowano
24 minuty temu, wiktorynek napisał:

Tylko, że najpierw musi być wadliwy, a Twój laptop jest w pełni sprawny - dałeś się nabić w butelkę. i5 8250U to słaby procesor na dodatek mający poważne problemy temperaturowe - powiedziałbym, że to jest już ikona i synonim intelowskiej tandety. 4GB RAM na dzisiejsze czasy, to za mało i nie pomoże żaden mod. Grafika MX130 nie pozwala grać w nowe gry.

Masz tylko 2 sposoby na podniesienie jego osiągów:

- dołożyć RAM - proponuję nie inwestować za bardzo i kupić używaną kość 4GB (koszt 50-60pln) - będziesz miał 8GB co w takim laptopie wystarczy, ale dodatkowo zyskasz tryb dual channel

- koniecznie kupić dysk SSD - tu również kupiłbym najtańszy nowy SSD TLC 480-512GB - można kupić poniżej 200pln

W czasie grania można pomyśleć o podkładce chłodzącej, tylko nie wiem czy on ma tam jakieś sensowne otwory wentylacyjne, żeby miało gdzie dmuchać do środka. :)

W takim razie lepiej próbować go sprzedać?
Mam jeszcze w szafie gdzieś płyte główną asusa pod 1150 i i5 jakąś + zasilacz i dysk w miare. Sprzedawać ten super szybki laptop żeby nie tracić nerw i inwestować te pieniądze w grafike, ram i obudowę ? 
I czy dodanie ramu oraz wymiana dysku na ssd w tym sprzęcie rzeczywiście podniesie jego prędkość działania?

Opublikowano

Ja ci nie powiem co masz zrobić i czego potrzebujesz.

2 minuty temu, Pies961 napisał:

rzeczywiście podniesie jego prędkość działania?

Na pewno podniesie komfort użytkowania i szybkość uruchamiania, a dual channel minimalnie wydajność w grach.

P.S. Popatrz na ceny na Allegro i przemyśl ile stracisz na nim.

Opublikowano
14 minut temu, wiktorynek napisał:

Ja ci nie powiem co masz zrobić i czego potrzebujesz.

Laptop głównie do programowania, c++, JS, potrzebuje go także do płynnego przeglądania internetu co w obecnym momencie graniczy z cudem i tak jak powiedziałem do grania w mniej wymagające gry jak League of Legends, CS. 

Opublikowano

Według mojej oceny kolega @wiktorynek podał Ci optymalne rozwiązanie na poratowanie tego sprzeta minimalnym kosztem, więcej szkoda inwestować sprzedaż z dużą stratą. Przemyśl to bo moim zdaniem 8gb ramu i ssd dużo zmienią.

Opublikowano

@bunio1 Właśnie wcześniej się zastanawiałem nad tym, lecz chciałem też usłyszeć opinie innych na ten temat. Wiktorynek napisał, że używa dysku SSD TLC 480-512GB i że się nada, więc jeżeli mógłbyś Ty lub ktoś podlinkować mi jakiś sensowny ram, kolega wyżej pisał, że lepiej używkę ale jestem do używanego ramu trochę uprzedzony bo dwa razy kupowałem używkę jak jeszcze miałem stacjonarkę i pochodziły bardzo krótko. Ramy, które tu wchodzą wg producenta to DDR4 SDRAM. Myślę, że także jak zostało napisane wyżej włożę 4 gb ramu i będzie dual chanel. 

Opublikowano

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

tak na szybko a dysk HDD w kieszeń i już

Opublikowano

No właśnie wolę nówki, bo jak dysk się uwali czy pamięć to mam gwarancje właśnie, odeśle w razie w i gitara, a używka się rozwali to kolejną i tak do usranej śmierci hah, a poza tym jak ktoś nie ma za bardzo pieniędzy tak jak w tym przypadku ja to szczerze wole raz a porządne kupić niż się ciągle w używki bawić