Takumi Posted November 11, 2019 Report Posted November 11, 2019 Witam. Jaka grafika pod Ryzen 5 1600x? Płyta główna to MSI B450 Tomahawk (MS-7C02). GTX 1050Ti jest ok czy lepszą trzeba dać do tego procka? Jakie polecacie karty graficzne? Cena nie gra roli, ale nie mam zamiaru płyty i proca zmieniać. Aha i mam DDR4 16GB RAMu Quote
pawel5428 Posted November 11, 2019 Report Posted November 11, 2019 Zacytuję ci przetłumaczony post z zagranicznej strony: 1600X lepiej nadaje się do RTX 2080 lub GTX 1080 Ti. Z dwóch cytowanych kart RX 590 jest zdecydowanie szybszy, ale GTX 1060 jest odpowiedni dla 1080p i będzie działał znacznie chłodniej. 6-rdzeniowy, 12-wątkowy procesor nigdy nie boli, ale przez 99,9% czasu cała moc procesora będzie marnowana na nic. Mam 2200G podłączony do RX 570 i mam szczęście, że czterordzeniowy procesor osiągnął 35% wykorzystania przy dowolnym obciążeniu. drugi : Chyba że jesteś żonaty z monitorem z g-sync. A jeśli spojrzysz na GPU w tym zakresie, skorzystaj z karty AMD. RX 590 lub nawet 580 pokona 1060 w większości tytułów w 1920x1080p, szczególnie dzięki najnowszej aktualizacji sterowników, która zwiększyła wydajność w całym zakresie o średnio 15% 580 można również często znaleźć w sprzedaży za 200 USD, co sprawia, że dieta jest tania. Chociaż jeśli chcesz wyższej karty. Podwójnie, Vega 64 osiągnie wysoką wydajność, co jest świetne, biorąc pod uwagę, że dwie karty Nvidia, które konkurują z Vega 64, są o 100 $ wyższe. Quote
R95K Posted November 11, 2019 Report Posted November 11, 2019 Tutaj znajduje się lista kompatybilnych GPU dla Twojej płyty głównej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] PS. Przy wyborze GPU weź pod uwagę to, że kupując GPU dobrze by było aby zmieściło się w obudowie komputera. Chyba, że lubisz przeróbki pawel5428 and nudzija like this Quote
Takumi Posted November 11, 2019 Author Report Posted November 11, 2019 6 godzin temu, pawel5428 napisał: Zacytuję ci przetłumaczony post z zagranicznej strony: 1600X lepiej nadaje się do RTX 2080 lub GTX 1080 Ti. Z dwóch cytowanych kart RX 590 jest zdecydowanie szybszy, ale GTX 1060 jest odpowiedni dla 1080p i będzie działał znacznie chłodniej. 6-rdzeniowy, 12-wątkowy procesor nigdy nie boli, ale przez 99,9% czasu cała moc procesora będzie marnowana na nic. Mam 2200G podłączony do RX 570 i mam szczęście, że czterordzeniowy procesor osiągnął 35% wykorzystania przy dowolnym obciążeniu. drugi : Chyba że jesteś żonaty z monitorem z g-sync. A jeśli spojrzysz na GPU w tym zakresie, skorzystaj z karty AMD. RX 590 lub nawet 580 pokona 1060 w większości tytułów w 1920x1080p, szczególnie dzięki najnowszej aktualizacji sterowników, która zwiększyła wydajność w całym zakresie o średnio 15% 580 można również często znaleźć w sprzedaży za 200 USD, co sprawia, że dieta jest tania. Chociaż jeśli chcesz wyższej karty. Podwójnie, Vega 64 osiągnie wysoką wydajność, co jest świetne, biorąc pod uwagę, że dwie karty Nvidia, które konkurują z Vega 64, są o 100 $ wyższe. Poważnie tego.RTXa 2080 moge do tego procka.wziąć? Wykorzysta grafike dobrze? nie bedzie ten procek tej grafiki hamować? Quote
R95K Posted November 11, 2019 Report Posted November 11, 2019 27 minut temu, Takumi napisał: Poważnie tego.RTXa 2080 moge do tego procka.wziąć? Wykorzysta grafike dobrze? nie bedzie ten procek tej grafiki hamować? Tu masz porównanie 1600x vs 2600x vs 3600x z MSI RTX 2080 Ventus OC i 16GB RAM DDR4. Quote
podlos Posted November 11, 2019 Report Posted November 11, 2019 Godzinę temu, Takumi napisał: Poważnie tego.RTXa 2080 moge do tego procka.wziąć? Wykorzysta grafike dobrze? nie bedzie ten procek tej grafiki hamować? Jeszcze tutaj masz testy różnych procesorów w różnych grach na rtx 2080 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Widzior Posted November 11, 2019 Report Posted November 11, 2019 Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, w jakiej rozdzielczości będziesz grał, bo im wyższa rozdzielczość, tym bardziej karta jest obciążona w stosunku do procesora. Jak grasz w 1080p, to Ryzen 1600X osra się na miękko przy RTX 2080, a grafa będzie się nudzić, co widać na tym wideo od Radziora. Poza tym nie wiem, jaki masz zasilacz, ale do tej karty potrzeba naprawdę mocnego. Kolejna sprawa - jak masz monitor 60-75Hz FullHD, to po co ci taka mocna karta? I tak nie zobaczysz tych 100+ FPSów. Ogólnie to nie podałeś najważniejszych rzeczy, czyli rozdzielczości monitora i jego częstotliwości, oraz mocy zasilacza, więc takie gdybanie nie ma sensu. Ogólnie do grania na monitorze FullHD 60-75Hz włożyłbym GTX 1660 SUPER. Quote
Takumi Posted November 12, 2019 Author Report Posted November 12, 2019 3 godziny temu, Widzior napisał: Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, w jakiej rozdzielczości będziesz grał, bo im wyższa rozdzielczość, tym bardziej karta jest obciążona w stosunku do procesora. Jak grasz w 1080p, to Ryzen 1600X osra się na miękko przy RTX 2080, a grafa będzie się nudzić, co widać na tym wideo od Radziora. Poza tym nie wiem, jaki masz zasilacz, ale do tej karty potrzeba naprawdę mocnego. Kolejna sprawa - jak masz monitor 60-75Hz FullHD, to po co ci taka mocna karta? I tak nie zobaczysz tych 100+ FPSów. Ogólnie to nie podałeś najważniejszych rzeczy, czyli rozdzielczości monitora i jego częstotliwości, oraz mocy zasilacza, więc takie gdybanie nie ma sensu. Ogólnie do grania na monitorze FullHD 60-75Hz włożyłbym GTX 1660 SUPER. Zasilacz to zasilacz chieftec 700w a dokładnych numerkow nie znam. A monitor to 1080p 60-75hz. Raczej dlugi czas nie bede miał jeszcze monitora powyzej 1080p Quote
mojo_one Posted November 12, 2019 Report Posted November 12, 2019 12 godzin temu, Takumi napisał: Poważnie tego.RTXa 2080 moge do tego procka.wziąć? Wykorzysta grafike dobrze? nie bedzie ten procek tej grafiki hamować? Miałem dokładnie taki konfig jak twój: R1600 i GXF 1050TI (pasywny palit) Zaktualizowałem nieco bo mi się "trafiło do R3600 i GFX 16060TI MSI Gaming x (kierowałem się kulturą pracy nie ceną) -procek przy grze ok 60 'C i zużycie 50% -więc wystarczy (pierwsza generacja odstaje może 10-15%) -o ile różnica w numerku na grafie nieduża to w wydajności mega, do tego kultura konkretnie tej karty jest super w większości przypadków wentylatory nawet się nie kręcą Przykładowo w Wolfestein YoungBlood po upgrade: 1366x768--> 1920x1080, detale max--> uber, sprzęt się nawet nie poci więc warto do takiej konfiguracji podnieść, obecne karty pokroju RTX 2060 mają niską kulturę pracy, piszczą cewkami, są głośne i drogie. Zamiast niej celował bym w RX 590... Quote
Widzior Posted November 12, 2019 Report Posted November 12, 2019 2 godziny temu, mojo_one napisał: Zamiast niej celował bym w RX 590. Czy wy ludzie możecie przestać wypisywać takie bezdenne bzdury?! 2 godziny temu, mojo_one napisał: GXF 1050TI 2 godziny temu, mojo_one napisał: GFX 16060TI Co to jest GXF albo GFX? Jakieś nowe konstrukcje? Albo stosuj kulturę pisania, albo nie pisz wcale. Quote
podlos Posted November 12, 2019 Report Posted November 12, 2019 13 godzin temu, Widzior napisał: Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, w jakiej rozdzielczości będziesz grał, bo im wyższa rozdzielczość, tym bardziej karta jest obciążona w stosunku do procesora. Jak grasz w 1080p, to Ryzen 1600X osra się na miękko przy RTX 2080, a grafa będzie się nudzić, co widać na tym wideo od Radziora. Poza tym nie wiem, jaki masz zasilacz, ale do tej karty potrzeba naprawdę mocnego. Kolejna sprawa - jak masz monitor 60-75Hz FullHD, to po co ci taka mocna karta? I tak nie zobaczysz tych 100+ FPSów. Ogólnie to nie podałeś najważniejszych rzeczy, czyli rozdzielczości monitora i jego częstotliwości, oraz mocy zasilacza, więc takie gdybanie nie ma sensu. Ogólnie do grania na monitorze FullHD 60-75Hz włożyłbym GTX 1660 SUPER. Wystarczy standardowy zasilacz nie noname który ma chociaż te 400w na linii 12v. Może i nie zobaczy tych 100+ fps ale w wymagających grach zobaczy 60fps zamiast 45 na 1660 super. Ale zamiast się pchać w 2080 to lepiej brać 1660 super czy 2060 super i wymienić ryzena na 3 gen. Quote
Takumi Posted November 13, 2019 Author Report Posted November 13, 2019 14 godzin temu, podlos napisał: Wystarczy standardowy zasilacz nie noname który ma chociaż te 400w na linii 12v. Może i nie zobaczy tych 100+ fps ale w wymagających grach zobaczy 60fps zamiast 45 na 1660 super. Ale zamiast się pchać w 2080 to lepiej brać 1660 super czy 2060 super i wymienić ryzena na 3 gen. Czyli wybór jedynie pomiędzy 1660 super i 2060 super bo silniejszej sie nie oplaca? Komputer dopiero co kupiony więc zmiana proca na dzień dobry to głupota by juz byla. Zwykly RTX 2060 tez sie nada do tego proca co? Quote
nudzija Posted November 13, 2019 Report Posted November 13, 2019 @Takumi nada się ale super jest wydajniejszy i chyba nawet tańszy Quote
podlos Posted November 13, 2019 Report Posted November 13, 2019 8 godzin temu, Takumi napisał: Czyli wybór jedynie pomiędzy 1660 super i 2060 super bo silniejszej sie nie oplaca? Komputer dopiero co kupiony więc zmiana proca na dzień dobry to głupota by juz byla. Zwykly RTX 2060 tez sie nada do tego proca co? Większą głupotą jest kupowanie do niego rtx 2080 zamiast wymiany na przykładowo podobny cenowo ryzen 3700x + rtx 2060 super. Nawet 1660 super się nada pytanie ile wydajności potrzebujesz. Popatrz na testy i się dowiesz. Quote
Takumi Posted November 13, 2019 Author Report Posted November 13, 2019 2 godziny temu, podlos napisał: Większą głupotą jest kupowanie do niego rtx 2080 zamiast wymiany na przykładowo podobny cenowo ryzen 3700x + rtx 2060 super. Nawet 1660 super się nada pytanie ile wydajności potrzebujesz. Popatrz na testy i się dowiesz. Ile wydajności, to powiem tak, chcę cały potencjał tego mojego obecnego procesora Ryzen 5 1600x 6 rdzeni /12 wątków i mojego 16gb RAM ddr4 wykorzystać. Mi jest obojętne czy karta bedzie od Nvidia czy AMD Quote
Guest Posted November 13, 2019 Report Posted November 13, 2019 Pisze wyrażnie że nie chce zmieniać procesora - tylko pyta o kartę - więc nie rozumiem po co te inne posty typu - zmień procesor. Chce najwydajniejszej karty do tego procesora. Chodzi mi tylko o to by nie produkować się niepotrzebnie i nie zmuszać kogoś do tego co nie chce. I niepotrzebnie rozszerzać dyskusję - widzę że chłopak już całkiem zgłupiał - jaką kartę kupić. Według mnie - kup najlepszą na jaką cię stać - a kiedyś wymienisz tylko procesor - i to jest najlepsza opcja. Quote
Widzior Posted November 13, 2019 Report Posted November 13, 2019 27 minut temu, zbigniew59 napisał: Pisze wyrażnie że nie chce zmieniać procesora - tylko pyta o kartę - więc nie rozumiem po co te inne posty typu - zmień procesor. A czego ty się spodziewałeś po Podlosie? Nawalać tysiące bezsensownych postów paplaniny bez związku z tematem to jego domena, w każdym temacie o dobór sprzętu. Szczególnie, że autor ma płytę MSI bez MAX w nazwie, więc z Ryzenami 3000 jest mały problem - brak pełnowartościowych BIOSów, są tylko Beta z wyciętą oprawą graficzną (GSE-Lite). Ja już swoje napisałem i dodałem benchmark z YT. Nic więcej jak RTX 2060/ RX 5700 nie potrzeba, a optymalny będzie GTX 1660 SUPER, skoro autor nie potrzebuje RayTracingu i planuje grać w 1080p. Quote
Guest Posted November 13, 2019 Report Posted November 13, 2019 Nie napisał co to jest - gotowiec czy składak - jeśli składak - może da się jeszcze zmienić płytę na max - warto rozważyc. Jak napisałem - karta najlepsza na jaką go stać - resztę można kiedyś zmienić - karty to najdroższy komponent PC i działa z każdym config. Quote
podlos Posted November 13, 2019 Report Posted November 13, 2019 15 minut temu, Widzior napisał: A czego ty się spodziewałeś po Podlosie? Nawalać tysiące bezsensownych postów paplaniny bez związku z tematem to jego domena, w każdym temacie o dobór sprzętu. Szczególnie, że autor ma płytę MSI bez MAX w nazwie, więc z Ryzenami 3000 jest mały problem - brak pełnowartościowych BIOSów, są tylko Beta z wyciętą oprawą graficzną (GSE-Lite). Ja już swoje napisałem i dodałem benchmark z YT. Nic więcej jak RTX 2060/ RX 5700 nie potrzeba, a optymalny będzie GTX 1660 SUPER, skoro autor nie potrzebuje RayTracingu. No ciekawe ciekawe To nie ja piszę jakieś bzdury typu że do rtx2080 trzeba naprawdę mocny zasilacz albo że po co karta rx2080 jak na 60-75hz nie zobaczy 100fps+ Ja mu tylko napisałem że nie opłaca się kupować do tego rtx2080 tylko jak już słabszą kartę + ryzen 3gen. Nic nie pisałem o tym że ma to kupić. Co do tych "beta biosów" to nie rozumiem. GSE-Lite po aktualizacjach są pełnowartościowe już z praktycznie pełną funkcjonalnością co stare tylko bez ładnych grafik. Quote
Guest Posted November 13, 2019 Report Posted November 13, 2019 podlos -jeśli chodzi o karty to napisałem wyżej. Ty piszesz o kartach PRZYPISANYCH do danego configu. Config można zmienić a karta zostaje. I WTEDY będzie w pełni wykorzystana. Do autora - karty nvidia mają mniejsze zapotrzebowanie na prąd od AMD - trzeba pomyśleć czy zasilacz da radę. Quote
podlos Posted November 13, 2019 Report Posted November 13, 2019 Może by tak autor napisał w co zamierza grać. Quote
Guest Posted November 13, 2019 Report Posted November 13, 2019 Jeszcze raz piszę - to nie ważne - ZAWSZE najlepsza karta na jaką cię stać - kiedyś po zmianie configu będzie wykorzystana. Chyba nie powiesz że dobra karta na słabszym configu będzie słabiej działać niż karta słabsza? Do autora - kupuj najlepszą na jaką cię stać - szukaj też testów danej karty - chodzi o producenta - chłodzenie - wydajność. Unikaj kart z chłodzeniem 1 wentylator . Są tańsze ale reszta to tragedia. Dobre chłodzenie - cisza. Takumi - w pierwszym poście napisaleś że cena nie gra roli - więc rozważ to co napisałem. Szukaj najlepszej na którą cię stać - ALE WEŻ POD UWAGĘ ILE WAT POTRZEBUJE - może będziesz musiał zmienić zasilacz - MOŻE? Quote
podlos Posted November 13, 2019 Report Posted November 13, 2019 Autor może nie gra nie wiadomo ile i by mu wystarczyła powiedzmy 1660 super na rok na luzie. Później nowa generacja i wtedy za połowę ceny sobie kupi wydajność rtx2080 lub nawet wyżej. Quote
Takumi Posted November 13, 2019 Author Report Posted November 13, 2019 Godzinę temu, zbigniew59 napisał: podlos -jeśli chodzi o karty to napisałem wyżej. Ty piszesz o kartach PRZYPISANYCH do danego configu. Config można zmienić a karta zostaje. I WTEDY będzie w pełni wykorzystana. Do autora - karty nvidia mają mniejsze zapotrzebowanie na prąd od AMD - trzeba pomyśleć czy zasilacz da radę. Dziękuję Wam wszystkim za posty . Wychodzi z tego tematu ze 1660 super lub rtx2060 lub rtx 2060 super. Jeszcze na boku myślę o radeonie rx590 bądź rx580 8gb ale ostatecznie sam nie wiem co okaże sie pierwsze wpaść w ręce. Zasilacz to ten co właśnie podałem chieftec 700w (dokładniej nie opiszę niestety) Quote
podlos Posted November 13, 2019 Report Posted November 13, 2019 Jeszcze mogę dodać że karty AMD nie tylko mają większe zapotrzebowanie na prąd ale również nie radzą sobie z zarządzania mocą. Przykładowo w mało wymagających grach ciągną znacznie więcej niż nvidia gdzie przy max mocy ta różnica jest niższa. Do tego zepsuta aplikacja wattman do podkręcania która co chwile resetuje ustawienia po ponownym uruchomieniu windowsa. Quote
Takumi Posted November 13, 2019 Author Report Posted November 13, 2019 4 godziny temu, podlos napisał: Jeszcze mogę dodać że karty AMD nie tylko mają większe zapotrzebowanie na prąd ale również nie radzą sobie z zarządzania mocą. Przykładowo w mało wymagających grach ciągną znacznie więcej niż nvidia gdzie przy max mocy ta różnica jest niższa. Do tego zepsuta aplikacja wattman do podkręcania która co chwile resetuje ustawienia po ponownym uruchomieniu windowsa. Skoro aż tak, to ugryźć nvidie mi zostaje, 1660 super lub rtx2060 lub rtx 2060 super. Chyba że jeszcze uważacie co innego to chętnie poczytam. Quote
R95K Posted November 13, 2019 Report Posted November 13, 2019 Napiszę w ten sposób. Dobierz sobie kartę patrząc nie na to co będziesz miał w przyszłości (w sensie CPU), ale na to co masz teraz w obudowie komputera. Jak było wcześniej wspomniane grafa typu RTX 2080 a nawet RTX 2060 będzie się nudzić, a Ryzen 5 1600X będzie się pocił. Co do zasilacza to tutaj masz kalkulator: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Sprawdź sobie jakiego zasilacza potrzebujesz przy danej konfiguracji. Przyda się to także w przyszłości. Jeśli nie grasz powyżej 1080p i masz monitor 60-75Hz to taki GTX 1660 Super będzie wg mnie najbardziej odpowiedni w stosunku do procesora i monitora jaki posiadasz. Zmierz sobie czy dana karta zmieści Ci się w obudowie. Na ten przykład GTX 1660 Super ma 24.7cm długości. Zamiast wydawać kasę na bardzo mocne GPU lepiej zejść poziom niżej z GPU, a zakupić mocniejsze CPU. Na chwilę obecną patrząc na to jaki procesor posiadasz moim zdaniem rozsądne będzie zakupić GTX 1660 Super spośród kart graficznych które wymieniłeś. Quote
Takumi Posted November 14, 2019 Author Report Posted November 14, 2019 5 godzin temu, Radzior2010 napisał: Napiszę w ten sposób. Dobierz sobie kartę patrząc nie na to co będziesz miał w przyszłości (w sensie CPU), ale na to co masz teraz w obudowie komputera. Jak było wcześniej wspomniane grafa typu RTX 2080 a nawet RTX 2060 będzie się nudzić, a Ryzen 5 1600X będzie się pocił. Co do zasilacza to tutaj masz kalkulator: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Sprawdź sobie jakiego zasilacza potrzebujesz przy danej konfiguracji. Przyda się to także w przyszłości. Jeśli nie grasz powyżej 1080p i masz monitor 60-75Hz to taki GTX 1660 Super będzie wg mnie najbardziej odpowiedni w stosunku do procesora i monitora jaki posiadasz. Zmierz sobie czy dana karta zmieści Ci się w obudowie. Na ten przykład GTX 1660 Super ma 24.7cm długości. Zamiast wydawać kasę na bardzo mocne GPU lepiej zejść poziom niżej z GPU, a zakupić mocniejsze CPU. Na chwilę obecną patrząc na to jaki procesor posiadasz moim zdaniem rozsądne będzie zakupić GTX 1660 Super spośród kart graficznych które wymieniłeś. Ok rozumiem, no to zdecyduję sie na tego co mówicie 1660 super, a o co chodzi z tym "poceniem" sie procka? Jak taki rtx 2060 lub rtx 2060 super bedzie przy nim to ten procesor bedzie sie przegrzewał, sie bardziej i szybciej psuł? tak to mam rozumieć? Quote
nudzija Posted November 14, 2019 Report Posted November 14, 2019 6 godzin temu, Takumi napisał: Ok rozumiem, no to zdecyduję sie na tego co mówicie 1660 super, a o co chodzi z tym "poceniem" sie procka? Jak taki rtx 2060 lub rtx 2060 super bedzie przy nim to ten procesor bedzie sie przegrzewał, sie bardziej i szybciej psuł? tak to mam rozumieć? chodzi oto że będzie miał 100% użycia, przegrzewać to się będzie jak zrobisz duże oc na chłodzeniu od amd Quote
Widzior Posted November 14, 2019 Report Posted November 14, 2019 Chodzi o to, że to procesor będzie najsłabszym ogniwem, tzw. wąskim gardłem i będzie ograniczał grafikę. Znasz pojęcie bottleneck? Tu macie ludzie kalkulator, i skończmy już to bezsensowne męczenie tematu - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zestawienie 1600X z RTX 2080 - Your processor is too weak for this graphic card - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zestawienie 1600X z GTX 1660 SUPER - Graphic card and processor will work great together- [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Recommended Posts