Skocz do zawartości

Ktora plyta glowna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeden grzyb, bierz co ci lepiej pasuje pod względem funkcjonalności i ceny. Kilka moich uwag:

BIOS/UEFI - wg mnie Gigabyte ma najgorszy wizualnie i mało intuicyjny BIOS/UEFI, a MSI najlepszy, no ale zwykły użytkownik często tam nie zagląda.

Cena - MSI ostatnio jest sporo droższe od Gigabyte patrząc na płyty z podobnego segmentu.

USB - Aorus Elite nie ma USB typu C na tylnym panelu, ma też tylko USB 3.1 gen1 zamiast gen2. Tomahawk ma obie rzeczy.

M.2 - Aorus Elite ma 2 złącza M.2, Tomahawk tylko jedno.

Flash BIOS - MSI ma super rozwiązania do flashowania BIOSu, nie potrzeba nawet procesora ani pamięci, wkłada się pendrive z BIOSem, naciska przycisk i tyle. Dla mnie rewelacja.

Jak widzisz, wszystko zależy od tego, co potrzebujesz. Ja osobiście lubię MSI, ale nie kupiłbym Tomahawka, tylko Mortara, bo mimo, że to płyta micro ATX (co akurat dla mnie jest plusem, bo tylko takie używam od lat), to ma 2 złącza M.2, więcej USB na tylnym panelu i optyczne wyjście audio. Jest po prostu lepsza i tańsza, i sam planuję ją kupić pod Ryzena 3600.

UWAGA - z MSI bierz koniecznie tylko wersje z dopiskiem MAX w nazwie, bo to nowe płyty wydane specjalnie pod Ryzeny 3000.

Opublikowano

Juz temat nie wazy  dzis zakupilem ryzen 5 3600 + plyta glowna msi Tomahawk b450 :) ale dzieki za zaproponowanie mi plyty  glownej z  firmy msi

wlasnie  gigabyte ma problemy zta sekcja zasilania

Dzieki za twoja odpowiedz

Opublikowano

Mam nadzieję, że wziąłeś Tomahawk MAX pod Ryzena 3600, bo starszy model bez MAX'a w nazwie nie ma pełnowartościowego UEFI pod najnowsze procesory, tylko BETA wersję z wyciętą oprawą graficzną (GSE-Lite). A co do Gigabyte i ich sekcji, to prawda. Dla niepoznaki dają 2x więcej cewek/dławików i głupa palą, że niby tyle jest faz zasilania, a to pic na wodę.

Opublikowano

Jeśli ryzen 3gen to z msi patrz tylko na płyty w wersji Max. Oprócz tomahawka masz jeszcze gaming plus i a-pro różniące się głównie kolorami. 

Gigabyte ma jeszcze taki plus że ma fastboota i startuje wyraźnie szybciej niż płyty msi które go nie mają.

Opublikowano

Siema,

Pytanko  do czego  to  służy w biosie 

Chipset Gen Switch [Auto

]Sets PCI Express protocol of PCIe x16 slots (from PCH) for matching different installed devices.

[Auto] This item will be configured automatically by BIOS.

[Gen1] Enables PCIe Gen1 support only.

[Gen2] Enables PCIe Gen2 support only.

[Gen3] Enables PCIe Gen3 support only

?? bardziej  mi się rozchodzi  o te gen1,gen2,gen3 co to jest

Karta graficzna 1060 6gb a plyta

MSI B450-A PRO MAX

Opublikowano

Zostaw na auto i nie kombinuj. Ta opcja się pojawiła jak weszły Ryzeny 3000 z obsługą PCI-E 4.0, więc dodali to do BIOSów, nawet pod płyty B450, ale później się wycwanili i to usunęli, a niby mogłoby PCI-E 4.0 działać na tych płytach bez problemu, bo chipset to ogarnia. Usunęli, bo niby energetycznie jest jakiś problem, ale to zapewne ściema. A jak już grzebiesz w BIOSie, to czasem nie ustawiaj asynchronicznej pracy InfinityFabric w stosunku do RAMu, bo to też nowa opcja pod Ryzeny 3000.

P.S. A ty czasem nie kupiłeś płyty Tomahawk? A może kupiłeś bez MAX w nazwie i oddałeś? :E