Bins Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2019 Cześć. Od kilku tygodni mam problem z uruchamianiem komputera - Po naciśnięciu przycisku power, uruchamia się do logotypu producenta i wiesza, po ponownym uruchomieniu odpala się normalnie. Próbowałem się bawić przełączaniem fastboot'a, kolejnością bootowania, ale nic to nie daje. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być? Płyta - AsRock 970 Extreme 3 Procesor - AMD FX 8150 Zasilacz - OCZ ZS 650 RAM - Kingston HyperX DDR3 1666 Cytuj
bunio1 Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2019 Stało się to z dnia na dzień bez Twojej ingerencji programowej czy sprzętowej? Cytuj
nudzija Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2019 Odłącz wszystko co masz pod USB oprócz myszki i klawiatury i wtedy sprawdź Cytuj
Bins Opublikowano 30 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2019 15 minut temu, bunio1 napisał: Stało się to z dnia na dzień bez Twojej ingerencji programowej czy sprzętowej? Niestety tak. Wcześniej kilka razy też zdarzały się takie epizody, ale tylko na czystych systemach, teraz dzieje się to również na modyfikowanych. Strasznie to dziwne. 4 minuty temu, nudzija napisał: Odłącz wszystko co masz pod USB oprócz myszki i klawiatury i wtedy sprawdź Nie mam podłączonego nic więcej, więc i odłączyć nie dam rady, ale przepnę w inne porty. PS. Nie pomogło. Zauważyłem jednak, że gdy jest ta zwieszka na logo, to podświetlanie w klawiaturze i myszce nie działa, a gdy komputer bootuje normalnie, to podświetlenie po chwili się włącza. Cytuj
bison616 Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2019 Sprawdź pamięci, przełóż w inne sloty. Tak samo z urządzeniami na sata, przełóż w inne gniazda. Jak nie pomoże bedziemy szukać dalej Cytuj
Bins Opublikowano 30 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2019 56 minut temu, bison616 napisał: Sprawdź pamięci, przełóż w inne sloty. Tak samo z urządzeniami na sata, przełóż w inne gniazda. Jak nie pomoże bedziemy szukać dalej Do pamięci nie mogłem się dostać, za mało miejsca (beQuiet! Dark Rock Pro 2) i za duże grabie, ale zmieniłem porty SATA, docisnąłem wszelkie kable zasilające, wyczyściłem wszystko dokładnie i chyba się podziałało, aczkolwiek może mnie oszukiwać, dowiem się dopiero jutro przy odpalaniu "Na zimnym" i wam powiem Cytuj
Bins Opublikowano 31 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Października 2019 21 godzin temu, bison616 napisał: Sprawdź pamięci, przełóż w inne sloty. Tak samo z urządzeniami na sata, przełóż w inne gniazda. Jak nie pomoże bedziemy szukać dalej Raport z dzisiaj - Na zimnym wciąż jest tak samo, zmiana portów, czyszczenie, dociśnięcie wszelkich elementów nie pomogły. Cytuj
BartAcid Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2019 Sprzęt podkręcony? Przepnij mysz z klawiaturą do gniazd USB3.0, one idą innym kontrolerem. BIOS przefleszuj nawet jak masz najnowszy. Załaduj ustawienia domyślne. Skorzystaj z wolnego i dobierz się do pamięci w celu ich sprawdzenia. Pojedynczy moduł, inne gniazdo. Bez tego nie ma co grzebać. Masz zasilacz inny na podmiankę na chwilę? Dyski sprawdzane (powierzchnia, SMART). Przygotuj sobie jakis system uruchamiany z pena/płtyty i odepnij całkiem dyski. Jak masz jakies wolne kable SATA (lub ma jakiś ziomek), podmień na pojedynczym dysku z systemem. Masz do ogarnięcia jaką kol wiek grafikę do podmiany? Załatw też podmień. Ale to bym akurat robił na końcu. Na pierwszy ogień bym sprawdziła dyski i ich kable. Potem podmianka zasilacza i pamięci do sprawdzenia porządnie. Cytuj
Hermogenes Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2019 Sprawdź linię zasilającą 5 volt . Pozdrawiam Hermogenes Cytuj
Bins Opublikowano 31 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Października 2019 4 godziny temu, BartAcid napisał: Sprzęt podkręcony? Przepnij mysz z klawiaturą do gniazd USB3.0, one idą innym kontrolerem. BIOS przefleszuj nawet jak masz najnowszy. Załaduj ustawienia domyślne. Skorzystaj z wolnego i dobierz się do pamięci w celu ich sprawdzenia. Pojedynczy moduł, inne gniazdo. Bez tego nie ma co grzebać. Masz zasilacz inny na podmiankę na chwilę? Dyski sprawdzane (powierzchnia, SMART). Przygotuj sobie jakis system uruchamiany z pena/płtyty i odepnij całkiem dyski. Jak masz jakies wolne kable SATA (lub ma jakiś ziomek), podmień na pojedynczym dysku z systemem. Masz do ogarnięcia jaką kol wiek grafikę do podmiany? Załatw też podmień. Ale to bym akurat robił na końcu. Na pierwszy ogień bym sprawdziła dyski i ich kable. Potem podmianka zasilacza i pamięci do sprawdzenia porządnie. Nah, nie kręciłem go, bo na tej płycie sekcja zasilania przy próbie podkręcania FXów się topiła. USB sprawdzone w każdej możliwej kombinacji, to nie to. Bios przywracany. RAM dzisiaj sprawdziłem w innych slotach i każdą kość z osobna, to samo. Zasilacza i grafiki nie dam rady ogarnąć. Dyski sprawdzone kilka dni temu, wszystko było dobrze. Spróbuję bootowanie z pena z odpiętymi dyskami. Dam znać później. 4 godziny temu, Hermogenes napisał: Sprawdź linię zasilającą 5 volt . Pozdrawiam Hermogenes Przyłożyć język i jak kopnie to działa?;p Takich rzeczy to nie potrafię, ale dziękuję, jak już się poddam i zaniosę do Januszów serwisantów, to im powiem żeby zwrócili na to uwagę Cytuj
bison616 Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2019 Wyłącz funkcje fast boot w UEFI i w windows 8/10 jeżeli taki masz. Cytuj
BartAcid Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2019 Podmień kable SATA. Cytuj
Bins Opublikowano 31 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Października 2019 Rozwiązałem problem, nie wiem co go powoduje, ale wszystkie systemy Windowsa 10 powyżej 1709 powodują taki stan rzeczy, na Linuxie i modzie od Sromotnika JG Pro działa jak należy. Jestem bardzo ciekawy jak to wygląda od strony technicznej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi