Jump to content

Jaki system pod sprzęt win 10/8/8.1/7

Recommended Posts

Posted

Witam. Jaki system pod laptopa. Acer Aspire 3 Key w biosie pod win 10 prawdopodobnie Home. Zależało by mi na 7 ale nie wiem czy nie stracę w tym.momencie keya. Specyfikacja to 

4gbram ddr4 

Amd ryzen 3 2200u 

Radeon rx vega 3

Dziękuję za pomoc mody jakie mnie interesują to A-team lub sromotnik 

Posted
25 minut temu, E_S_C napisał:

Amd ryzen 3 2200u

A czy ty sobie w ogóle zdajesz sprawę z tego, że Win7 nie działa na Ryzenach ze zintegrowaną grafiką (brak sterowników do iGPU)? Czy wy ludzie wiecie, co kupujecie? Bo zaczynam mieć wątpliwości. Tu nie ma innej opcji jak Win10.

Posted
4 godziny temu, Widzior napisał:

A czy ty sobie w ogóle zdajesz sprawę z tego, że Win7 nie działa na Ryzenach ze zintegrowaną grafiką (brak sterowników do iGPU)? Czy wy ludzie wiecie, co kupujecie? Bo zaczynam mieć wątpliwości. Tu nie ma innej opcji jak Win10.

Posted
5 minut temu, GT500s napisał:

Zrób Raport w HWiNFO, żeby identyfikatorami szukać sterowników. Poniekąd udowodnimy Ci, że Windows 10 będzie działać lub dystrybucje Linux. AMD już dobry czas temu zrezygnował ze wsparcia Windows 8.1, a przy 3 generacji Ryzen z iGPU w ogóle olał Windows 7 oraz 8.1. Ale życie lubi nam płatać figle i być może z HWiNFO coś się dowiemy.

Zalecenia od strony Hardware:
1. Dołóż minimum 4GB RAM lub poszalej 2x4GB, a jeszcze lepiej  2x8GB (da Ci więcej możliwości) Kingstone HyperX 2400MHz - Dual Channel dużo Ci da, a HyperX sprawdzone i trwałe.

2. Dysk SSD w postaci 2,5" w zależności od budżetu osobiście polecam Samsung 860 Evo lub Pro, Crucial MX500. Jeżeli M.2 SATA Samsung 860 Evo lub Crucial MX500. Dlaczego akurat Te polecam? Samsung posiada RAPID Mode, natomiast Crucial Momentum Cache, który przenosi pamięć podręczną do pamięci RAM, dlatego przy pamięci RAM pojawiło się "2x8GB (da Ci więcej możliwości)".

Jak na czymś nie działałby linux to taki sprzęt nadaje się do muzeum

Posted

Wytłumaczę to jeszcze raz, bo widzę, że nie dotarło. Ryzeny APU, czyli ze zintegrowaną grafiką Vega, niezależnie od generacji i wersji (desktopowe/mobilne), NIGDY NIE MIAŁY I MIEĆ NIE BĘDĄ sterowników grafiki do Win7/8.1, bo mają wyłącznie do Win10 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

A jeśli ktoś chciałby używać Ryzena APU z dedykowaną kartą graficzną lub w ostateczności ze zintegrowaną Vegą, ale bez sterowników, i jechać na ustawieniach "standardowa karta VGA", to na Win8.1 prawdopodobnie mu się to uda, ale na Win7 spotka go taka niespodzianka

Posted
W dniu 11.10.2019 o 20:32, GT500s napisał:

Zrób Raport w HWiNFO, żeby identyfikatorami szukać sterowników. Poniekąd udowodnimy Ci, że Windows 10 będzie działać lub dystrybucje Linux. AMD już dobry czas temu zrezygnował ze wsparcia Windows 8.1, a przy 3 generacji Ryzen z iGPU w ogóle olał Windows 7 oraz 8.1. Ale życie lubi nam płatać figle i być może z HWiNFO coś się dowiemy.

niestety, problem tkwi w tym, że dołożę 4gb ramu, ale nie będę inwestował w impacty czy coś podobnego, bo to lapek po prostu do internetu i takich gierek jak league of legends czy stara mafia...  dysk ssd, nie wiem własnie czy mam tu m2 czy zwykły ssd, ale mam zamiar z pc przełożyć ssd patriot burst 480gb (o ile będzie slot na niego) a jak nie bedzie to ten 128gb wyleci.. 

planuje zakup laptopa do gierek używkę ale nie na rydzenach, bo nie chce przeklętej  10tki a stara poczciwą 7demke na razie szukam i nic  nie znalazłem dobrego do 2 tys zeby gta v płynnie chodziło 

Posted
W dniu 13.10.2019 o 10:38, GT500s napisał:

Lepiej sobie kup stacjonarkę - wiem co mówię. Notebooka z opisu mam na sprzedaż, ale za niego chce większy pieniądz.

mam kompa i wlasnie go sprzedaje za grosze bo wole mobilnosc a lapka chce  cos w stylu vx15 ale mam obawy co do neznej 1050  w tym laptopie.... i szukal bym raczej czegos z gtx 9xx