Jump to content

Sterowniki AHCI dla płyty ASROCK Z77 EXTREME4

Recommended Posts

Posted

Ostatecznie instalacja sterowników AHCI dla windows XP powinna wyglądać:

1. Kopiujemy plik iaStor.sys do folderu C:/Windows/system32/drivers .
2. Wprowadzamy wpisy do rejestru za pomocą pliku iaStor.reg (zmieniłem nazwę pliku dla odróżnienia).
3. Instalujemy sterownik iaHACI w trybie aktualizacji sterownika.
4. Restart komputera i zmiana w BIOSIE trybu pracy kontrolera dysków
   IDE na AHCI.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Nie potrzeba stosować tak skomplikowanej procedury. Żaden wpis rejestru nie jest potrzebny. Są to standardowe sterowniki AHCI dla chipsetów serii 7 pod Win XP. Do pobrania ze strony Intela: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Oczywiście zawierają niezbędny sterownik:

4.jpg

Najlepiej oczywiście zainstalować XP w trybie AHCI ze sterownikami zintegrowanymi z systemem, ale jak już zainstalowaliśmy w trybie emulacji IDE i chcemy przejść na tryb AHCI co jest wysoce zalecane, to robimy to bardzo prosto:

1. Instalujemy sterownik AHCI z pliku inf w trybie aktualizacji sterownika.

2. Restartujemy komputer i od razu wchodzimy do bios.

3. Zmieniamy tryb kontrolera pamięci masowych na AHCI i zatwierdzamy zmiany.

4. Wychodzimy z biosu.

5. Gotowe - system uruchamia się w trybie AHCI.

Analogiczny tutorial z jakiegoś portalu:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Działa zawsze i niezawodnie. Jedyny warunek - sterownik musi być zgodny z identyfikatorem sprzętu w menedżerze urządzeń, co sprawdzamy wcześniej.

Posted

image.png.528ffb2f65237f340bce477021ee1f4c.png,

Przy stosowaniu oryginalnego pliku  f6flpy-x86_11.2.0.1006.zip (to samo jest na stronie wsparcia Asrock) występuje powyższy komunikat

i dlatego musiałem spreparować plik iaAHCI.INF co można przeczytać na początku dyskusji w tym temacie.

Posted

Hmmm... coś dziwnego widzę - dlaczego kontroler na płycie Asrock zgłasza się jako 1E08 skoro taki nie istnieje i przewertowałem tu wszelkie zmodyfikowane sterowniki IRST? :g:

P.S. Widzę, że koledze @lobuz1993 zainstalował się standardowy sterownik po dodaniu wpisu rejestru, który zmienia nazwę kontrolera. Czy przed próbą zainstalowania sterownika IRST, zainstalowaliście sterowniki chipsetu?

Posted

@wiktorynek Siedziałem nad tym 3 dni i myślisz ,że nie instalowałem sterowników chipsetu? Oczywiście, pierwsze co to instalowałem wszytskie sterowniki, dopiero potem starałem się wgrać te od AHCI. Integracja sterowników ze strony asrocka jak i innych kończyła się klapą, to samo ze sterownikami jakie dodałeś. Dokładnie taki błąd jaki ma @kris51. Jedyna opcja to ta ze zmianą rejestru.

Posted

Szkoda czasu na dyskusje gdy został znaleziony sposób na skuteczne zainstalowanie sterowników.

Nawet swego czasu zwróciłem się do działu wsparcia technicznego ASROCK'a. Oni mi też nie mogli

pomóc i tylko stwierdzili iż INTEL przestał wspierać Windows Xp.

Posted
2 godziny temu, lobuz1993 napisał:

Integracja sterowników ze strony asrocka jak i innych kończyła się klapą,

1 godzinę temu, kris51 napisał:

Szkoda czasu na dyskusje gdy został znaleziony sposób na skuteczne zainstalowanie sterowników.

Dla XP faktycznie już szkoda czasu. Natomiast nurtuje mnie ta integracja sterowników do instalki XP. Czy próbowałeś jakichś obrazów XP ze sterownikami mass storage (SATA AHCI)? Jeśli tak, to co się działo w momencie instalacji takiego XP z ustawionym w biosie trybem AHCI?

Posted

@wiktorynek, pisałem o tym. Wyszukuje dysk w trybie ahci normalnie. Instalator kopiuje główne pliki po czym jest "uruchom ponownie" i wtedy albo BSOD, albo błąd opisany stronę wcześniej.

Posted

Nie będę już męczył buły, bo bez sensu, ale poświęciłem chwilę czasu na poszukiwania w Google. Naprawdę mało na ten temat, czyli przypadłość jest rzadka. Z tego co wyczytałem bez zgłębiania tematu, jest, to jakiś problem sprzętowy i można zaktualizować warstwę HAL ACPI, aby naprawić problem. Chodzi tam o jakieś kwestie uniprocesorowe vs wieloprocesorowe. Swoją drogą bardzo dziwny problem, nigdy się z nim nie spotkałem w praktyce, a instalowałem XP na różnych sprzętach z chipsetem 7 series (mobilne i desktopowe) w połączeniu z procesorami 3 gen.

Pozdrawiam i na wszelki wypadek zachowałem sobie w moich zasobach te zmodyfikowane sterowniki. :good3:

P.S. Jeszcze dziwniejsze jest, to, że nawet na stronie win-raid, gdzie udostępniają różne modyfikowane sterowniki, nie ma wpisów pod 1E08.

Posted

Odkopuje ten temat aby nie tworzyc nowego. Mam ta plyte glowna i na dysku sata ssd zainstalowany windows xp. Oczywiscie aby moc to zrobic w bios zmienilem tryb dysku na ide. Pytanie czy w jakis sposob moge doinstalowac teraz sterowniki ahci do windowsa aby nie trzeba bylo robic nowej instalacji ? Bo gdy chce odpalic win xp przy ustawieniu dysku na ahci to w pewnym momencie ladowania systemu wywala blue screen.

Posted

Instalujesz sterownik ręcznie dla ahci, w rejestrze zmieniasz flagę bodaj msahci. Restart i zmiana w BIOS i powinno wstać.

Choć coś mi sie kojarzy, że były też instrukcje z odpalaniem trybu awaryjnego. 

Z IDE do AHCI nie mam, ale mam z AHCI do RAID.