Skocz do zawartości

Tania i dobra karta sieciowa WiFi pod Linuksa i Windowsa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej ;)

Chciałbym spytać o radę, bo trochę zielony w tym jestem... Potrzebuję podłączyć starego kompa pod internet, a niespecjalnie mam jak przeciągać kable od routera, więc łatwiej i prościej będzie połączyć go przez WiFi. 

W związku z tym potrzebuję jakiejś karty sieciowej. Dobrze byłoby, jakby działała zarówno pod Windowsem ale i bezproblemowo z Linuksem. 

Wewnętrzna czy zewnętrzna? Raczej Zewnętrzna, bo widzę, że wewnętrzne są głównie na slot PCI Express, a tego w tym komputerze nie ma. 

W sumie komp ma być wykorzystywany głównie do internetu, ale bez jakichś szaleństw - ot zwykłe korzystanie. 

Myślałem, żeby kupić coś taniego - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tylko ten brzdąc nie wykorzysta pełni szybkości internetu. Z zasięgiem raczej nie powinno być problemu, bo telefon czy laptop z tego miejsca mają dobry zasięg, ale jednak zewnętrznej antenki nie ma, a router będzie za paroma ścianami. 

Warto więc dołożyć do czegoś lepszego, np. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], który już obsługuje standard ac, ale nie ma antenki, czy np. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], który już ma zewnętrzną antenę? 

Czy może lepiej coś w ogóle innego i na coś innego zwrócić uwagę? 

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i propozycje ;) 

Opublikowano

To urządzenie jest ładne, małe, szybkie i nie ma na co narzekać na osoby, które mają ograniczone użycie i stały harmonogram, aby pozostać w Internecie. 
Ale dla osoby, która musi pozostać online prawie 7-8 godzin dziennie, a szybkość przesyłania danych, jeśli jest bardzo wysoka, urządzenie utknie w pewnym momencie i ponownie zareaguje w nieco nie więcej niż 5-10 sekund. 

Aby podłączyć dwa komputery stacjonarne albo komputer stacjonarny z laptopem w celu zgrania dużych ilości plików – w końcu przy standardowej szybkości przesyłu 100 Mb/sek (czyli ok. 10 – 12 Mega Bajtów na sekundę) prześlemy coś szybciej niżeli przykładowo za pomocą bezprzewodowej sieci WiFi 802.11b/g (czyli ok. 2,5 – 4 Mega Bajtów na sekundę), która w większej mierze króluje na wyposażeniu laptopów;

aby nie wkładać kilkakrotnie Pen-drive-a, czy podpinać dysku zewnętrznego, kiedy mamy do przesłania duże ilości danych. :D

UsEzcnV.jpg

AS00 lubi to
Opublikowano

Grunt jednak, aby działała "od strzała" na Linuksie. :/
Podobno tego TP-Linka wyżej trzeba dodatkowo dodawać w systemie...

A co powiecie o tym? Podobno działa pod Pingwinem.
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wysłane z mojego Nexus 6 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zależy też jaki linux - jedne od razu - w innych trzeba instalować - dotyczy to wszystkich kart wi-fi.

Ja mam taki - jako zewnętrzną kartę na usb - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - jest bardzo dobry ale nie tani.

Opublikowano
46 minut temu, zbigniew59 napisał:

Zależy też jaki linux - jedne od razu - w innych trzeba instalować - dotyczy to wszystkich kart wi-fi.

Żaden nie wiadomo jaki - ot najnowszy Mint ;) 

Opublikowano

Muszą ci odpowiedzieć ci co mają minta - ja do moich  kart wi-fi na mincie musiałem instalować sterowniki - a np na elementary OS i Deepin działały od razu.

Konkretnie chodzi mi o tę kartę - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ale do większości popularnych kart nie jest problemem zainstalowanie sterowników - zakładam że skoro używasz linuxa to podstawy znasz.

Opublikowano

Ale kombinujecie. Stary komputer nie ma wolnych portów PCI-E, ale na pewno ma PCI, a takim wypadku najlepsza karta to: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

2 anteny i standard N 300Mb/s

Proszę tylko sprawdzić w sieci jak jej współpraca z Linux ma się, ale nie powinno być problemów.

Ceny z Allegro: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

AS00 lubi to
Opublikowano
W dniu 22.08.2019 o 18:37, wiktorynek napisał:

Ale kombinujecie. Stary komputer nie ma wolnych portów PCI-E, ale na pewno ma PCI, a takim wypadku najlepsza karta to: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

2 anteny i standard N 300Mb/s

Proszę tylko sprawdzić w sieci jak jej współpraca z Linux ma się, ale nie powinno być problemów.

Ceny z Allegro: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

I ta karta byłaby lepsza niż np. T[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] na USB? 

Niestety nie widzę informacji, czy karta ma w zestawie śledź low-profile, co jest niestety wymogiem jeśli chodzi o montaż w komputerze. :/ 

Opublikowano
23 minuty temu, AS00 napisał:

I ta karta byłaby lepsza niż np. T[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] na USB? 

W każdym calu - szybkość, zasięg.

Sama karta jest wykonana w niskim profilu, ale śledzia nie ma. Zdejmij go całkiem, albo przerób długi na krótki.

AS00 lubi to
Opublikowano

W standardzie N ma tylko 150Mb/s, a po drugie te mini karty na USB mają jedną wspólną wadę - zasięg. Ta spisywałaby się w miarę przyzwoicie, ale w standardzie C 5GHz pod warunkiem, że autor tematu ma taki ruter. W przypadku N 2,4GHz będzie całkiem klapa, bo zupełnie tragiczna wbudowana antena.

Trzeba pamiętać, że rutery i karty sieciowe dwuzakresowe mają wspólną cechę. Anteny zewnętrzne są od częstotliwości 5GHz, a wbudowane dużo słabsze 2,4GHz. W przypadku kart sieciowych tylko z wbudowanymi antenami, te gorsze są od 2,4GHz.

Opublikowano
Godzinę temu, wiktorynek napisał:

W standardzie N ma tylko 150Mb/s, a po drugie te mini karty na USB mają jedną wspólną wadę - zasięg.

Dla mnie wygodne. Ale powiedzmy, przesłać pliki między dwoma laptopami albo między laptopem a pc? Załóżmy, że jestem na zewnątrz z laptopem, nie mam pendrive'a. Jak skopiować pliki z innego laptopa?  To wygodne i przydatne rozwiązanie. :)