AS00 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Hej Chciałbym spytać o radę, bo trochę zielony w tym jestem... Potrzebuję podłączyć starego kompa pod internet, a niespecjalnie mam jak przeciągać kable od routera, więc łatwiej i prościej będzie połączyć go przez WiFi. W związku z tym potrzebuję jakiejś karty sieciowej. Dobrze byłoby, jakby działała zarówno pod Windowsem ale i bezproblemowo z Linuksem. Wewnętrzna czy zewnętrzna? Raczej Zewnętrzna, bo widzę, że wewnętrzne są głównie na slot PCI Express, a tego w tym komputerze nie ma. W sumie komp ma być wykorzystywany głównie do internetu, ale bez jakichś szaleństw - ot zwykłe korzystanie. Myślałem, żeby kupić coś taniego - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tylko ten brzdąc nie wykorzysta pełni szybkości internetu. Z zasięgiem raczej nie powinno być problemu, bo telefon czy laptop z tego miejsca mają dobry zasięg, ale jednak zewnętrznej antenki nie ma, a router będzie za paroma ścianami. Warto więc dołożyć do czegoś lepszego, np. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], który już obsługuje standard ac, ale nie ma antenki, czy np. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], który już ma zewnętrzną antenę? Czy może lepiej coś w ogóle innego i na coś innego zwrócić uwagę? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i propozycje Cytuj
marcelgg Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2019 To urządzenie jest ładne, małe, szybkie i nie ma na co narzekać na osoby, które mają ograniczone użycie i stały harmonogram, aby pozostać w Internecie. Ale dla osoby, która musi pozostać online prawie 7-8 godzin dziennie, a szybkość przesyłania danych, jeśli jest bardzo wysoka, urządzenie utknie w pewnym momencie i ponownie zareaguje w nieco nie więcej niż 5-10 sekund. Aby podłączyć dwa komputery stacjonarne albo komputer stacjonarny z laptopem w celu zgrania dużych ilości plików – w końcu przy standardowej szybkości przesyłu 100 Mb/sek (czyli ok. 10 – 12 Mega Bajtów na sekundę) prześlemy coś szybciej niżeli przykładowo za pomocą bezprzewodowej sieci WiFi 802.11b/g (czyli ok. 2,5 – 4 Mega Bajtów na sekundę), która w większej mierze króluje na wyposażeniu laptopów; aby nie wkładać kilkakrotnie Pen-drive-a, czy podpinać dysku zewnętrznego, kiedy mamy do przesłania duże ilości danych. AS00 lubi to Cytuj
nudzija Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2019 coprawda niema ac ale ma antene [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] AS00 lubi to Cytuj
info Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2019 8 godzin temu, nudzija napisał: coprawda niema ac ale ma antene [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] też używałem wiele razy może być AS00 lubi to Cytuj
AS00 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Grunt jednak, aby działała "od strzała" na Linuksie. :/Podobno tego TP-Linka wyżej trzeba dodatkowo dodawać w systemie...A co powiecie o tym? Podobno działa pod Pingwinem.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]Wysłane z mojego Nexus 6 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Gość Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Zależy też jaki linux - jedne od razu - w innych trzeba instalować - dotyczy to wszystkich kart wi-fi. Ja mam taki - jako zewnętrzną kartę na usb - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - jest bardzo dobry ale nie tani. Cytuj
AS00 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2019 46 minut temu, zbigniew59 napisał: Zależy też jaki linux - jedne od razu - w innych trzeba instalować - dotyczy to wszystkich kart wi-fi. Żaden nie wiadomo jaki - ot najnowszy Mint Cytuj
Gość Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Muszą ci odpowiedzieć ci co mają minta - ja do moich kart wi-fi na mincie musiałem instalować sterowniki - a np na elementary OS i Deepin działały od razu. Konkretnie chodzi mi o tę kartę - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ale do większości popularnych kart nie jest problemem zainstalowanie sterowników - zakładam że skoro używasz linuxa to podstawy znasz. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Ale kombinujecie. Stary komputer nie ma wolnych portów PCI-E, ale na pewno ma PCI, a takim wypadku najlepsza karta to: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2 anteny i standard N 300Mb/s Proszę tylko sprawdzić w sieci jak jej współpraca z Linux ma się, ale nie powinno być problemów. Ceny z Allegro: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] AS00 lubi to Cytuj
AS00 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2019 W dniu 22.08.2019 o 18:37, wiktorynek napisał: Ale kombinujecie. Stary komputer nie ma wolnych portów PCI-E, ale na pewno ma PCI, a takim wypadku najlepsza karta to: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2 anteny i standard N 300Mb/s Proszę tylko sprawdzić w sieci jak jej współpraca z Linux ma się, ale nie powinno być problemów. Ceny z Allegro: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I ta karta byłaby lepsza niż np. T[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] na USB? Niestety nie widzę informacji, czy karta ma w zestawie śledź low-profile, co jest niestety wymogiem jeśli chodzi o montaż w komputerze. :/ Cytuj
Nieobecny Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2019 23 minuty temu, AS00 napisał: I ta karta byłaby lepsza niż np. T[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] na USB? W każdym calu - szybkość, zasięg. Sama karta jest wykonana w niskim profilu, ale śledzia nie ma. Zdejmij go całkiem, albo przerób długi na krótki. AS00 lubi to Cytuj
bison616 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2019 na pclab tą polecali na usb [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] AS00 lubi to Cytuj
Nieobecny Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2019 W standardzie N ma tylko 150Mb/s, a po drugie te mini karty na USB mają jedną wspólną wadę - zasięg. Ta spisywałaby się w miarę przyzwoicie, ale w standardzie C 5GHz pod warunkiem, że autor tematu ma taki ruter. W przypadku N 2,4GHz będzie całkiem klapa, bo zupełnie tragiczna wbudowana antena. Trzeba pamiętać, że rutery i karty sieciowe dwuzakresowe mają wspólną cechę. Anteny zewnętrzne są od częstotliwości 5GHz, a wbudowane dużo słabsze 2,4GHz. W przypadku kart sieciowych tylko z wbudowanymi antenami, te gorsze są od 2,4GHz. Cytuj
Gość Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Jak tania to nie będzie dobra, a jak ma być dobra to nie będzie tania. Do jakiej kwoty? Cytuj
marcelgg Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Godzinę temu, wiktorynek napisał: W standardzie N ma tylko 150Mb/s, a po drugie te mini karty na USB mają jedną wspólną wadę - zasięg. Dla mnie wygodne. Ale powiedzmy, przesłać pliki między dwoma laptopami albo między laptopem a pc? Załóżmy, że jestem na zewnątrz z laptopem, nie mam pendrive'a. Jak skopiować pliki z innego laptopa? To wygodne i przydatne rozwiązanie. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Tak, ale my tu dobieramy kartę sieciową do PC, a nie do laptopa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi