Sound1g Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Cześć, Posiadam taki o to zestaw jak na screenie. Komputer głównie używany do gry Euro Truck Simulator 2 + produkcja muzyki. Chciałbym we wrześniu zmienić na mocniejszy procesor o ile się da albo może doradzicie jakąś płytę i procesor lepszą od tego do 250zł coś da radę? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
R95K Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Tutaj masz specyfikację Twojej płyty głównej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Musisz szukać procka na Socket FM1. Np. taki podejdzie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Widzior Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Ta płyta FM1 jak i procesor to kompletna padaka, i nic lepszego tam już nie wsadzisz - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Prehistoryczne Core2Duo mają szybsze rdzenie.. Cytuj
Sound1g Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Panowie dlatego też zapytałem, czy do tej kwoty uda mi się kupić jakąś inną płytę z cpu Cytuj
Widzior Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Nie, za 250zł nie dostaniesz mobo + cpu, które będzie zauważalnie szybsze. Cytuj
Sound1g Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Godzinę temu, Widzior napisał: Nie, za 250zł nie dostaniesz mobo + cpu, które będzie zauważalnie szybsze. To co polecisz droższego? Cytuj
Darien Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2019 A co wy gadacie że do 250 nic nie znajdzie lepszego? W tej cenie coś na 1155 da się złożyć , i5 2400 + mobo i wydajność będzie znacznie większa. Te procki do 100zł da się znaleźć: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Mobo to zależy od tego w ilu kościach masz to 12GB , sporo jest licytacji na 1155 jeśli chodzi o płyty i do 150zł na pewno da się coś wyrwać sensownego. Cytuj
Sound1g Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2019 W dniu 17.08.2019 o 17:43, Darien napisał: A co wy gadacie że do 250 nic nie znajdzie lepszego? W tej cenie coś na 1155 da się złożyć , i5 2400 + mobo i wydajność będzie znacznie większa. Te procki do 100zł da się znaleźć: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Mobo to zależy od tego w ilu kościach masz to 12GB , sporo jest licytacji na 1155 jeśli chodzi o płyty i do 150zł na pewno da się coś wyrwać sensownego. A powiedz mi i5 4440 4x3,10GHz + płyta MSI B85M-E45 warto? Będzie duża różnica między tym moim zestawem co mam teraz a tym co napisałem? Jeżeli chodzi o ramy mam w 4 kościach... Ale plan jest na zamianę 4x4 Cytuj
Widzior Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Będzie 2x szybciej - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i5-4440 jest jakieś 5% szybszy niż i5-2400 - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Darien Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2019 3 godziny temu, Sound1g napisał: A powiedz mi i5 4440 4x3,10GHz + płyta MSI B85M-E45 warto? Będzie duża różnica między tym moim zestawem co mam teraz a tym co napisałem? Jeżeli chodzi o ramy mam w 4 kościach... Ale plan jest na zamianę 4x4 Jeśli masz ofertę że zamkniesz się w 250zł z cpu i mobo to warto , tak ogólnie to zależy ile chcesz na to przeznaczyć Cytuj
Sound1g Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2019 45 minut temu, Darien napisał: Jeśli masz ofertę że zamkniesz się w 250zł z cpu i mobo to warto , tak ogólnie to zależy ile chcesz na to przeznaczyć Jednak do 420-430 A ten zestaw mogę kupić za 419zł o którym napisałem post wyżej Cytuj
Darien Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Patrząc na ceny z allegro to można to taniej wyrwać , najlepiej to by było sprzedać płytę,procka dołożyć do tego co masz i wtedy coś poszukać , skoro chcesz to we wrześniu brać to poczekaj , zestaw na 1150 nie będzie zły. Ten i5 4440 to koszt 200zł maksymalnie , a płytka może być taka: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ogólnie poczekaj jeśli Ci się nie śpieszy , procesor zawsze można wziąć inny np. 4670 , bodajże jakieś +/- 30zł więcej ale w budżecie i tak by się zamknął a w trybie turbo będziesz miał taktowanie 3,8 a nie 3,4 , opcji jest wiele Cytuj
Sound1g Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2019 27 minut temu, Darien napisał: Patrząc na ceny z allegro to można to taniej wyrwać , najlepiej to by było sprzedać płytę,procka dołożyć do tego co masz i wtedy coś poszukać , skoro chcesz to we wrześniu brać to poczekaj , zestaw na 1150 nie będzie zły. Ten i5 4440 to koszt 200zł maksymalnie , a płytka może być taka: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ogólnie poczekaj jeśli Ci się nie śpieszy , procesor zawsze można wziąć inny np. 4670 , bodajże jakieś +/- 30zł więcej ale w budżecie i tak by się zamknął a w trybie turbo będziesz miał taktowanie 3,8 a nie 3,4 , opcji jest wiele Niestety nie mogę najpierw sprzedać, bo muszę mieć sprzęt do pracy. Zajmując się muzyką to tez w pewnym sensie moja praca. Chcę zmienić bo ten już nie wyrabia i tylko przeklinam ;d Koniecznie muszą być 4 gniazda na RAM, zaskoczyłeś mnie z tą płytą... Tylko pytanie która lepsza? 29 minut temu, Darien napisał: Patrząc na ceny z allegro to można to taniej wyrwać , najlepiej to by było sprzedać płytę,procka dołożyć do tego co masz i wtedy coś poszukać , skoro chcesz to we wrześniu brać to poczekaj , zestaw na 1150 nie będzie zły. Ten i5 4440 to koszt 200zł maksymalnie , a płytka może być taka: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ogólnie poczekaj jeśli Ci się nie śpieszy , procesor zawsze można wziąć inny np. 4670 , bodajże jakieś +/- 30zł więcej ale w budżecie i tak by się zamknął a w trybie turbo będziesz miał taktowanie 3,8 a nie 3,4 , opcji jest wiele Co powiesz jeszcze na taką kombinację [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] + [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Darien Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Płyta to już zależy od Ciebie tak naprawdę , można przejrzeć specyfikację , na pierwszy rzut oka liczba usb 3.0 , zależy z czego korzystasz , setup dobry tylko nurtuje mnie pamięć bo na zrzucie ekranu jest 666MHz tylko Cytuj
Sound1g Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2019 7 godzin temu, Darien napisał: Płyta to już zależy od Ciebie tak naprawdę , można przejrzeć specyfikację , na pierwszy rzut oka liczba usb 3.0 , zależy z czego korzystasz , setup dobry tylko nurtuje mnie pamięć bo na zrzucie ekranu jest 666MHz tylko Właśnie nie wiem dlaczego tak pokazuje, może błąd w programu... 2 kości są 4GB 1660mhz CL9 i 2x2GB 1333mhz :/ Co do tej płyty którą mi wysłałeś a 169zł dzwoniłem go gościa powiedział, że są niby "NOWE" dał 20 sztuk do sprawdzenia 7 było nie sprawnych reszta podobno jest sprawna... Że kupił je w Niemczech od firmy która upadła z grosze i tutaj je sprzedaje za niską tez kwotę. USB 3.0 mogą być 2szt z tyłu tylko chodzi aby też w miarę przyzwoita karta audio była zintegrowana bo u siebie mam teraz 6 kanałówkę, minimum 6 portów z tyłu USB i obowiązkowo 4 gniazda na RAM. Mam straszny mętlik teraz nie wiem co brać, jedni piszą że ta od MSI ma dobry chipset B5 czy coś tam ale tam znowu gorszy procek w zetawie Cytuj
Darien Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2019 To nie warto brać skoro on sam nie wie co jest grane , z ramem to pewnie błąd programu albo może coś w biosie przestawione. Na płytach te zintegrowane karty dźwiękowe to zazwyczaj 887 albo 892. Co do procka to jest to najlepszy wybór z i5 jeśli chodzi o tą podstawkę , cena i7 jest za wysoka. Płyt jest sporo jeśli chodzi o 4 sloty , decyzja należy do Ciebie Cytuj
Sound1g Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2019 41 minut temu, Darien napisał: To nie warto brać skoro on sam nie wie co jest grane , z ramem to pewnie błąd programu albo może coś w biosie przestawione. Na płytach te zintegrowane karty dźwiękowe to zazwyczaj 887 albo 892. Co do procka to jest to najlepszy wybór z i5 jeśli chodzi o tą podstawkę , cena i7 jest za wysoka. Płyt jest sporo jeśli chodzi o 4 sloty , decyzja należy do Ciebie Koleś mówi, że daje miesiac gwarancji. Mówil, że one są nowe, były tylko sprawdzone przez informatyka. Jeżeli sam mógłbyś jeszcze coś polecić z 4 slotami RAM Hmm no i z procka napewno biore i5 4690, wole wydac raz a dobrze Cytuj
bison616 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Co do cpu to 4460 lub 4590 (ten drugi delikatnie szybszy) ceny podobne w okolicach 300zł. I5 4690 do przesada chyba że naprawdę za grosze byś ją popadł. A co to płyty to ważne żeby miała radiatory na sekcjach zasilania, tak dla pewności np, [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Darien Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2019 @bison616 nie wiem skąd te ceny bierzesz , 4690 to koszt 250zł , wczoraj widziałem za 230 na allegro ale już sprzedany , kolega szuka czegoś pod audio ogólnie i 4 sloty na ram a Ty mu wrzucasz płytkę z dwoma [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Szedłbym w coś takiego na przykład : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Obserwuj allegro , zawsze idzie coś parę groszy zaoszczędzić. Sound93 lubi to Cytuj
Sound93 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2019 49 minut temu, Darien napisał: @bison616 nie wiem skąd te ceny bierzesz , 4690 to koszt 250zł , wczoraj widziałem za 230 na allegro ale już sprzedany , kolega szuka czegoś pod audio ogólnie i 4 sloty na ram a Ty mu wrzucasz płytkę z dwoma [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Szedłbym w coś takiego na przykład : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Obserwuj allegro , zawsze idzie coś parę groszy zaoszczędzić. No właśnie widziałem ze tamta aukcja zakończona z tych Niemiec... Cytuj
Darien Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Procka bierz tylko poczekaj może akurat jakaś tańsza oferta będzie a płyta to patrz pod kątem audio tak by Ci wszystko pasowało Cytuj
Sound93 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2019 1 godzinę temu, Darien napisał: Procka bierz tylko poczekaj może akurat jakaś tańsza oferta będzie a płyta to patrz pod kątem audio tak by Ci wszystko pasowało Audio to wiesz mam interface audio swoj studyjny tylko chodzi o to zeby integra nie grala gorzej os tego.co mam teraz Cytuj
Sound1g Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2019 W dniu 19.08.2019 o 13:23, Darien napisał: To nie warto brać skoro on sam nie wie co jest grane , z ramem to pewnie błąd programu albo może coś w biosie przestawione. Na płytach te zintegrowane karty dźwiękowe to zazwyczaj 887 albo 892. Co do procka to jest to najlepszy wybór z i5 jeśli chodzi o tą podstawkę , cena i7 jest za wysoka. Płyt jest sporo jeśli chodzi o 4 sloty , decyzja należy do Ciebie Powiedz mi bo tak widzę że te co były poniżej 300zł i5 4690 poszły już gdyby nie było to słabszy model od tego który można brać aby nie było praktycznie różnicy? Cytuj
Darien Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2019 No to i5 4570 , i5 4590 , mogłeś wtedy brać jak były tak tanio te procesory Cytuj
Sound1g Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2019 6 godzin temu, Darien napisał: No to i5 4570 , i5 4590 , mogłeś wtedy brać jak były tak tanio te procesory Zakupy dopiero 1 września (wypłata musi wlecieć), tak patrzyłem, ale chyba 4670k jeszcze? Cytuj
Darien Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Jeśli chcesz procka z K to musisz też kupić płytę która umożliwia podkręcanie , procek ten to koszt 300zł , no jeśli zakupy pierwszego września to poszukamy dzień przed , mogę pomóc w razie czego Cytuj
Sound1g Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2019 1 godzinę temu, Darien napisał: Jeśli chcesz procka z K to musisz też kupić płytę która umożliwia podkręcanie , procek ten to koszt 300zł , no jeśli zakupy pierwszego września to poszukamy dzień przed , mogę pomóc w razie czego Może być bez k chodzi o sam model 4670 czy duża przepaść jest między 4670 a 4690 Cytuj
BartAcid Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Nie trzeba specjalnej płyty do K, tylko trzeba takowej by wycisnąć z niego więcej robiąc OC. Tak to K są najmocniejsze z danej rodziny bez żadnych dodatkowych zabiegów. Czy warte dopłat jak się OC nie będzie robić to już trzeba przeklakulować. między 4670 a 4690 jest 100MHz różnicy, tylko tyle. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Sound1g Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2019 5 godzin temu, BartAcid napisał: Nie trzeba specjalnej płyty do K, tylko trzeba takowej by wycisnąć z niego więcej robiąc OC. Tak to K są najmocniejsze z danej rodziny bez żadnych dodatkowych zabiegów. Czy warte dopłat jak się OC nie będzie robić to już trzeba przeklakulować. między 4670 a 4690 jest 100MHz różnicy, tylko tyle. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To bede bral w takim razie 4670 bo 4690 drogo jest Cytuj
Sound1g Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Dzięki wszystkim za pomoc. Finalnie zakupiłem Asrock h87m-PRO4 + Intel Core i5-4670k :-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi