Skocz do zawartości

Komputer zawiesza się podczas grania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Płyta: Gigabyte z97x gaming gt (bios aktualizowałem z F5 na F7)

Procesor: i7-4790k (chłodzony wentylatorem 11x12x4,5 cm)

Pamięci: 16GB, 4 kości, dwóch różnych producentów (w razie czego wygrzebie i spisze)

Grafika: GTX 980 Ti (firma dPALIT) ???

Zasilacz: Corsair CX550

1 dysk  SSD, CD ROM

WIN 10 64b

Komputer nie jest mój nie znam dokładnej jego historii.

Komputer się wiesza podczas grania raz po paru sekundach, raz po 1 min, czasem 5 w zależności jak ostygnie komputer.

Zastyga obraz i tak zostaje na xxx czasu ręczny restart albo do 1 min czasy wywala komunikat (whea uncorrectable error) i restartuje się sam.

Wszystkie aktualizacje są pobrane.

Zmieniłem kartę graficzną na AMD R9 280 komp się zawiesił podczas pobierania sterowników do niej

Zasilacz nowy i chyba grafika

Komputer działa przywracałem ustawienia fabryczne biosu by nie był podkręcany, zmieniałem bios. Wyczyściłem całkowicie kurz. Poprawiałem wtyczki.

Radiator od procka nie jest gorący może ciepły w tym momencie, ale grafika od strony gdzie nie ma wiatraczków bardzo gorąca.

Po włacząniu kompa wentylatory na grafice nie kręcą zaczynają po chwil i potem kręcą (widocznie gdy się nagrzeją bo i same się zatrzymują jak na kompie się nic nie robi)

Opublikowano

Oj tam ,Oj tam  masz sprzęt  słaby to i się zawiesza :tooth:  zamień na ten to się nie będzie wieszał  

A teraz na poważnie  jak  nie   sprawdzisz wszystkiego po kolei  to możesz nie  znaleźć  przyczyny ?.

Czy  tak masz tylko na tej jednej gierce ?  czy na każdej innej ?  (  miałem kiedyś tak  że  grałem  z godz , dwie  albo  10 min  i się bydle wieszało , tylko restart pomagał ) .

Jeżeli na każdej  Ci się wiesza  to  sprzęt , sterowniki itd. ,wówczas  pomiary musisz robić podczas grania.

Teraz podawać  przyczynę to jak wróżenie z fusów ! musisz po kolei  sprawdzać  a i nie raz jest to jakaś pierdoła a  męczysz się z tym godzinami  " rozbierając "  sprzęt do gołego.

Pisałeś że bios aktualizowałeś ?  , jeżeli  najnowszy jaki zaktualizowałeś  nie przynosi jakiś poważnych poprawek to wrócił bym  do przedostatniego .

Opublikowano

Nic nie było instalowane tylko system na nowo i Assassin's Creed Odyssey

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Tak rozebrałem wszystko i składałem na nowa + nowa pasta 

Na każdej grze, ale na tej najszybciej  najbardziej wymagająca.

Opublikowano

Wyjmij tego gf 980Ti. Sprawdź czy na integrze intela HD4600 masz to samo, żeby wykluczyć problemy z gpu, slotem pcie czy słabym zasilaczem.

Możesz tej wyjąć cpu i sprawdzić czy nie masz powyginanych nóżek w slocie cpu płyty głównej.

Opublikowano

Temperatura jest  OK  ale to masz  bez obciążenia , musisz sprawdzać podczas grania.

Wiesza się tylko na tej jednej ?

Opublikowano

Ok zrobiłem test grafiki 20 min i nic się nie stało. Ale test procka się nie udał.

po tym od razu test CPU OCCE 10 - 20 sek zawiesza kompa 

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
obrazek po zawieszeniu się komputera

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]