Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. 

Mam mały problem, w domu u góry mam podłączony router Huawei b525s

Natomiast na dole jest router tp-link który ma być wzmacniaczem sygnału, wiadomo oba na osobnych nazwach sieciowych i haśle. Natomiast coś się stało, że teraz nie działa, ustawiam zmieniając IP na tym to-link i nic, niby pisze dostęp do internetu a go nie ma, natomiast jak w cmd wpisuje komendę sprawdzenia IP, wychodzi IP od routera z góry. 

Jest ktoś z Was w stanie pomóc? 

Wybaczcie jeśli temat jest w złym dziale. 

Opublikowano

Mam to samo i również na B525s. Próbowałem ustawić sieć 192.168.1.1 na piętro i 192.168.0.1 na parter. Wydaje mi się, że problem leży w niemożności ustawienia maski (wgl to jaka ona jest? /16? Na to sugeruje oprogramowanie). Mi to wygląda na problem z tym huawei'em. Ba, nie mogę nawet ustawić rezerwacji IP dla AP, bo podobno "jest to inna sieć". Teoretycznie, router ma ustawiony swój adres i AP swój. Oba mają osobno ustawione zakresy DHCP. Więc czemu R1 nadaje adresy z AP? Bez sensu. Spróbuj zrobić to samo ale na dodatkowym routerze ( Huawei > R1 > R2) i sprawdź, czy problem nadal występuje. Sam to mam u siebie :/

Opublikowano

Ale zmieniasz IP routera czy adresacje za nim?

PING z przed TP-Linka leci do Huweia?  A jak zrobisz ping do strony jakiejś to leci? PING do jakiegoś DNS (bo najprościej) leci? Jak jesteś podłączony do Huaweia to net jest?

Opublikowano

Mam router huawei B525s. Na nim mam ustawione: adres IP: 192.168.0.1, DHCP .2 - .51.

Na AP: adres IP: 192.168.0.52, maska /24, DHCP .53 - .102. Wszelkie zabezpieczenia w Huawei'u wyłączone. Problem polega na tym, że nie ma dostępu do internetu w AP. Próbując z maską /16 w AP, router "narzuca" swoje DHCP na AP. W cisco packet tracer wszystko dobrze działa. Gdzie jest błąd?

Opublikowano
Mam router huawei B525s. Na nim mam ustawione: adres IP: 192.168.0.1, DHCP .2 - .51.
Na AP: adres IP: 192.168.0.52, maska /24, DHCP .53 - .102. Wszelkie zabezpieczenia w Huawei'u wyłączone. Problem polega na tym, że nie ma dostępu do internetu w AP. Próbując z maską /16 w AP, router "narzuca" swoje DHCP na AP. W cisco packet tracer wszystko dobrze działa. Gdzie jest błąd?
Huawei.
DHCP-on (pula np. 50-100)

AP. Ta sama nazwa sieci i hasło.
DHCP-off
IP: 192.168.0.254
Maska:255.255.255.0
Adres bramy podaj IP Huawei (192.168.0.1)

Wklej zdjęcie konfiguracji AP

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka