Jump to content
tyratim

Konfiguracja 2 routerów

Recommended Posts

Cześć. 

Mam mały problem, w domu u góry mam podłączony router Huawei b525s

Natomiast na dole jest router tp-link który ma być wzmacniaczem sygnału, wiadomo oba na osobnych nazwach sieciowych i haśle. Natomiast coś się stało, że teraz nie działa, ustawiam zmieniając IP na tym to-link i nic, niby pisze dostęp do internetu a go nie ma, natomiast jak w cmd wpisuje komendę sprawdzenia IP, wychodzi IP od routera z góry. 

Jest ktoś z Was w stanie pomóc? 

Wybaczcie jeśli temat jest w złym dziale. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam to samo i również na B525s. Próbowałem ustawić sieć 192.168.1.1 na piętro i 192.168.0.1 na parter. Wydaje mi się, że problem leży w niemożności ustawienia maski (wgl to jaka ona jest? /16? Na to sugeruje oprogramowanie). Mi to wygląda na problem z tym huawei'em. Ba, nie mogę nawet ustawić rezerwacji IP dla AP, bo podobno "jest to inna sieć". Teoretycznie, router ma ustawiony swój adres i AP swój. Oba mają osobno ustawione zakresy DHCP. Więc czemu R1 nadaje adresy z AP? Bez sensu. Spróbuj zrobić to samo ale na dodatkowym routerze ( Huawei > R1 > R2) i sprawdź, czy problem nadal występuje. Sam to mam u siebie :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale zmieniasz IP routera czy adresacje za nim?

 

PING z przed TP-Linka leci do Huweia?  A jak zrobisz ping do strony jakiejś to leci? PING do jakiegoś DNS (bo najprościej) leci? Jak jesteś podłączony do Huaweia to net jest?

Share this post


Link to post
Share on other sites

jest w ustawieniach tryb Repeater Mode? Wg. mnie zrobiłeś AP z bezprzewodowego na przewodowy to jest chyba WDS mode jak dobrze pamiętam.

O Kuła jego mać co to za TP-Link?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam router huawei B525s. Na nim mam ustawione: adres IP: 192.168.0.1, DHCP .2 - .51.

Na AP: adres IP: 192.168.0.52, maska /24, DHCP .53 - .102. Wszelkie zabezpieczenia w Huawei'u wyłączone. Problem polega na tym, że nie ma dostępu do internetu w AP. Próbując z maską /16 w AP, router "narzuca" swoje DHCP na AP. W cisco packet tracer wszystko dobrze działa. Gdzie jest błąd?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po co DHCP w AP skoro masz je w Huaweiu już? Wyłącz bo się gryzą. AP jest przeźroczysty i niepowienien dawać adresacji jak coś przed nim daje. Stąd chyba kłopoty.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam router huawei B525s. Na nim mam ustawione: adres IP: 192.168.0.1, DHCP .2 - .51.
Na AP: adres IP: 192.168.0.52, maska /24, DHCP .53 - .102. Wszelkie zabezpieczenia w Huawei'u wyłączone. Problem polega na tym, że nie ma dostępu do internetu w AP. Próbując z maską /16 w AP, router "narzuca" swoje DHCP na AP. W cisco packet tracer wszystko dobrze działa. Gdzie jest błąd?
Huawei.
DHCP-on (pula np. 50-100)

AP. Ta sama nazwa sieci i hasło.
DHCP-off
IP: 192.168.0.254
Maska:255.255.255.0
Adres bramy podaj IP Huawei (192.168.0.1)

Wklej zdjęcie konfiguracji AP

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information