pawel5428 Posted July 4, 2019 Report Posted July 4, 2019 Przekopałem internet w poszukiwaniu informacji ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem. Jak mam 1 ssd i 1 hdd to warto wszystko instalować na ssd a hdd jako magazyn? Czy może hdd tylko na system a ssd tylko i wyłącznie na gry? Quote
Malpa73 Posted July 4, 2019 Report Posted July 4, 2019 Raczej SSD na system, a HDD na magazyn/gry ;P Wszystko zależy od pojemności dysków, jak SSD masz 120gb lub mniej to daj na sam system go. pawel5428 and nudzija like this Quote
pawel5428 Posted July 4, 2019 Author Report Posted July 4, 2019 Komputer ma być zoptymalizowany tylko pod gry. Quote
nudzija Posted July 4, 2019 Report Posted July 4, 2019 ssd na system i programy a hdd na gry itp. pawel5428 likes this Quote
pawel5428 Posted July 4, 2019 Author Report Posted July 4, 2019 A jak dam hdd pod system a ssd tylko pod gry? Quote
kamiloxf Posted July 4, 2019 Report Posted July 4, 2019 3 minuty temu, pawel5428 napisał: A jak dam hdd pod system a ssd tylko pod gry? zapomnij o takiej kolejności bo to nie ma sensu gry będą ładować się kilka sekund szybciej ale sam system będzie pracował jakby miał kaca pawel5428 likes this Quote
pawel5428 Posted July 4, 2019 Author Report Posted July 4, 2019 kamiloxf,dzięki za odpowiedź. I o to mi właśnie chodziło! Czyli SSD najlepiej pod system a HDD ew. pod gry. Najepiej SSD pod system i gry a hdd na magazyn i plik stronnicowania. Quote
R95K Posted July 4, 2019 Report Posted July 4, 2019 SSD koniecznie na system. Gry też jak będziesz miał wolne miejsce na SSD. HDD jako magazyn. Mając SSD i HDD instalując system na HDD to jak strzał w kolano. Quote
kamiloxf Posted July 4, 2019 Report Posted July 4, 2019 1 minutę temu, pawel5428 napisał: kamiloxf,dzięki za odpowiedź. I o to mi właśnie chodziło! Czyli SSD najlepiej pod system a HDD ew. pod gry. Najepiej SSD pod system i gry a hdd na magazyn i plik stronnicowania. Tak HDD pod gry jest spoko jeżeli masz sporo Gier AAA które jak wiesz często ważą około 100GB dla przykładu Hitman 2 105GB Forza Horizon 4 75GB BF V 63GB Gears of War 5 raczej ok 150 GB będzie zajmował Metro Exodus 60GB Podane rozmiary gier dotyczą legalnych wersji gier Quote
pawel5428 Posted July 4, 2019 Author Report Posted July 4, 2019 Serdeczne dzięki Radzior2010 ! Mój SSD ma 120 GB (111 GB ) a chciałbym upakować na nim win xp i win 10.Miałem dać win xp/win7/win10 +linux (mam faworyta!).Oczywiście kastraty mojej roboty.Świetnie działają.Ale nie ma sensu dawać win 7 skoro będzie win 10. kamiloxf gram raczej w starsze tytuły i największe osiągają rozmiar do 20GB gdzieś mniej więcej. Quote
Widzior Posted July 4, 2019 Report Posted July 4, 2019 Chciałbym tylko zaznaczyć, że ważniejsze jest, jak jest zbudowana dana gra, z ilu plików się składa, bo jak np. gra sieciowa mmorpg ma ze 30tyś małych plików, to powodzenia z ładowaniem instancji z HDD. Sam przez jakiś miałem system na HDD, a takie gry na SSD, i chodziło to o niebo lepiej niż w odwrotnej konfiguracji. Oczywiście najlepiej mieć wsio na SSD. Quote
pawel5428 Posted July 4, 2019 Author Report Posted July 4, 2019 Widzior! Bo właśnie o to mi chodzi że ssd ma niedużo pamięci a jak dam to na system na multiboota to wiele na gry nie zostaje.A tym bardziej czy ssd tylko na gry nie działałby z nimi lepiej gdyby system był na hdd? Bo jest niby wtedy odciążony od pracy systemu bo ten kręci tylko hdd a ssd działa tylko z grami nieobciążony systemem. W dodatku taki xp kastracik gdzie ma niewiele ponad 300mb bez zbędnych śmieci.A nie zależy mi na szybkim działaniu systemu tylko gier.Ale trzeba też wziąć pod uwagę sterowniki które byłyby także na hdd Quote
kamiloxf Posted July 4, 2019 Report Posted July 4, 2019 1 minutę temu, pawel5428 napisał: Widzior! Bo właśnie o to mi chodzi że ssd ma niedużo pamięci a jak dam to na system na multiboota to wiele na gry nie zostaje.A tym bardziej czy ssd tylko na gry nie działałby z nimi lepiej gdyby system był na hdd? Bo jest niby wtedy odciążony od pracy systemu bo ten kręci tylko hdd a ssd działa tylko z grami nieobciążony systemem. w sumie przy tych cenach to bym sugerował zakup MX500 500GB powinno ci wystarczyć do twoich gierek pawel5428 likes this Quote
pawel5428 Posted July 4, 2019 Author Report Posted July 4, 2019 mam hdd 150 GB 7200 RPM. Na staruszka styknie? Bo win 10 nawet nie mam zamiaru Quote
Widzior Posted July 4, 2019 Report Posted July 4, 2019 Ja tam się śmieję z tego demonizowania systemu na HDD. Miałem tak z rok na szybkim HDD i oprócz dłuższego czasu ładowania systemu, to nie widziałem żadnych innych minusów jeśli chodzi o gry. Co innego jakbyś uruchamiał masę aplikacji z HDD i bawił się w systemie, ale pod gry na moje system może być na HDD. Quote
R95K Posted July 4, 2019 Report Posted July 4, 2019 @Widzior System na HDD jest okej, ale tak jak piszesz na szybkim dysku i na konkretnym buforze. Mam u siebie Win7 na HDD 7200rpm 32MB i startuje w 30s od wcisnięcia guzika do pokazania się pulpitu i możliwości używania systemu Ale @pawel5428 pisze, że chce zainstalować Win10. Dla 10-tki lepszym rozwiązaniem będzie SSD, bo jak wiadomo użycie dysku HDD na systemie Win10 będzie strasznie wysokie. Gry no to według uznania. W mało wymagających grach to w sumie różnicy wielkiej nie zrobi czy będzie taka gra na SSD czy HDD. Quote
pawel5428 Posted July 4, 2019 Author Report Posted July 4, 2019 No chciałbym odciążyć ssd i zmniejszyć jego zużycie od systemu.Dając system na hdd ssd powinien pracować wydajniej tym samym dając tam same gry będą działały tylko lepiej. No taka teoria Quote
R95K Posted July 4, 2019 Report Posted July 4, 2019 Tylko, że Windows 10 na HDD niestety, ale nie będzie działał w sposób zadowalający. Użycie dysku może wynosić wtedy nawet 100% przez kilka minut nawet jeśli nic nie będziesz na komputerze robił. To też trzeba wziąć pod uwagę. Quote
pawel5428 Posted July 4, 2019 Author Report Posted July 4, 2019 Wiem.A win xp i win 7 ? on hdd + gry on ssd ? xp do gier starszych 7 do netu Quote
R95K Posted July 4, 2019 Report Posted July 4, 2019 Win 7 na HDD ma jeszcze sens, ale najlepiej żeby to był szybki HDD. U siebie mam wszystko co zbędne wyłączone w autostarcie plus potraktowałem go skryptem od @m4s Z wyłączonym antywirusem w autostarcie PC startuje w około 25 sekund i można korzystać z komputera. Jak na HDD jest to wynik zadowalający Niektórym po pojawieniu się pulpitu i załadowaniu się programów Win7 jeszcze miesza i trzeba czekać aż będzie można go używać. U mnie czegoś takiego nie ma akurat Najlepiej jak sobie przetestujesz jak u Ciebie będzie działać to co masz w planach Jeśli chcesz systemy na HDD, a gry itp na SSD to instaluj i testuj. Jeśli systemy na HDD to chyba w BIOS dobrze byłoby ustawić żeby HDD startował jako pierwszy, a SSD jako drugi m4s likes this Quote
pawel5428 Posted July 4, 2019 Author Report Posted July 4, 2019 Może ta gra warta jest świeczki.Zużycie ssd znacząco się zmniejszy i będzie "skupiony" tylko na działaniu gier a nie i gier i systemu.System będzie "kręcił" sobie hdd a mam nadzieję że szybkość odczytu wzrośnie na ssd A więc przesądzone! Biorę się za reinstall.Dam znać jak to działa w praktyce. Quote
R95K Posted July 4, 2019 Report Posted July 4, 2019 Co do szybkości SSD zależy czy masz SATA II jeszcze czy SATA III. Na SATA II nie uzyskasz takich prędkości jakie deklaruje producent dysku, bo to są wartości dla SATA III no i czasami żeby klienta złapać, bo po podpięciu wychodzi co innego niż w specyfikacji Ale jakby nie patrzeć każdy dysk SSD jest szybszy od jakiegokolwiek dysku HDD. Quote
pawel5428 Posted July 29, 2019 Author Report Posted July 29, 2019 Więc czas na podsumowanie! Wydajność wcale nie wzrasta a jest całkiem odwrotnie. System na hdd a gry na ssd i gry przycinają/zawieszają się. System na ssd a gry na hdd...gry chodzą dobrze ale wzrostu wydajności nie uświadczyłem. System z grami na ssd a hdd jako magazyn zdaje egzamin na plus. Tutaj wydajność jest najlepsza! A jeszcze więcej da się wycisnąć mając np. dwa dyski ssd. Jeden dać na system a drugi na gry najlepiej aby ssd'eki były takie same (pojemność może być różna) a plik stronnicowania dać na trzeci ssd ale ta gra chyba nie jest warta świeczki dla niewiele większej responsywności. 2 ssd już byłyby ok. Quote
Nieobecny Posted July 29, 2019 Report Posted July 29, 2019 24 minuty temu, pawel5428 napisał: System z grami na ssd a hdd jako magazyn zdaje egzamin na plus. Tutaj wydajność jest najlepsza! Wiadomo i taką konfigurację powinno się stosować. 25 minut temu, pawel5428 napisał: A jeszcze więcej da się wycisnąć mając np. dwa dyski ssd. Niezauważalny zysk. 25 minut temu, pawel5428 napisał: a plik stronnicowania dać na trzeci ssd Jeszcze krok i popadniesz w paranoję. RemixPL1994 and pawel5428 like this Quote
RemixPL1994 Posted July 29, 2019 Report Posted July 29, 2019 trzeci dysk na plik stronicowania, czwarty na backup, piąty na recovery, szósty na ram disk z zapisywaniem / zrzucaniem danych przy wyłączaniu systemu na dysk itd a siódmy na CrashDumps Quote
Nieobecny Posted July 29, 2019 Report Posted July 29, 2019 1 godzinę temu, wiktorynek napisał: Niezauważalny zysk. Tu jeszcze muszę dopowiedzieć. Niezauważalny zysk w sensie działania systemu, gier czy programów na SSD, natomiast w przypadku kopiowania na HDD a na drugi SSD jest oczywiście różnica spora. Quote
Recommended Posts