Lukasio Opublikowano 15 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2019 Siema. Mam laptopa Toshiba A665-127. Fabrycznie miał 2kosci ram 2x2GB. Można rozbudować do max 8. Dokupiłem 2 kości x 4GB. Ale laptop przy takiej konfiguracji nie włącza się. Przy 2GB+4GB. Odpala się normalnie. Przy 2x4GB włącza się. Czarny ekran i myślnik, bądź kładka i koniec. Czy jedyna możliwość to jedna kość 8GB czy problem leży po innej stronie? Parametry pamięci są takie same i obie kości 4gb są takie same Screeny z HW Info [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 15 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2019 2 godziny temu, Lukasio napisał: Czy jedyna możliwość to jedna kość 8GB czy problem leży po innej stronie? Skoro laptop obsługuje max 8GB RAM tzn. że jest to 2 x 4GB, nie inaczej. Tu masz specyfikację: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pamięć masz prawidłową czyli DDR3 1066MHz. Trzeba poszukać innej przyczyny. 1. Bios najnowszy? 2. Czy po zamontowaniu nowych kości wybrałeś w biosie ustawienia domyślne i dopiero po ich zastosowaniu i ponownym wejściu do biosu ustawiłeś tak jak potrzebujesz? 3. Czy obydwie kości działają pojedynczo? - tzn. każda z osobna w każdym porcie? Cytuj
moszter Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 A przypadkiem te nowe kości to nie DDR3L, bo Twój procesor ich nie obsługuję. Cytuj
BartAcid Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 (edytowane) Pomylka Edytowane 16 Czerwca 2019 przez BartAcid Pomtlka Cytuj
Lukasio Opublikowano 16 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 18 godzin temu, wiktorynek napisał: Skoro laptop obsługuje max 8GB RAM tzn. że jest to 2 x 4GB, nie inaczej. Tu masz specyfikację: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pamięć masz prawidłową czyli DDR3 1066MHz. Trzeba poszukać innej przyczyny. 1. Bios najnowszy? 2. Czy po zamontowaniu nowych kości wybrałeś w biosie ustawienia domyślne i dopiero po ich zastosowaniu i ponownym wejściu do biosu ustawiłeś tak jak potrzebujesz? 3. Czy obydwie kości działają pojedynczo? - tzn. każda z osobna w każdym porcie? 1. Tak. Wszystko zaktualizowane. 2. Właśnie teraz tak zrobiłem i żadnej zmiany. 3. Właśnie obie kości nie działają pojedynczo. Co ciekawe 2gb działa pojedynczo normalnie. 7 godzin temu, moszter napisał: A przypadkiem te nowe kości to nie DDR3L, bo Twój procesor ich nie obsługuję. Ta litera L jest jedynie w tym numerze seryjnym, ale jak kupowałem to było napisane DDR3 samo, ale jak włożę stare 2gb + nowe 4 to wczytuje normalnie. Problem zaczyna się przy 2x 4gb. Cytuj
Gelo3D Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 Przy 2x4GB włącza się. sprawdz to samo ale same 4gb najpierw jedna potem druga żeby tylko one były. Jesli odpala git na kazdej z osobna, to moze mem test kazdej z nich osobno Cytuj
Lukasio Opublikowano 16 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 14 minut temu, Gelo3D napisał: Przy 2x4GB włącza się. sprawdz to samo ale same 4gb najpierw jedna potem druga żeby tylko one były. Jesli odpala git na kazdej z osobna, to moze mem test kazdej z nich osobno 1 kość 2gb odpala bez peoblemu Obojętnie która kość 4gb pojedynczo nie uruchamia się. Włączy się. Czarny ekran myslnik i koniec. 0 reakcji Cytuj
Gelo3D Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 15 minut temu, Lukasio napisał: 1 kość 2gb odpala bez peoblemu Obojętnie która kość 4gb pojedynczo nie uruchamia się. Włączy się. Czarny ekran myslnik i koniec. 0 reakcji A gdzie tą 4gb montujesz zamontuj na slocie nr.0 czy juz tak robiles ? 15 minut temu, Lukasio napisał: 1 kość 2gb odpala bez peoblemu Obojętnie która kość 4gb pojedynczo nie uruchamia się. Włączy się. Czarny ekran myslnik i koniec. 0 reakcji Czarny myslinik jest przy wlaczaniu laptopa czy systemu ? Cytuj
Lukasio Opublikowano 16 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 13 minut temu, Gelo3D napisał: A gdzie tą 4gb montujesz zamontuj na slocie nr.0 czy juz tak robiles ? Czarny myslinik jest przy wlaczaniu laptopa czy systemu ? Próbowałem 2 różne kości jak i w różnych slotach. Po włączeniu laptopa. Włącza się. Wyświetla się okno toshiba (informacje ze f2 to bios itd) i zaraz po tym czarny ekran. System nawet się nie ładuje Cytuj
Gelo3D Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 5 minut temu, Lukasio napisał: Próbowałem 2 różne kości jak i w różnych slotach. Po włączeniu laptopa. Włącza się. Wyświetla się okno toshiba (informacje ze f2 to bios itd) i zaraz po tym czarny ekran. System nawet się nie ładuje To samo na dwóch kościach ? Jak tak to wbij na dwóch kościach do biosu f2 zresetuj mu ustawienia i sprawdz. 6 minut temu, Lukasio napisał: Próbowałem 2 różne kości jak i w różnych slotach. Po włączeniu laptopa. Włącza się. Wyświetla się okno toshiba (informacje ze f2 to bios itd) i zaraz po tym czarny ekran. System nawet się nie ładuje Ale masz pewność, że fizycznie pamięci są raczej sprawne skoro jest logo toshibki, więc jak się nie uda z opcjami itp. ściągnij iso i wypal na pendrive, zmien kosci na 4gb i 4gb i sprawdz czy instalator startuje, windowsy czasami potrafią głupieć przy dziwnych pamięciach. Chociaż ja tez mam toshibe i wlozylem po prostu 8gb bo najwyzsza czestotliwosc sie zgadzała i wszystko normalnie smiga mi z pol roku. Cytuj
Lukasio Opublikowano 16 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 (edytowane) 37 minut temu, Gelo3D napisał: To samo na dwóch kościach ? Jak tak to wbij na dwóch kościach do biosu f2 zresetuj mu ustawienia i sprawdz. Ale masz pewność, że fizycznie pamięci są raczej sprawne skoro jest logo toshibki, więc jak się nie uda z opcjami itp. ściągnij iso i wypal na pendrive, zmien kosci na 4gb i 4gb i sprawdz czy instalator startuje, windowsy czasami potrafią głupieć przy dziwnych pamięciach. Chociaż ja tez mam toshibe i wlozylem po prostu 8gb bo najwyzsza czestotliwosc sie zgadzała i wszystko normalnie smiga mi z pol roku. Ustawienia resetowalem i dalej to samo. Ale zauważyłem że mam stara wersję bios. 1.60. Ale mam problem taki ze podczas aktualizacji wyświetla mi błąd. Chyba że jest jakaś inna opcja aktualizacji? Wydaje mi się że sprawne. Ponieważ że są nowe ze sklepu a przy konfiguracji 2+4 działa normalnie Edit: Instalator nie uruchamia się. Zawiesza się od razu na tym czarnym ekranie zaraz po startowym z bios Edytowane 16 Czerwca 2019 przez Lukasio Dopisanie Cytuj
Gelo3D Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 Godzinę temu, Lukasio napisał: Ustawienia resetowalem i dalej to samo. Ale zauważyłem że mam stara wersję bios. 1.60. Ale mam problem taki ze podczas aktualizacji wyświetla mi błąd. Chyba że jest jakaś inna opcja aktualizacji? Wydaje mi się że sprawne. Ponieważ że są nowe ze sklepu a przy konfiguracji 2+4 działa normalnie Edit: Instalator nie uruchamia się. Zawiesza się od razu na tym czarnym ekranie zaraz po startowym z bios Pokaż screena czy robisz to z pamięci usb ? Ten bios może być właśnie problemem Cytuj
Nieobecny Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 3 godziny temu, Lukasio napisał: Obojętnie która kość 4gb pojedynczo nie uruchamia się. 1. Rzadko spotykana niekompatybilność. 2. Wadliwe kości lub jednak nie właściwe kości - pokaż zdjęcie z widoczną naklejką. 3. Niezaktualizowany bios. Masz bardzo stary. Najnowszy to 2.40 i jest przeznaczony do aktualizacji spod Windows (uruchom jako administrator). Laptop musi mieć wpiętą baterię i podłączony zasilacz na czas aktualizacji biosu. Na czas aktualizacji biosu włóż 1 działającą kość 2GB. 12 godzin temu, moszter napisał: A przypadkiem te nowe kości to nie DDR3L Bez znaczenia. DDR3L 1.35V działają również z napięciem 1,5V - są uniwersalne. Na odwrót już nie. moszter lubi to Cytuj
moszter Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 38 minut temu, wiktorynek napisał: Bez znaczenia. DDR3L 1.35V działają również z napięciem 1,5V - są uniwersalne. Na odwrót już nie. Aha, dziękuję Cytuj
Gelo3D Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2019 6 minut temu, moszter napisał: Aha, dziękuję NO moja toshiba ma low powera wiec 1,5 nie lyknie ale spali płyte Cytuj
Lukasio Opublikowano 17 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2019 10 godzin temu, wiktorynek napisał: 1. Rzadko spotykana niekompatybilność. 2. Wadliwe kości lub jednak nie właściwe kości - pokaż zdjęcie z widoczną naklejką. 3. Niezaktualizowany bios. Masz bardzo stary. Najnowszy to 2.40 i jest przeznaczony do aktualizacji spod Windows (uruchom jako administrator). Laptop musi mieć wpiętą baterię i podłączony zasilacz na czas aktualizacji biosu. Na czas aktualizacji biosu włóż 1 działającą kość 2GB. Bez znaczenia. DDR3L 1.35V działają również z napięciem 1,5V - są uniwersalne. Na odwrót już nie. Chyba właśnie chodzi o tą aktualizacje. To mam pytanie. Bo nie mogłem zbytnio znaleźć aktualizacji. Znalazłem 2.30 ale dobra. Nie w tym problem. Normalnie się powinna odpalić? Bo moim problemem jest to że wyskakuje błąd i 4 powody. W tym brak baterii (minimum 20% ma mieć). Więc innej opcji niż bez baterii nie pójdzie? Bo po prostu jej nie mam fizycznie :/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi