Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowni, mam zamiar zmodernizowac pc mojego brata szczególnie do gier. 

Aktualne podzespoły to 

Asus p8p67 b3 revision 3.0

Kingston HyperX 2*4GB DDR3 1600MHz. Model KHX1600C9D3X2K2/8GX.

Intel i7 2600k

karta nvidia 560 Ti

zasilacz OCZ ZS 750W

dysk Seagate Barracuda ST500LM030 500GB

W zamiarach mam zakup karty 1070 Ti zmiany ramu prawdopodobnie na Hynix 16GB (2*8GB) DDR3 ECC 8500R  w tej samej cenie co zakup dodatkowych 2x4 gb wyzej wymienionych, choc nie wiem czy bedzie pasowala pod ta płyte no i jakis dysk ssd moze m2 z adapterem ? Nie znam sie za bardzo wiec prosze o doradzenie.

Opublikowano
23 minuty temu, karolchudy1 napisał:

Kingston HyperX 2*4GB DDR3 1600MHz. Model KHX1600C9D3X2K2/8GX.

23 minuty temu, karolchudy1 napisał:

zmiany ramu prawdopodobnie na Hynix 16GB (2*8GB) DDR3 ECC 8500R

Co za bezsens. Płyta ma 4 banki na pamięć, więc do kup 2 kości o identycznych parametrach, ale dowolnej pojemności czyli np wspomniane 2 x 8GB. Razem będzie 24GB. Kości ECC nie będą działać. 8500 to pamięć o taktowaniu 1066MHz czyli również niewłaściwa.

24 minuty temu, karolchudy1 napisał:

jakis dysk ssd moze m2 z adapterem

A ten pomysł skąd? Płyta obsługuje dyski SATA, więc kup SSD 2,5" SATA III.

Opublikowano

Hmm ja nie rozumiem, dlaczego ludzie sobie na siłę proste sprawy utrudniają. WIktorynek ma rację, dokup identyczne kości używki na allegro i masz za grosze 16GB. Co do 1070ti to rozumiem, że używka, bo inaczej sensu nie widzę. Z nowych to pod ten procek wolałbym GTX 1660/1660ti. Dysk jeśli na TLC to Crucial MX500 500GB (ok. 300zł).

Opublikowano (edytowane)

Przepraszam zabraklo literki K moj proc to 2600k, zastanawiam sie nad Scythe Yasya, NOCTUA NH-U9B , [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], kwestia tez niezablokowania pamieci ram, wszystkie coolery uzywane 

Edytowane przez karolchudy1
Opublikowano

Pytanie ma temat dysku kupilem Dysk Samsung SSD m2 512 GB mzvlb5120 rozumiem ze na ww plycie podlaczam go przez jakis adapter jesli tak to jaki do 2 zlacza pcie ? Gdzies w necie  ""Aby możliwy był rozruch z takiego dysku UEFI musi mieć moduł startowy NVMe (można go wgrać samodzielnie) albo dysk musi posiadać odpowiedni BOOT ROM (sm/pm z tego co mi wiadomo nie mają"" jak to zrobic ?

Opublikowano

Odnośnie tego chłodzenia jeśli chcesz,to sprawdź sobie czy wejdzie do obudowy.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wysokość [mm]
158
Szerokość [mm]
126
Głębokość [mm]
71

Opublikowano

Jaki jest sens kupowania dysku m2 i montowaniu go przez adapter PCI...chyba tylko taki że w przyszłości kupi się płytę która obsługuje m2 bo tak to tylko szkoda kasy na ten dysk i adapter którą można by zainwestować w coś innego.

Opublikowano
Godzinę temu, karolchudy1 napisał:

kupilem Dysk Samsung SSD m2 512 GB mzvlb5120 rozumiem ze na ww plycie podlaczam go przez jakis adapter jesli tak to jaki do 2 zlacza pcie ? Gdzies w necie  ""Aby możliwy był rozruch z takiego dysku UEFI musi mieć moduł startowy NVMe (można go wgrać samodzielnie) albo dysk musi posiadać odpowiedni BOOT ROM (sm/pm z tego co mi wiadomo nie mają"" jak to zrobic ?

Nie słuchałeś i źle zrobiłeś. Uruchomienie dysku NVMe na płycie z chipsetem P67 jest niemożliwe, gdyż obsługuje tylko standard PCI-E 2.0, tak samo jak procesor i7 2600K 2 gen, a wymagany jest standard PCI-E 3.0

Oficjalnie wsparcie dla NVMe zaczyna się od chipsetu Z97 i procesorów Heswell Refresh.

Po modyfikacji biosu udało się uruchomić tryb NVMe na płytach z chipsetem Z68 i procesorem 3 gen (obsługuje standard PCIE 3.0): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W Twojej płycie jest jeszcze dodatkowy problem - nie masz portu PCI-E x4. Teoretycznie można by wykorzystać drugi port PCI-E x16, ale on pracuje w standardzie PCI-E x1 ponieważ współdzieli linie z pierwszym portem PCI-E x16 oraz portem USB 3.0

Po zamontowaniu tam adaptera PCI-E x4 ujmiesz 3 linie PCI-E z karty graficznej co obniży jej wydajność, a być może również sprawność z powodu umniejszenia dostarczanego prądu.

Podsumowując - dysk musisz sprzedać.

Opublikowano

Raczej nie...masz płytę asusa a to co podałeś to  do Asrocka.Jak chcesz zmienić bios to zajrzyj tu:[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]