remil Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Po wymianie modułu RAM z 2 GB na 4 GB lapek w losowo wybranym czasie zawiesza się, obraz zaczyna pływać i pomaga jedynie odłączenie zasilania. Sprzedawca sprawdzał ją na miejscu, dla tego lapka wymagany jest specjalny moduł PC3L niskonapięciowy, wg niego był sprawny. Czy oznacza to, że ta nowa kość RAM jest uszkodzona? Jakim programem można by było sprawdzić ten moduł RAM? Cytuj
Widzior Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Trzymajcie mnie, kolejny co nawet modelu nie poda, a o radę pyta. Model lapka przede wszystkim, a ram się sprawdza MemTestem. Poza tym wiele razy widziałem, jak do lapka wpakowało się max obsługiwanej pamięci, i były dziwne czary-mary. Przykład - mój stary zabytek obsługuje niby max 4GB, ale przy tej wielkości ram głupieje, i ludzie używają 2-3GB max. Cytuj
remil Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Lapek to Acer Aspire One A0725 i w tej sesji uruchomieniowej już z co najmniej 1 godzinowej, na razie nic złego się nie dzieje. Wcześniej na HDD doinstalowałem sobie Ubuntu aby sprawdzić czy w Linuxie, który jest b. wrażliwy na uszkodzenia podzespołów, czy dzieje się coś złego i tam jest OK. Cytuj
Sn4Q Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Przydałby się jeszcze model pamięci, którą zakupiłeś. Odpal MemTest i zobacz jak wygląda sytuacja. Wrzuć screena z CPU-Z zakładka memory. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zwykła kość DDR3 1333MHz 1,5V - czyli pasuje taka, ale też DDR3L która obsługuje obydwa standardy (ale nie na odwrót - taka uwaga przy okazji). Cytuj
Sn4Q Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Sprawdź MemTestem jak to wygląda. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Ale teraz widzę, że to zrzut ekranu tej nowej kości 4GB, a jak wygląda stara 2GB? Cytuj
remil Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Sprzedawca sprawdzając nowy moduł RAM mówił, że gdyby ta nowa kość nie pasowała programowo, pewnie chodzi o te napięcia - tu nie wiem o co biega, to lapek nie uruchomiłby się w ogóle. W tej sesji a już trwa ponad godzinę jest OK, sprawdzę jeszcze dokładnie w zainstalowanym Ubuntu. Cytuj
Sn4Q Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2019 2 minuty temu, wiktorynek napisał: Ale teraz widzę, że to zrzut ekranu tej nowej kości 4GB, a jak wygląda stara 2GB? Dokładnie, @remil wrzuć screena ze starej kości. Możliwe, że problem jest w napięciu 1.5 a nie 1.35 Cytuj
Nieobecny Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Ale ci ściemnia. Tan lapek obsługuje kości DDR3 1,5V, czyli teoretycznie pasuje każda kość DDR3 1,5V i każda DDR3L 1,35V. Dlaczego teoretycznie? - gdyż nigdy nie można wykluczyć równie teoretycznych niekompatybilności. Daj tu zdjęcia tych pamięci oraz zrzuty ekranu z obydwu pamięci. P.S. A może miałeś ją źle włożoną? Czasem pamięci są wrażliwe na idealne umiejscowienie. Cytuj
remil Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2019 To zrzut z tej poprzedniej 2 GB kości Cytuj
Nieobecny Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Miałeś kość DDR3L 1,35V a włożyłeś DDR3 1,5V, ale ten laptop/procesor obsługuje obydwa typy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeśli nie ma obecnie problemów, to była źle włożona kość. Jeśli problemy będą nadal, to kość jest wadliwa lub niekompatybilna. Cytuj
remil Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2019 18 godzin temu, wiktorynek napisał: Miałeś kość DDR3L 1,35V a włożyłeś DDR3 1,5V, ale ten laptop/procesor obsługuje obydwa typy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] U pierwszego sprzedawcy, który wyjaśnił mi te różnonapięciowe moduły RAM, sprawdzaliśmy jeden moduł jaki miał na stanie i rzeczywiście lapek się nie uruchomił. Powiedział mi, że sprowadzi inne i wtedy po sprawdzeniu kupię. U drugiego sprzedawcy, po sprawdzeniu kupiłem od razu. Do tej pory jest OK, sprawdziłem memtestem dołączonym do Ubuntu 18.04 i po ponad godzinie testów był komunikat o braku błędów. W Windows 8 trochę dziwnie pokazuje ilość dostępnej pamięci W Ubuntu jeszcze inaczej [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
BartAcid Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Do puki nie zainstalujesz systemów x64 to nie zobaczysz reszty ramu. Część też jest rezerwowana dla grafiki zintegrowanej. Cytuj
remil Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2019 23 godziny temu, BartAcid napisał: Do puki nie zainstalujesz systemów x64 to nie zobaczysz reszty ramu W wersji 64bit jest trochę więcej, dla grafiki zintegrowanej jest cały czas zarezerwowana stała część Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi