Skocz do zawartości

HP PAVILON 3165NGW - podświetlenie matrycy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Laptop oraz problem jak w tytule, została wymieniona matryca oraz taśma, i trzeba dalej latarką na ekranie świecić by cokolwiek zobaczyć natomiast po podłączeniu ekranu zewnętrznego obraz normalny.

Próbowane było FN + klawisze F2 i F3 do przyciemniania/rozjaśniania ekranu ale bez efektu.

Co to może być? Pisze na prośbę kolegi.

Opublikowano

Napisał byś chociaż więcej o tym lapku, a nie każesz szukać. jak masz taką płytke małą pod matrycą to ona jest winna, a nie matryca.

Jak masz już na LED i wymieniłeś i dalej ciemno to albo matryca musi mieć przeprogramowany wsad (u HP bardzo rzadkie o ile bywało), albo jest zwalona, albo ostatnie nie masz sygnału sterującego podświetlaniem. Znajdź schemat, podaj 3V na odpowiednią nogę i zobacz co sie stanie.

Opublikowano

Skoro na zewnętrznym monitorze wszystko gra, a matryca też wyświetla obraz, tylko nie ma podświetlenia, to albo padł inwerter, albo coś na nim nie styka, może upalony kabelek, albo winny układ zasilania inwertera. Miernik i do roboty.

Opublikowano
Godzinę temu, m4s napisał:

Ale wymieniona na jaką ?

A przetwornica podświetlenia matrycy?

Wymieniona na nową ( zakupiona na allegro względem oznaczenia matrycy na naklejce, pasująca do tego modelu)

Godzinę temu, BartAcid napisał:

Napisał byś chociaż więcej o tym lapku, a nie każesz szukać. jak masz taką płytke małą pod matrycą to ona jest winna, a nie matryca.

Jak masz już na LED i wymieniłeś i dalej ciemno to albo matryca musi mieć przeprogramowany wsad (u HP bardzo rzadkie o ile bywało), albo jest zwalona, albo ostatnie nie masz sygnału sterującego podświetlaniem. Znajdź schemat, podaj 3V na odpowiednią nogę i zobacz co sie stanie.

Nikt nie każe Ci szukać, pomagasz z własnej woli. Jedyną jaką widze podłużna taką płytke to ta która jest pod matrycą na stale ta ktora przyszła nowa z matryca, i objechana czarna taśma ale nie przypomina mi inwertera, a nic takiego podobnego nie widzę.

Model płyty: HP 15-BA 255 G5 BDL51 LA-D711P Rev. 3.0

54 minuty temu, Widzior napisał:

Skoro na zewnętrznym monitorze wszystko gra, a matryca też wyświetla obraz, tylko nie ma podświetlenia, to albo padł inwerter, albo coś na nim nie styka, może upalony kabelek, albo winny układ zasilania inwertera. Miernik i do roboty.

Inwerter albo układ, dobrze by było jak bym widział tutaj inwerter.hmmmm

Opublikowano

A może ty w ogóle nie podłączyłeś inwertera, i dlatego jest ciemno? :D A inwerter to nic innego jak przetwornica napięcia do podświetlenia matrycy, o którą już pytał @m4s

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
30 minut temu, Widzior napisał:

A może ty w ogóle nie podłączyłeś inwertera, i dlatego jest ciemno? :D A inwerter to nic innego jak przetwornica napięcia do podświetlenia matrycy, o którą już pytał @m4s

Nie ja, jak coś ale ja nie widzę niczego w tym laptopie od kolegi co przypomina to co na filmiku.

Opublikowano
15 minut temu, m4s napisał:

Zapodaj zdjęcia.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Inwerter jest na taśmie do matrycy?

Opublikowano
Inwerter jest na taśmie do matrycy?

Raczej nie...63ea8145f76101c747e59d74c36b3f6e.jpgd9092381191e3c34957e015cc19f81d1.jpg

Wysłane z mojego MI MAX 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ogarnij sobie inną matrycę. Najlepiej od innego producenta. Miałem ostatnio taką przygodę że była uwalona partia i takie były efekty. Jak w końcu dostałem matrycę od innego producenta to wszystko nagle ruszyło. Wygląda na to że to matryca z wpięciem LVDS.

Tą przygodę miałem z jakimś Asusem x555 czy coś w ten deseń.

Oczywiście jak masz dostęp do miernika i wiesz jak to sprawdź czy wystawiany jest sygnał włączający podświetlanie i czy jest zasilanie do matrycy podawane.

Opublikowano
23 godziny temu, BartAcid napisał:

Ogarnij sobie inną matrycę. Najlepiej od innego producenta. Miałem ostatnio taką przygodę że była uwalona partia i takie były efekty. Jak w końcu dostałem matrycę od innego producenta to wszystko nagle ruszyło. Wygląda na to że to matryca z wpięciem LVDS.

Tą przygodę miałem z jakimś Asusem x555 czy coś w ten deseń.

Oczywiście jak masz dostęp do miernika i wiesz jak to sprawdź czy wystawiany jest sygnał włączający podświetlanie i czy jest zasilanie do matrycy podawane.

Znajomy raczej nie ogarnie następnej matrycy, kupił tą i przyniósł bo myślałem ze jak wymieni będzie śmigać, Jakbyś mnie mógł pokierować z tym miernikiem byłbym wdzięczny.

Opublikowano

Zobacz pod ramami czy nie ma modelu płyty głównej. Wtedy będzie można poszukać schematu. Ostatnio miałem g6 z taką płytą ale za pierona nie pamiętam modelu i czy miałem schemat.

Jak masz dostęp do innego lapka to możesz sprawdzić ta matrycę, a tamta w tym lapku.

Opublikowano
Zobacz pod ramami czy nie ma modelu płyty głównej. Wtedy będzie można poszukać schematu. Ostatnio miałem g6 z taką płytą ale za pierona nie pamiętam modelu i czy miałem schemat.

Jak masz dostęp do innego lapka to możesz sprawdzić ta matrycę, a tamta w tym lapku.

Nie zepsuje swojego lapka kosztem znajomego przez podłączenie matrycy do Lenovo g500 ? Poszukam też schematu

Wysłane z mojego MI MAX 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jak odepniesz zasilanie i baterię przed demontażem i odpinaniem matrycy to nic nie powinieneś zepsuć. W G500 można się dostać do matrycy bez rozbierania lapka, samą ramkę zdejmujesz i masz dostęp do tasiemki.

Jak wielkość gniazda w matrycy jest taka sama to możesz podpiąć bez problemu.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.03.2019 o 14:54, BartAcid napisał:
Jak odepniesz zasilanie i baterię przed demontażem i odpinaniem matrycy to nic nie powinieneś zepsuć. W G500 można się dostać do matrycy bez rozbierania lapka, samą ramkę zdejmujesz i masz dostęp do tasiemki.

Jak wielkość gniazda w matrycy jest taka sama to możesz podpiąć bez problemu.

Czy to nie będzie to ? HP 15-BA 255 G5 BDL51 LA-D711P Rev. 3.0

Edytowane przez kapslock