kapslock Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2019 Witam, Laptop oraz problem jak w tytule, została wymieniona matryca oraz taśma, i trzeba dalej latarką na ekranie świecić by cokolwiek zobaczyć natomiast po podłączeniu ekranu zewnętrznego obraz normalny. Próbowane było FN + klawisze F2 i F3 do przyciemniania/rozjaśniania ekranu ale bez efektu. Co to może być? Pisze na prośbę kolegi. Cytuj
m4s Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2019 Ale wymieniona na jaką ? A przetwornica podświetlenia matrycy? Cytuj
BartAcid Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2019 Napisał byś chociaż więcej o tym lapku, a nie każesz szukać. jak masz taką płytke małą pod matrycą to ona jest winna, a nie matryca. Jak masz już na LED i wymieniłeś i dalej ciemno to albo matryca musi mieć przeprogramowany wsad (u HP bardzo rzadkie o ile bywało), albo jest zwalona, albo ostatnie nie masz sygnału sterującego podświetlaniem. Znajdź schemat, podaj 3V na odpowiednią nogę i zobacz co sie stanie. Cytuj
Widzior Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2019 Skoro na zewnętrznym monitorze wszystko gra, a matryca też wyświetla obraz, tylko nie ma podświetlenia, to albo padł inwerter, albo coś na nim nie styka, może upalony kabelek, albo winny układ zasilania inwertera. Miernik i do roboty. Cytuj
kapslock Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2019 Godzinę temu, m4s napisał: Ale wymieniona na jaką ? A przetwornica podświetlenia matrycy? Wymieniona na nową ( zakupiona na allegro względem oznaczenia matrycy na naklejce, pasująca do tego modelu) Godzinę temu, BartAcid napisał: Napisał byś chociaż więcej o tym lapku, a nie każesz szukać. jak masz taką płytke małą pod matrycą to ona jest winna, a nie matryca. Jak masz już na LED i wymieniłeś i dalej ciemno to albo matryca musi mieć przeprogramowany wsad (u HP bardzo rzadkie o ile bywało), albo jest zwalona, albo ostatnie nie masz sygnału sterującego podświetlaniem. Znajdź schemat, podaj 3V na odpowiednią nogę i zobacz co sie stanie. Nikt nie każe Ci szukać, pomagasz z własnej woli. Jedyną jaką widze podłużna taką płytke to ta która jest pod matrycą na stale ta ktora przyszła nowa z matryca, i objechana czarna taśma ale nie przypomina mi inwertera, a nic takiego podobnego nie widzę. Model płyty: HP 15-BA 255 G5 BDL51 LA-D711P Rev. 3.0 54 minuty temu, Widzior napisał: Skoro na zewnętrznym monitorze wszystko gra, a matryca też wyświetla obraz, tylko nie ma podświetlenia, to albo padł inwerter, albo coś na nim nie styka, może upalony kabelek, albo winny układ zasilania inwertera. Miernik i do roboty. Inwerter albo układ, dobrze by było jak bym widział tutaj inwerter.hmmmm Cytuj
Widzior Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2019 A może ty w ogóle nie podłączyłeś inwertera, i dlatego jest ciemno? A inwerter to nic innego jak przetwornica napięcia do podświetlenia matrycy, o którą już pytał @m4s [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
kapslock Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2019 30 minut temu, Widzior napisał: A może ty w ogóle nie podłączyłeś inwertera, i dlatego jest ciemno? A inwerter to nic innego jak przetwornica napięcia do podświetlenia matrycy, o którą już pytał @m4s [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie ja, jak coś ale ja nie widzę niczego w tym laptopie od kolegi co przypomina to co na filmiku. Cytuj
m4s Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2019 Zapodaj zdjęcia. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj
kapslock Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2019 15 minut temu, m4s napisał: Zapodaj zdjęcia. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
m4s Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2019 Inwerter jest na taśmie do matrycy? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj
kapslock Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2019 Inwerter jest na taśmie do matrycy? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Raczej nie...Wysłane z mojego MI MAX 3 przy użyciu Tapatalka Cytuj
BartAcid Opublikowano 14 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2019 Ogarnij sobie inną matrycę. Najlepiej od innego producenta. Miałem ostatnio taką przygodę że była uwalona partia i takie były efekty. Jak w końcu dostałem matrycę od innego producenta to wszystko nagle ruszyło. Wygląda na to że to matryca z wpięciem LVDS. Tą przygodę miałem z jakimś Asusem x555 czy coś w ten deseń. Oczywiście jak masz dostęp do miernika i wiesz jak to sprawdź czy wystawiany jest sygnał włączający podświetlanie i czy jest zasilanie do matrycy podawane. Cytuj
kapslock Opublikowano 15 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2019 23 godziny temu, BartAcid napisał: Ogarnij sobie inną matrycę. Najlepiej od innego producenta. Miałem ostatnio taką przygodę że była uwalona partia i takie były efekty. Jak w końcu dostałem matrycę od innego producenta to wszystko nagle ruszyło. Wygląda na to że to matryca z wpięciem LVDS. Tą przygodę miałem z jakimś Asusem x555 czy coś w ten deseń. Oczywiście jak masz dostęp do miernika i wiesz jak to sprawdź czy wystawiany jest sygnał włączający podświetlanie i czy jest zasilanie do matrycy podawane. Znajomy raczej nie ogarnie następnej matrycy, kupił tą i przyniósł bo myślałem ze jak wymieni będzie śmigać, Jakbyś mnie mógł pokierować z tym miernikiem byłbym wdzięczny. Cytuj
BartAcid Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2019 Zobacz pod ramami czy nie ma modelu płyty głównej. Wtedy będzie można poszukać schematu. Ostatnio miałem g6 z taką płytą ale za pierona nie pamiętam modelu i czy miałem schemat. Jak masz dostęp do innego lapka to możesz sprawdzić ta matrycę, a tamta w tym lapku. Cytuj
kapslock Opublikowano 15 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2019 Zobacz pod ramami czy nie ma modelu płyty głównej. Wtedy będzie można poszukać schematu. Ostatnio miałem g6 z taką płytą ale za pierona nie pamiętam modelu i czy miałem schemat. Jak masz dostęp do innego lapka to możesz sprawdzić ta matrycę, a tamta w tym lapku. Nie zepsuje swojego lapka kosztem znajomego przez podłączenie matrycy do Lenovo g500 ? Poszukam też schematu Wysłane z mojego MI MAX 3 przy użyciu Tapatalka Cytuj
BartAcid Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2019 Jak odepniesz zasilanie i baterię przed demontażem i odpinaniem matrycy to nic nie powinieneś zepsuć. W G500 można się dostać do matrycy bez rozbierania lapka, samą ramkę zdejmujesz i masz dostęp do tasiemki. Jak wielkość gniazda w matrycy jest taka sama to możesz podpiąć bez problemu. Cytuj
kapslock Opublikowano 15 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2019 (edytowane) W dniu 15.03.2019 o 14:54, BartAcid napisał: Jak odepniesz zasilanie i baterię przed demontażem i odpinaniem matrycy to nic nie powinieneś zepsuć. W G500 można się dostać do matrycy bez rozbierania lapka, samą ramkę zdejmujesz i masz dostęp do tasiemki. Jak wielkość gniazda w matrycy jest taka sama to możesz podpiąć bez problemu. Czy to nie będzie to ? HP 15-BA 255 G5 BDL51 LA-D711P Rev. 3.0 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Edytowane 19 Marca 2019 przez kapslock Cytuj
kapslock Opublikowano 29 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2019 Temat do zamknięcia. Znajomy zabrał sprzęt i nie dowiemy się endingu.Wysłane z mojego MI MAX 3 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi