Skocz do zawartości

Problem z kartą sieciową Realtek 8111gr/ASRock A320M PRO4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóż mam problem z kartą sieciową Realtek 8111gr. Karta sieciowa fizycznie nie istnieje w menadżerze urządzeń nie ma po niej śladu.
Próbowałem:

-W menadżerze urządzeń wł. "Pokaż ukryte urządzenia" (brak zakładki innych urządzeń)

-Włączyć ją w BIOSIE - Lan Power - Enabled (nie mam pewności czy to karta sieciowa jest opisana pod tą nazwą, przeszukiwałem wszystkie zakładki w jej poszukiwaniu niestety bez skutku)
-Dodać nowe urządzenie

-Po reinstalowaniu sterowników wyskakuje komunikat: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

-Instalacja sterowników ze strony realteka kończyła się tym samym komunikatem.
Nowo zakupiony komputer: GeForce GTX 1080 Ti, AMD Ryzen 5 2600, ASRock A320M PRO4.

Zainstalowany skrypt: RemoveSpy_AIO -> 5.PRO

Windows 10 RS5 v.1809 build 17763.292:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Kabla jesteś pewny? Migają kontrolki na karcie w razie czego, lub jak się świecą. W BIOSie masz opcje aktualizacji z serwerów Asrocka. Sprawdź jaki zwróci komunikat.

Najlepsze, że opcja o której piszesz LAN Power nie istnieje w manualu albo ja przegapiłem 3 razy go wertując.

Czemu wybrałeś A320? Nie wyciśniesz z procka dużo, a B320/B350 nie są wiele droższe.

Opublikowano
25 minut temu, karolchudy1 napisał:

@bison616 wydawalo mi sie ze ta plyta ma zintegrowana karte, wiec jak chcesz przelozyc ? ;o

A to sorry. To w takim razie zresetuj bios. Może też jakaś zworka jest od tej karty lan. W ostateczności kup byle jaką karte lan na allegro

Opublikowano

Przeczytałeś ze zrozumieniem pierwszy post, zaglądałeś do manuala płyty czy tak radzisz by radzić.

@karolchudy1 Gdzie ta płytę kupiłeś? Dogadaj się o zwrot i wymianę na wyższy model bo szkoda przy twoim konfigu nie kręcić tego Ryża. B350 masz za ok.50zł więcej w tym samym konfigu (B350M Pro4)

Opublikowano

A TY oczywiście to zrobiłeś ?? Czy komuś tylko najłatwiejsze rozwiązania dajesz i wnerwiasz innych co chcą pomóc.

Wracając do tematu, sprawdz na jakimś LIVECD np WINPE tak jaki Ci pisali wcześniej czy wykrywa Ci system kartę. Jeżeli Ci wykryje to winny jest obecny system , a jeżeli nie to winny jest bios lub jego ustawienia. Zawsze możesz go zaktualizować i dać wartości domyślne.