Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam mały dylemat wkrótce będę modernizował komputer (nowa płyta główna kompatybilna z Windows 10) oraz nowy procesor. Reszte narazie zostawię bez zmian. Moje pytanie brzmi obecnie posiadam tą płytę główną: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  niestety według danych producenta nie jest ona kompatybilna z Windows 10 tylko z Windows 7 którego obecnie posiadam. Za rok siódemka będzie trupem że się tak wyrażę i stąd też moja wymiana sprzętu... Windows 10 sam w sobie działa mi na obecnej konfiguracji jako tako bo testowałem ale siódemka jeszcze lepiej działa pytanie o co chodzi właściwie z tą kompatybilnością ? Moje drugie pytanie czy opłaca mi się zmieniać Win 7 na Win 10 jeszcze przed planową modernizacją tak żeby się przyzwyczaić do dziesiątki czy lepiej narazie zostać na Win 7 i poczekać do wymiany płyty głównej ? Planowany termin modernizacji lato 2019 lub najpóźniej jesień 2019. 

Moja pełna specyfikacja komputera:
Obecna płyta główna: Gigabyte GA-78LMT-S2 rev.1.0 (planuję zmienić na ten model: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - jest ona w pełni kompatybilna z Windows 10)

Obecny procesor: AMD Athlon II X3 455 3.30GHz (planuję wymienić na AMD FX 8350)
Karta graficzna: Radeon R7 250 (2GB) GDDR5 (w przyszłości też wymienię narazie nie ma takiej konieczności - nie jestem graczem)

Pamieć RAM DDR3 8GB (w przyszłości mam zamiar zwiększyć do 16 GB...)

Dysk twardy: Seagete 1TB 7200rpm 64 MB cache

Zasilacz: 550W (nie pamiętam nazwy firmy coś na literkę "CH" ale ponoć dobry zasilacz zresztą i tak jest tylko podpięty do niego dysk i napęd obecna karta graficzna nie wymaga dodatkowego napięcia a zmieniać narazie nie będę :D ) 

Zestaw który planuję kupić i wymienić: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Jeśli znajdą się tu dobre osoby które doradzą i odpowiedzą na moje być może proste pytania będę wdzięczny :)

Opublikowano

Zostaw sobie win 7 , póżniej jak będziesz chciał to sobie zmienisz na 10  , nie trzeba sie długo przyzwyczajać nie jest trudna , zasilacz to pewnie Chieftec jest ok , a co  do zestawu którego planujesz kupić , nie lepiej poszukać czegoś pod AM4 ?   bardziej przyszłosciowa i  wydajniejsza 

Opublikowano

Za tą całą wymiamą to proponuje poczekać i przejść całościowo na Intela np. z i5 2500 lub każdy inny na ddr3 bo chyba na pamięciach Ci zalezy żeby nie wymieniać. Ten fx jest niesamowicie prądożerny (2x wiecej niz ten i 2500)

ceny prądu niepewne. A co do Gigabyte GA-78LMT-S2 to spokojnie win10 bedzie działać, sam na czymś podobnym go miałem. W ostateczności fast bota się wyłącza.

Np. takie coś [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

A tak poza tym " Planowany termin modernizacji lato 2019 lub najpóźniej jesień 2019" i dajesz jako PILNE. Dobry żart

Opublikowano

Najpierw to niech określi budżet jaki chce wydać na ten cel a później można myśleć dalej , kupować coś używanego bez gwarancji to też nie za bardzo dobry pomysł tym bardziej przy płytach głównych , lepiej poczekać do tej jesieni nazbierać jak najwiecej kasy i wtedy pomyśleć co kupić :) 

lukas090 lubi to
Opublikowano
45 minut temu, lukas090 napisał:

Witam, mam mały dylemat wkrótce będę modernizował komputer 

Do  października  to nie jest  wkrótce  - nie chciał byś  " batów "  tyle dostać. Posłuchaj  rady bison616 i ja Ci też tak radzę zrobić.

Za nim  win 7 będzie " trupem "  to ty zdążysz już trochę po siwieć  jak na razie  to prawie " trupem " na kroplówce jest win 10 , chyba że lubisz  być uwiązany jak  " pies do budy "  to się pchaj w tą winzgrozę.

Zbieraj kasę  jak najwięcej  nie kupuj żadnych części  na raty ( chyba że będzie  jakiś strzał a część  będzie tego naprawdę warta )  i kup coś  porządnego ( w miarę swoich zasobów ) takiego żeby Ci trochę posłużył  a tą win zgrozę  może !?  do tego października  załatają  i  przygotują do normalnego urzytkowania. 

Opublikowano
2 godziny temu, lukas090 napisał:

... Za rok siódemka będzie trupem że się tak wyrażę ...

:L że się skończy wsparcie z którego nikt nie korzysta to nie oznacza że będzie trupemmartwy itp.

2 godziny temu, woj_ani217 napisał:

Za nim  win 7 będzie " trupem "  to ty zdążysz już trochę po siwieć  jak na razie  to prawie " trupem " na kroplówce jest win 10 , chyba że lubisz  być uwiązany jak  " pies do budy "  to się pchaj w tą winzgrozę.

Dokładnie.

2 godziny temu, lukas090 napisał:

... Windows 10 sam w sobie działa mi na obecnej konfiguracji jako tako bo testowałem ale siódemka jeszcze lepiej działa pytanie o co chodzi właściwie z tą kompatybilnością ? Moje drugie pytanie czy opłaca mi się zmieniać Win 7 na Win 10 jeszcze przed planową modernizacją tak żeby się przyzwyczaić do dziesiątki czy lepiej narazie zostać na Win 7 i poczekać do wymiany płyty głównej ? Planowany termin modernizacji lato 2019 lub najpóźniej jesień 2019. ...

To nić związanego z kompatybilnością czy czymś w tym po dobie, ogólnie Win10 działa trochę ociężale. Zostań na razie przy Win7, nie rób nie potrzebnego formatu, jak wszystko Ci dobrze działa, dopiero po modernizacji podzespołów przeinstaluj.

A przyzwyczajać się nie musisz Win10 jest podobny do Win7 tylko moim zdaniem trochę brzydszy przez to że taki kwadratowy, tylko jedno jest do czego trzeba się przyzwyczaić do np. tego Metro UI w paska Menu Start.

win10przez3.png

Opublikowano

Ta cała twoja planowana modernizacja ma taki sens jak reanimowanie trupa, bezsensowna i kosztowna, Wydasz kasę na stary, zacofany technologicznie sprzęt, i zyskasz niewiele więcej wydajności. Skoro masz zamiar iść w Win10, bo twoim zdaniem Win7 będzie trupem, a poza tym nie jesteś graczem, to zestaw z Ryzen 2200G/2400G lub i3-8100 (wszystkie CPU z iGPU) + 16GB DDR4 3000MHz + płyta AMD B450/Intel B360/365 + SSD 500GB to koszt ~1500zł. Sprzedaj starego PC, dołóż i masz nowiutki zestaw.

Opublikowano
6 godzin temu, lukas090 napisał:

Za rok siódemka będzie trupem że się tak wyrażę i stąd też moja wymiana sprzętu..

Tak jak ktoś napisał, to że się skończy wsparcie nie znaczy, że 7-mka stanie się trupem. Windows XP też nie ma wsparcia, a nadal działa bezproblemowo na starych sprzętach. B)B)

Opublikowano
29 minut temu, nudzija napisał:

@moszter wystarczy wgrać startisback++ i ma się menu start z win7

Wiem, o tym że to jest bardzo łatwe tak samo jak na WinXP można wgrać [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i można zamykać system tak jak w Win7 czyli jednym kliknięciem na ikonkę zamknij w menu start, bez tej wnerwiającej ramki.

zmiana-przycisk-zamknij-vista-1.jpg

A ja pisałem o gołym systemie tak jak wydał [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], ale dziękuję za przypomnienie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie