Radas1561 Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 Cześć. Mój problem polega na tym, że po uruchomieniu instalacji z płytki, klikam dowolny klawisz i w tym momencie wczytują się pliki, tylko że u mnie po wczytaniu pokazuje się błąd "The application or operating system could not be loaded because a required file is missing or contains error. File: \windows\system32\config\system Error code: 0xc0000098 You'll need to use recovery tools. If you don't have any installation media, contact your PC administrator or PC/Decvice manufacter." Oglądałem jakieś poradniki na yt o tym problemie ale tam po prostu im się uruchamiał instalator i naprawiali system. U mnie właśnie się nawet to okienko nie pokazuje. Cytuj
Widzior Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 Bo to wygląda tak, jakby ci w ogóle z płyty nie bootował, tylko próbował uruchomić walnięty system z dysku. Może masz obraz źle wypalony. A dysk dla pewności bym podpiął pod inny PC i sformatował partycję z starym systemem. Cytuj
Radas1561 Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 Z tym starym systemem możesz mieć rację, ale zawsze instalowałem na starym systemie i przed instalacją z płytki go formatowałem. Ale problem jest również w nowym ssd, którego dzisiaj dostałem. Poza tym w laptopie instalator działa, więc płyta jest dobrze wypalona. Spróbuję poszukać starego hdd na ATA. Cytuj
Radas1561 Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 Teraz widzę, że w złym dziale napisałem. Cały czas to samo, spróbuję wgrać system u znajomego i potem podczepic u siebie Cytuj
Radas1561 Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 Niestety nie mogłem zainicjowac instalacji, ani na ssd ani HDD, jednak gdy go podłączyłem razem z tym co miał znajomy to go czytało i były na nim dane. Nie mam pojęcia już co robić. Cytuj
Widzior Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 Ponowie pytanie, czy płytka z systemem jest na pewno dobra? Instalowałeś już z niej, czy świeżo wypalona? Czy może oryginalna z systemem? Skoro na dwóch dyskach to samo, to albo płytka źle zrobiona, albo opcje bootowania w BIOS/UEFI źle ustawione. Bo to, że instalator przeleci bez problemu nie oznacza, że reszta zawartości jest dobra. Plik ISO po ściągnięciu trzeba sprawdzić (sumy kontrolne) i dobrze wypalić (przede wszystkim na najwolniejszym trybie). Cytuj
Radas1561 Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 Mam wypalonego moda w10, świeżo dzisiaj wypalany, sum nie sprawdziłem. Mam jeszcze moda 7, którego ostatnio instalowałem na lapku. Sprawdzę jeszcze opcje bootowania. Zrobiłem format jednego hdd, spróbuje teraz go podłączyć skoro wcześniej wygłądało to jak by bootował się z dysku. Cytuj
Widzior Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 Wg mnie jest walnięty obraz lub źle wypalona płytka. Ściągnąłbym obraz ponownie, sprawdził sumy i wypalił wolno i na dobrej jakości płytce. A czemu nie sprawdzisz z pendrive? Teraz praktycznie każdy tak instaluje systemy. Cytuj
Radas1561 Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 No właśnie wypalałem alcoholem 120% na prędkości 3x, a pena mam pożyczonego xd Cytuj
R95K Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 12 minut temu, Radas1561 napisał: a pena mam pożyczonego xd Jak jest czysty to mu format strzel dla pewności i wypal obraz np. Rufusem. Jeśli nie poskutkuje no to albo obraz uszkodzony albo w BIOSIE trzeba sprawdzić ustawienia bootowania. Nie zapomnij o sumach kontrolnych o których pisał @Widzior. Cytuj
Radas1561 Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 4 minuty temu, Radzior2010 napisał: Jak jest czysty to mu format strzel dla pewności i wypal obraz np. Rufusem. Jeśli nie poskutkuje no to albo obraz uszkodzony albo w BIOSIE trzeba sprawdzić ustawienia bootowania. Pożyczonego w sensie, że ja pożyczyłem i nie mam żadnego xD Cytuj
R95K Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 1 minutę temu, Radas1561 napisał: Pożyczonego w sensie, że ja pożyczyłem i nie mam żadnego xD No to pozostają Ci metody takie jak wyżej, ewentualnie inną płytkę weź i wypalaj najwolniejszą predkością. Cytuj
Widzior Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 Ja nigdy nie miałem problemu ze źle ściągniętym obrazem ISO, ale wiem że spoko ludzi tak miało, więc sprawdź to. I wypal jakimś Nero portable, a nie alkoholem. A tak w ogóle to co to za płyta/procek? Te nowsze mają jakieś pirerdoły do Win10 w UEFI i potem są problemy z bootowaniem. Sam się średnio w tym orientuję, bo używam Win7 i jak ognia unikam Win10 Ale opcje typu Fast Boot i Secure Boot Mode daj na disabled. Cytuj
R95K Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 UltraISO też można wypalać płyty DVD RW. U mnie pena czy płytkę wypalał zawsze bez problemu. Cytuj
Radas1561 Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 Sam nigdy nie miałem tego problemu, teraz mnie to zaskoczyło i też zawsze wypalałem UISO. W biosie mam wyłączony quick boot, zawsze się orientowałem w instalacji ale to mnie już przerasta. Cytuj
jacekoz52 Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 Działaj jak radzą koledzy , sprawdź sumy kontrolne . O innych czynnościach nie piszę , bo nie pierwszy raz stawiasz system , jak piszesz . Cytuj
Radas1561 Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 Zdjąłem 4 GB Ramu i instalka ruszyła. Jednak z jednego problemu przechodzę do drugiego. Zainstalował mi się system, ściągam chrome i nagle Blue screen. Teraz albo załaduje się do ikony ładowania albo wcale. Dołożyłem brakujący ram ale nadal to samo. Cytuj
Radas1561 Opublikowano 15 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2019 Zauważyłem jedną rzecz, podczas uruchamiania z podłączoną nagrywarką bios w ogóle nie czyta dysków, jednak po odłączeniu je widzi. Cytuj
Radas1561 Opublikowano 15 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2019 Dobra, zamieniłem płyty główne czego nie chciałem. Teraz mam podpięty HDD i ssd i oba smigają. Dało się też normalnie wgrać system. Dla mnie można zamknąć. Cytuj
Widzior Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2019 Czyli walnięta płyta główna? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi