Skocz do zawartości

Instalator win nie uruchamia się

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Mój problem polega na tym, że po uruchomieniu instalacji z płytki, klikam dowolny klawisz i w tym momencie wczytują się pliki, tylko że u mnie po wczytaniu pokazuje się błąd

"The application or operating system could not be loaded because a required file is missing or contains error.

File: \windows\system32\config\system

Error code: 0xc0000098

You'll need to use recovery tools. If you don't have any installation media, contact your PC administrator or PC/Decvice manufacter."

Oglądałem jakieś poradniki na yt o tym problemie ale tam po prostu im się uruchamiał instalator i naprawiali system. U mnie właśnie się nawet to okienko nie pokazuje.

Opublikowano

Bo to wygląda tak, jakby ci w ogóle z płyty nie bootował, tylko próbował uruchomić walnięty system z dysku. Może masz obraz źle wypalony. A dysk dla pewności bym podpiął pod inny PC i sformatował partycję z starym systemem.

Opublikowano

Z tym starym systemem możesz mieć rację, ale zawsze instalowałem na starym systemie i przed instalacją z płytki go formatowałem. Ale problem jest również w nowym ssd, którego dzisiaj dostałem. Poza tym w laptopie instalator działa, więc płyta jest dobrze wypalona. Spróbuję poszukać starego hdd na ATA.

Opublikowano

Ponowie pytanie, czy płytka z systemem jest na pewno dobra? Instalowałeś już z niej, czy świeżo wypalona? Czy może oryginalna z systemem? Skoro na dwóch dyskach to samo, to albo płytka źle zrobiona, albo opcje bootowania w BIOS/UEFI źle ustawione. Bo to, że instalator przeleci bez problemu nie oznacza, że reszta zawartości jest dobra. Plik ISO po ściągnięciu trzeba sprawdzić (sumy kontrolne) i dobrze wypalić (przede wszystkim na najwolniejszym trybie).

Opublikowano

Mam wypalonego moda w10, świeżo dzisiaj wypalany, sum nie sprawdziłem. Mam jeszcze moda 7, którego ostatnio instalowałem na lapku. Sprawdzę jeszcze opcje bootowania. Zrobiłem format jednego hdd, spróbuje teraz go podłączyć skoro wcześniej wygłądało to jak by bootował się z dysku.

Opublikowano

Wg mnie jest walnięty obraz lub źle wypalona płytka. Ściągnąłbym obraz ponownie, sprawdził sumy i wypalił wolno i na dobrej jakości płytce. A czemu nie sprawdzisz z pendrive? Teraz praktycznie każdy tak instaluje systemy.

Opublikowano
12 minut temu, Radas1561 napisał:

a pena mam pożyczonego xd

Jak jest czysty to mu format strzel dla pewności i wypal obraz np. Rufusem. Jeśli nie poskutkuje no to albo obraz uszkodzony albo w BIOSIE trzeba sprawdzić ustawienia bootowania. Nie zapomnij o sumach kontrolnych o których pisał @Widzior.

Opublikowano
4 minuty temu, Radzior2010 napisał:

Jak jest czysty to mu format strzel dla pewności i wypal obraz np. Rufusem. Jeśli nie poskutkuje no to albo obraz uszkodzony albo w BIOSIE trzeba sprawdzić ustawienia bootowania. 

Pożyczonego w sensie, że ja pożyczyłem i nie mam żadnego xD

Opublikowano
1 minutę temu, Radas1561 napisał:

Pożyczonego w sensie, że ja pożyczyłem i nie mam żadnego xD

No to pozostają Ci metody takie jak wyżej, ewentualnie inną płytkę weź i wypalaj najwolniejszą predkością. 

Opublikowano

Ja nigdy nie miałem problemu ze źle ściągniętym obrazem ISO, ale wiem że spoko ludzi tak miało, więc sprawdź to. I wypal jakimś Nero portable, a nie alkoholem. A tak w ogóle to co to za płyta/procek? Te nowsze mają jakieś pirerdoły do Win10 w UEFI i potem są problemy z bootowaniem. Sam się średnio w tym orientuję, bo używam Win7 i jak ognia unikam Win10 :) Ale opcje typu Fast Boot i Secure Boot Mode daj na disabled.

Opublikowano

Zdjąłem 4 GB Ramu i instalka ruszyła. Jednak z jednego problemu przechodzę do drugiego. Zainstalował mi się system, ściągam chrome i nagle Blue screen. Teraz albo załaduje się do ikony ładowania albo wcale. Dołożyłem brakujący ram ale nadal to samo.