franekfranek Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 Wylało się nieco na klawiaturę, ok 100-200 ml Nie u mnie. Z braku czasu nie dotarłem jeszcze do górnej powierzchni płyty głównej. Jej dolna/spodnia powierzchnia wygląda na nie zalaną. Na komputerze też nie widać śladów "powodzi". Dysk na szczęście cały - użytkownik ma drugi komputer. Jest czas na naprawę. Baaardzo chciałbym uruchomić na nim win7 od Sromotnika. Co robić ? Wyjąć płytę i obmyć delikatnie pędzelkiem w wodzie destylowanej z ludwikiem ? A może jedynie sam przycisk on/off stracił styk ? Mam sentyment do takich wetereanów, bo przeżyją jeszcze nie jeden nowy pergaminowy sprzęt Cytuj
m4s Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 Z celeronem na pokładzie to szmelc. Możesz w zmywarce programem na szkło Cytuj
franekfranek Opublikowano 8 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 Wiadomo, że to nie rakieta, a dyskusja na temat osiągów niczego nie zmieni :) Intel Celeron M 1.73 GHz Co robić ? Co sprawdzić ? Cytuj
m4s Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 Rozebrać - umyć wodą destylowana. Ten weteran to wybitny złom i na pewno nie przeżyje. On ma nawet chyba lutowany procek - jeszcze zanim stało się to modne obecnie franekfranek lubi to Cytuj
franekfranek Opublikowano 8 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 Procesor jeszcze nie lutowany :) Jakiś czas temu pastę termoprzewodzącą wymieniałem. Dobra podziałam w wolnej chwili. Się zobaczy. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 Są specjalne preparaty do ratowania płyt w laptopach i telefonach wypychające wilgoć, ale głównie do szybkiego działania po zalaniu. Teraz zostaje, rozebrać, wyczyścić, odpiąć klawiaturę, bo często ona ma zwarcie, odpiąć touchpad - podobnie jak klawa. Można umyć płytę główną benzyną ekstrakcyjną za pomocą pędzla. Wyczyść ten styk we włączniku. Jak uratujesz, to możesz pomyśleć o wymianie procesora za grosze zamiast tego Celerona M. Cytuj
jacekoz52 Opublikowano 9 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2019 Zależy jeszcze jakie wino - białe czy czerwone . LAGUNA lubi to Cytuj
franekfranek Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2019 Z tego co się dopatrzyłem to... czerwone wino (ale to bardzo nieznaczny wylew był) oraz dodatkowo "poupalane" elementy elektroniczne i nóżki układu tpc8107 7.35 . Zastanawiam się czy powstało zwarcie czy po prostu ze starości. Płyty używane na allegro do tego komputera > 200 pln - zatem nie opłacalne. Na olx jest pełno takich sprzętów, kwestia wypatrzyć z dobrą płytą. Zobaczę jeszcze. Poproszę o opinię od kogoś znającego się na elektronice czyopłacalna / możliwa jest wymiana uszkodzonych elementów i jaki byłby przybliżony koszt ? Użytkownikowi ten sprzęt w pełni wystarczał. Po podłączenku zasilacza świeci się jedynie zielona lampka, na panelu komputera. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
marqku Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2019 wino slodkie =cukier=nagrzany komp =jak sie oplaca to do jakiegos speca w serwisie i niech umyje i osuszy Mialam tak pare dobrych lat wstecz tez wino pol lampki i ratunek Serwis komputerowy Cytuj
franekfranek Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2019 Obmyje jeszzce jutro osmolone okolice benzyną ekstarkcyjną i przyjrzę się dokładniej, ale wydaje mi się , że są miejscami stopione elementy i tym samym nie ma przewodności. Co za mania spożywania pokarmów w miejscu pracy oraz dość często spania jak łóżko. A gdzie BHP ? ? ? Cytuj
marqku Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2019 Jak stopione elemnty to o czym my mowimy to sie =w ramki na pamiatke Cytuj
franekfranek Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2019 To czytać dokładnie ! :) napsiałem przecież przed Twoim wpisem. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2019 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
jacekoz52 Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2019 Jakiś bidok , nie stać go na wino . Cytuj
BartAcid Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2019 Jak są płyty za ok. 200 to zbliżona cena do kosztów naprawy. Chyba, że poleciało coś więcej to wtedy koszty rosną. Wiadomo. Wyczyść włącz i zobacz. Jak wiesz jak to sprawdź czy ten mocno zalany jest mosfet nie jest przebity. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2019 To tutaj masz jeszcze ewentualne cenniki. http://komputerytopserwis.pl/cennik/ a tutaj kontakt telefoniczny.Zawsze możesz zapytać. http://komputerytopserwis.pl/laptop-zostal-zalany-piwem-winem-woda-kawa-herbata-sokiem-wodka-woda-plynem-co-robic-naprawa-zwarc-naprawa-oraz-czyszczenie-laptopa-po-zalaniu-tanio-i-solidnie/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi