Skocz do zawartości

Stary Asus F5R-AP251H laptop po zalaniu winem nie włącza się

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wylało się nieco na klawiaturę, ok 100-200 ml :) Nie u mnie.

Z braku czasu nie dotarłem jeszcze do górnej powierzchni płyty głównej. Jej dolna/spodnia powierzchnia wygląda na nie zalaną.

Na komputerze też nie widać śladów "powodzi". Dysk na szczęście cały - użytkownik ma drugi komputer. Jest czas na naprawę. Baaardzo chciałbym uruchomić na nim win7 od Sromotnika.

Co robić ? Wyjąć płytę i obmyć delikatnie pędzelkiem w wodzie destylowanej z ludwikiem ? A może jedynie sam przycisk on/off stracił styk ?

Mam sentyment do takich wetereanów, bo przeżyją jeszcze nie jeden nowy pergaminowy sprzęt :)

Opublikowano

Są specjalne preparaty do ratowania płyt w laptopach i telefonach wypychające wilgoć, ale głównie do szybkiego działania po zalaniu. Teraz zostaje, rozebrać, wyczyścić, odpiąć klawiaturę, bo często ona ma zwarcie, odpiąć touchpad - podobnie jak klawa. Można umyć płytę główną benzyną ekstrakcyjną za pomocą pędzla. Wyczyść ten styk we włączniku. Jak uratujesz, to możesz pomyśleć o wymianie procesora za grosze zamiast tego Celerona M.

Opublikowano

Z tego co się dopatrzyłem to... czerwone wino (ale to bardzo nieznaczny wylew był) oraz dodatkowo "poupalane" elementy elektroniczne i nóżki układu tpc8107 7.35 . Zastanawiam się czy powstało zwarcie czy po prostu ze starości.

Płyty używane na allegro do tego komputera > 200 pln  - zatem nie opłacalne. Na olx jest pełno takich sprzętów, kwestia wypatrzyć z dobrą płytą. Zobaczę jeszcze.

Poproszę o opinię od kogoś znającego się na elektronice czyopłacalna / możliwa jest wymiana uszkodzonych elementów i jaki byłby przybliżony koszt ? Użytkownikowi ten sprzęt w pełni wystarczał. Po podłączenku zasilacza świeci się jedynie zielona lampka, na panelu komputera.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

wino slodkie =cukier=nagrzany komp =jak sie oplaca to do jakiegos speca w serwisie i niech umyje i osuszy

Mialam tak pare dobrych lat wstecz tez wino pol lampki i ratunek Serwis komputerowy

Opublikowano

Obmyje jeszzce jutro osmolone okolice benzyną ekstarkcyjną i przyjrzę się dokładniej, ale wydaje mi się , że są miejscami stopione elementy i tym samym nie ma przewodności. Co za mania spożywania pokarmów w miejscu pracy oraz dość często spania jak łóżko. A gdzie BHP ? ? ?

Opublikowano

Jak są płyty za ok. 200 to zbliżona cena do kosztów naprawy. Chyba, że poleciało coś więcej to wtedy koszty rosną. Wiadomo.

Wyczyść włącz i zobacz. Jak wiesz jak to sprawdź czy ten mocno zalany jest mosfet nie jest przebity.

Opublikowano

To tutaj masz jeszcze ewentualne cenniki.

http://komputerytopserwis.pl/cennik/

a tutaj kontakt telefoniczny.Zawsze możesz zapytać.

http://komputerytopserwis.pl/laptop-zostal-zalany-piwem-winem-woda-kawa-herbata-sokiem-wodka-woda-plynem-co-robic-naprawa-zwarc-naprawa-oraz-czyszczenie-laptopa-po-zalaniu-tanio-i-solidnie/