Skocz do zawartości

Dobranie się do Protected Area karty SD.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam kilka kart SD, które są zawirusowane. Tak przynajmniej sądzę.  Żaden z "wielkich" antywirusów nie wykrywa infekcji, a pliki i foldery, 
które próbuje umieścić na tych kartach są niszczone poprzez zmianę nazwy lub/i zmianę zawartości "UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU...";

"UUUUUUUU.uuu").
Podejrzewam - a znam się na tym niewiele - że zainfekowany jest obszar, który jest poza zasięgiem formatowania, bo ono nie leczy.
Poszukuję więc rozwiązania w postaci programu formatującego cały obszar (razem z chronionym), albo jakiegoś innego sposobu. 
Próbowałem też programem typu HEX zapisać cały obszar np. zerami, ale wirus wygrywa: sam zapisuje swoje "UUUUUUUUUUU..." na

dużej części karty.

Pozdrawiam.

Opublikowano
3 godziny temu, m4s napisał:

Raczej masz wirusa na komputerze...

Wirus jest na kartach SD.

2 godziny temu, annonying_anoni napisał:

Protected Area to ty nie tykaj lepiej

I co dalej? Mam zainfekowane karty.

USBFix podaje, że Karta jest czysta a to jest nieprawda.
miniToolPW był stosowany do zrobienia Wipe i zwykłego formatowania karty. Bezskutecznie.
Czyszczenie MBR i też zamiana na GPT nic nie daje.
LowLevelFormatTool bezskuteczny.
SD Card Formatter 5.0.1 bezskuteczny.

Opublikowano

Dopiszę coś, bo odpowiedzi w stylu "jesteś nierozganięty" nie rozwiązują problemu, a może znajdzie się ktoś, kto będzie wiedział jak podejść do tematu.

Problemy typu "UUUUUUU..." mają w sieci już chyba dwa lata. Wirus rozwija się, dlatego znane lekarstwa nie działają.
Komputer specjalnie zbudowany do rozwiązania tego problemu na bazie leciwego XP, tak żeby nikt nie podejrzewał, że siedzi coś w systemie.

Wyjaśniam:
Karta czysta (nie zainfekowana) funkcjonuje właściwie i nie stwarza problemu. NIGDY.
Karta zainfekowana jest zawsze zainfekowana. ZAWSZE. Antywirusy podają, że jest czysta.
Karta zainfekowana włożona do nowej kamerki nagrywa plik video, który na początku jest obrazem video, a reszta to "UUUUUUUU...".
To tylko przykład dla lepszego zrozumienia. W innych sytuacjach jest podobnie.

Za odpowiedzi "wirus w komputerze" już dziękuję.

Opublikowano
13 minut temu, annonying_anoni napisał:

Karta w takim razie uszkodzona.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W moim przypadku chodzi o wiele kart. Jeżeli przyjmiemy, że zainfekowanie nazwiemy uszkodzeniem, to się zgadza.

Początek był taki, że próbowałem zainstalować na karcie USB Linuxa Live. Robiłem to wcześniej przez wiele lat z powodzeniem.

Robiłem kolejne próby na różnych kartach z różnymi czytnikami i z różnymi systemami Live. Nim się zorientowałem co się dzieje, że nie startują

i niszczę kolejne karty, to było już za późno.

Opublikowano
W dniu 24.01.2019 o 18:50, LAGUNA napisał:

Ma szyfranta,działającego na tej zasadzie.

Ich sztandarowy program AV twierdzi, że wszystko jest czyste. Mocni w teorii.

W dniu 24.01.2019 o 13:34, Dziadek13 napisał:

To czytałeś. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Te metody w moim przypadku nie działają. U mnie jest chyba nowsza wersja.

----

Nadal szukam takiego programu formatującego, który by się dobrał do strefy chronionej (Protected) karty SD.

Opublikowano

Jeśli jest tam wirus (kolega @m4s) juz też wspomniał,a jest nim szyfrator to żaden program antywirusowy go nie zobaczy.

Możesz spróbować jeszcze formatu kart.

Opublikowano
4 minuty temu, LAGUNA napisał:

Jeśli jest tam wirus (kolega @m4s) juz też wspomniał,a jest nim szyfrator to żaden program antywirusowy go nie zobaczy.

Możesz spróbować jeszcze formatu kart.

Robiłem. Bezskutecznie.

Opublikowano

Nowe spostrzeżenia po prawie dwóch latach.

Otóż nie chodzi o żadne szyfrowanie plików czy zmianę nazw jako taką, ale wypełnienie powierzchni karty.

Takie nalanie na dziewięćdziesiąt kilka procent fizycznej powierzchni karty bajtami 55hex ("U"). Od dołu (końca).

Pierwsze kilka procent powierzchni karty nienaruszone. Bez znaczenia jest podział na partycje.

Na karcie gdzie było kilka partycji, nadal są one wykazywane w programach partycjonujących.

Dzieje się tak, że robię "wipe" karty lub wgrywam system Live z weryfikacją i wszystko jest OK. 

Po krótkim czasie (potrzebnym na zapis U) to co było przed chwilą dobre, jest 'zalane' U.

Karta zalana, już nie podlega żadnym zmianom z upływem czasu.

Na obrazku widać początek zarazy na różnych kartach.