Nieobecny Posted December 22, 2018 Report Share Posted December 22, 2018 Przestawiam Wam narzędzie Windows 7 Image Updater kolegi @Atak Snajpera zmodyfikowane przeze mnie. Zostawiłem tylko wszelkie dostępne sterowniki USB 3.0 oraz NVMe dla Windows 7. Dodałem więcej sterowników niż jest w oryginalnej wersji oraz niektóre uaktualniłem do nowszych wersji. Opis i zastosowanie w poniższych linkach, więc ograniczę się tylko do stwierdzenia, że przeznaczone są głównie dla osób chcących zainstalować Win 7 na 6, 7, 8, 9 generacji Core od Intela oraz AMD Ryzen 1, 2, 3 oraz Threadripper. Wszelkie ograniczenia i wymagania wstępne opisane poniżej. Nie ma przeszkód, aby skorzystać ze zintegrowanych sterowników USB 3.0 na 4 i 5 generacji oraz 3 gen jeśli wymienimy sterowniki - patrz niżej. Uwaga - sterowniki USB 3.0 Intela powodują błąd na 3 generacji (Ivy Brigde) i nie pomaga zintegrowanie osobno wersji sterowników dla 3 gen. Dlatego nie zalecam korzystania z tego narzędzia posiadaczom takich komputerów - muszą instalować z USB 2.0 albo zmodyfikować paczkę, zastępując sterowniki USB 3.0 od Intela na odpowiednie dla 3 gen. Problem opisałem poniżej i jest o tyle dziwny, że sterownik z niezgodnym ID potrafi się zainstalować. Oprócz integracji sterowników narzędzie ma nadal możliwość tworzenia obrazu ISO oraz dzielenia pliku wim na swm, tak aby nie przekraczać ograniczeń FAT32 czyli 4GB na pojedynczy plik. Narzędzie obsługuje tylko systemy 64-bitowe. Usunąłem obsługę systemów 32-bitowych. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] hasło archiwum 7-zip: winclub Nowa wersja powinna obsłużyć 99% dysków NVMe. Link do oryginalnej wersji: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] pokrewne linki: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pomocne tematy: JanKo6, /s/eta and marcin23imk like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted December 29, 2018 Author Report Share Posted December 29, 2018 Uwaga - znalazłem drugi dziwny błąd z instalacją niewłaściwych sterowników. Do tej pory nie mieściło mi się w głowie jak mogą instalować się niewłaściwe sterowniki USB 3.0 z niezgodnym ID. Teraz spotkałem się z inną sytuacją. W laptopie MSI PL62 7RC - 7 gen i7 7700HQ + MX150 - reszta specyfikacji nieistotna poza jednym wyjątkiem - w laptopie w złączu M.2 znajdował się dysk SATA (złącze typu combo), a nie NVMe, bios ustawiony w trybie AHCI. Instalowałem Win 7 ze zintegrowanymi sterownikami USB 3.0 i NVMe (miałem takiego gotowca) i wywalało pięknego bluescreena podczas próby instalacji sterowników NVMe!!! - po co one się instalowały i do czego? Po włożeniu dysku NVMe zgodnego ze zintegrowanymi sterownikami instalacja przebiegała prawidłowo. Zrobiłem więc nową instalkę tylko ze sterownikami USB 3.0 - instalacja przebiegła prawidłowo. Tak więc jest to drugi przypadek, potwierdzający, że takie mega kombajny sterownikowe nie są do końca takie dobre. Dlatego zalecam, aby z gotowca przygotowanego przeze mnie usunąć wszystkie niezgodne sterowniki ze swoim sprzętem i wykonywać tylko instalkę pod posiadany sprzęt. Jako dodatkowa zaleta będzie nieco mniejszy rozmiar instalki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted August 6, 2019 Author Report Share Posted August 6, 2019 Odświeżony temat. Zaktualizowane i dodane nowe sterowniki. RemixPL1994 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
polipo Posted August 8, 2019 Report Share Posted August 8, 2019 W dniu 6.08.2019 o 19:44, wiktorynek napisał: Odświeżony temat. Zaktualizowane i dodane nowe sterowniki. Hej, nie wiesz gdzie szukac sterownikow do Sandisk SDSSDXPM2-500G-G25? Te z pierwszego linku dodalem do obrazow ale mam bluescreena po restarcie przy instalacji win7. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted August 9, 2019 Author Report Share Posted August 9, 2019 SanDisk nie udostępnia sterowników NVMe do swoich dysków, więc nie integruj w ogóle sterowników NVMe - wystarczą ci jedynie od USB 3.0 Intela w przypadku ich platformy. Musisz mieć Win 7 ze zintegrowanymi poprawkami dla dysków NVMe lub pakietem Convenience Rollup, który zawiera te poprawki. Jeśli to nie pomoże, to ostatnia szansa, podmiana instalatora na ten z Win 10, ale nie ma pewności, że po restarcie będzie działać. Zajrzyj do tego tematu: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
IdiFix Posted September 30, 2019 Report Share Posted September 30, 2019 Link do programu nieaktywny. Prosiłbym o jakis aktywny, z góry dziękuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted September 30, 2019 Author Report Share Posted September 30, 2019 Który link masz nieaktywny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smirek Posted November 12, 2019 Report Share Posted November 12, 2019 Niestety ale ten link jest nieaktualny. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted November 12, 2019 Author Report Share Posted November 12, 2019 Nikt nie pobierał, to link wygasł. Wrzuciłem zaktualizowaną wersję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smirek Posted November 13, 2019 Report Share Posted November 13, 2019 A gdzie jest wrzucona? Ja swój problem rozwiązałem korzystając z tego opisu. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted November 14, 2019 Author Report Share Posted November 14, 2019 W dniu 13.11.2019 o 14:58, smirek napisał: A gdzie jest wrzucona? Prawdziwy dramat. Jak to gdzie? W pierwszym poście. P.S. Ta porada z elektrody nie ma kompletnie nic wspólnego ze sterownikami USB 3.0 i NVMe do zintegrowania z obrazem Win 7. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted February 29, 2020 Author Report Share Posted February 29, 2020 Uaktualniłem sterowniki w [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] poście. /s/eta likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted May 3, 2020 Author Report Share Posted May 3, 2020 Zaktualizowałem pierwszy post. /s/eta and RemixPL1994 like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted August 19, 2020 Author Report Share Posted August 19, 2020 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo6 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted April 5, 2021 Author Report Share Posted April 5, 2021 Aktualizacja w [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] poście. JanKo6 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MuTi Posted September 20, 2021 Report Share Posted September 20, 2021 sterowniki USB 3.2 są dla płyt intela Z390 / Z490? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted September 20, 2021 Author Report Share Posted September 20, 2021 Takie sterowniki nominalnie nie istnieją. Na Z390 udaje się zainstalować Win 7 z pewnymi ograniczeniami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
polakola Posted March 15 Report Share Posted March 15 link nieaktywny. mozna prosic o reupload? zyguh likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted March 16 Author Report Share Posted March 16 Pkt. 9 w tym temacie: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts