Jump to content

Sterowniki USB 3.0 I NVMe dodane do Win 7 za pomocą Windows 7 Image Updater

Nieobecny

Recommended Posts

Przestawiam Wam narzędzie Windows 7 Image Updater kolegi @Atak Snajpera zmodyfikowane przeze mnie.

Zostawiłem tylko wszelkie dostępne sterowniki USB 3.0 oraz NVMe dla Windows 7. Dodałem więcej sterowników niż jest w oryginalnej wersji oraz niektóre uaktualniłem do nowszych wersji.

Opis i zastosowanie w poniższych linkach, więc ograniczę się tylko do stwierdzenia, że przeznaczone są głównie dla osób chcących zainstalować Win 7 na 6, 7, 8, 9 generacji Core od Intela oraz AMD Ryzen 1, 2, 3 oraz Threadripper. Wszelkie ograniczenia i wymagania wstępne opisane poniżej.

Nie ma przeszkód, aby skorzystać ze zintegrowanych sterowników USB 3.0 na 4 i 5 generacji oraz 3 gen jeśli wymienimy sterowniki - patrz niżej.

Uwaga - sterowniki USB 3.0 Intela powodują błąd na 3 generacji (Ivy Brigde) i nie pomaga zintegrowanie osobno wersji sterowników dla 3 gen. Dlatego nie zalecam korzystania z tego narzędzia posiadaczom takich komputerów - muszą instalować z USB 2.0 albo zmodyfikować paczkę, zastępując sterowniki USB 3.0 od Intela na odpowiednie dla 3 gen. Problem opisałem poniżej i jest o tyle dziwny, że sterownik z niezgodnym ID potrafi się zainstalować.

Oprócz integracji sterowników narzędzie ma nadal możliwość tworzenia obrazu ISO oraz dzielenia pliku wim na swm, tak aby nie przekraczać ograniczeń FAT32 czyli 4GB na pojedynczy plik.

Narzędzie obsługuje tylko systemy 64-bitowe. Usunąłem obsługę systemów 32-bitowych.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

hasło archiwum 7-zip: winclub

Nowa wersja powinna obsłużyć 99% dysków NVMe.

Link do oryginalnej wersji:

pokrewne linki:

Pomocne tematy:

JanKo6, /s/eta and marcin23imk like this

Uwaga - znalazłem drugi dziwny błąd z instalacją niewłaściwych sterowników. Do tej pory nie mieściło mi się w głowie jak mogą instalować się niewłaściwe sterowniki USB 3.0 z niezgodnym ID. Teraz spotkałem się z inną sytuacją. W laptopie MSI PL62 7RC - 7 gen i7 7700HQ + MX150 - reszta specyfikacji nieistotna poza jednym wyjątkiem - w laptopie w złączu M.2 znajdował się dysk SATA (złącze typu combo), a nie NVMe, bios ustawiony w trybie AHCI. Instalowałem Win 7 ze zintegrowanymi sterownikami USB 3.0 i NVMe (miałem takiego gotowca) i wywalało pięknego bluescreena podczas próby instalacji sterowników NVMe!!! - po co one się instalowały i do czego? Po włożeniu dysku NVMe zgodnego ze zintegrowanymi sterownikami instalacja przebiegała prawidłowo. Zrobiłem więc nową instalkę tylko ze sterownikami USB 3.0 - instalacja przebiegła prawidłowo. Tak więc jest to drugi przypadek, potwierdzający, że takie mega kombajny sterownikowe nie są do końca takie dobre.

Dlatego zalecam, aby z gotowca przygotowanego przeze mnie usunąć wszystkie niezgodne sterowniki ze swoim sprzętem i wykonywać tylko instalkę pod posiadany sprzęt. Jako dodatkowa zaleta będzie nieco mniejszy rozmiar instalki.

W dniu 6.08.2019 o 19:44, wiktorynek napisał:

Odświeżony temat. Zaktualizowane i dodane nowe sterowniki.

Hej, nie wiesz gdzie szukac sterownikow do Sandisk SDSSDXPM2-500G-G25? Te  z pierwszego linku dodalem do obrazow ale mam bluescreena po restarcie przy instalacji win7.

SanDisk nie udostępnia sterowników NVMe do swoich dysków, więc nie integruj w ogóle sterowników NVMe - wystarczą ci jedynie od USB 3.0 Intela w przypadku ich platformy. Musisz mieć Win 7 ze zintegrowanymi poprawkami dla dysków NVMe lub pakietem Convenience Rollup, który zawiera te poprawki. Jeśli to nie pomoże, to ostatnia szansa, podmiana instalatora na ten z Win 10, ale nie ma pewności, że po restarcie będzie działać.

Zajrzyj do tego tematu: