Skocz do zawartości

Sterowniki USB 3.0 I NVMe dodane do Win 7 za pomocą Windows 7 Image Updater

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uwaga - znalazłem drugi dziwny błąd z instalacją niewłaściwych sterowników. Do tej pory nie mieściło mi się w głowie jak mogą instalować się niewłaściwe sterowniki USB 3.0 z niezgodnym ID. Teraz spotkałem się z inną sytuacją. W laptopie MSI PL62 7RC - 7 gen i7 7700HQ + MX150 - reszta specyfikacji nieistotna poza jednym wyjątkiem - w laptopie w złączu M.2 znajdował się dysk SATA (złącze typu combo), a nie NVMe, bios ustawiony w trybie AHCI. Instalowałem Win 7 ze zintegrowanymi sterownikami USB 3.0 i NVMe (miałem takiego gotowca) i wywalało pięknego bluescreena podczas próby instalacji sterowników NVMe!!! - po co one się instalowały i do czego? Po włożeniu dysku NVMe zgodnego ze zintegrowanymi sterownikami instalacja przebiegała prawidłowo. Zrobiłem więc nową instalkę tylko ze sterownikami USB 3.0 - instalacja przebiegła prawidłowo. Tak więc jest to drugi przypadek, potwierdzający, że takie mega kombajny sterownikowe nie są do końca takie dobre.

Dlatego zalecam, aby z gotowca przygotowanego przeze mnie usunąć wszystkie niezgodne sterowniki ze swoim sprzętem i wykonywać tylko instalkę pod posiadany sprzęt. Jako dodatkowa zaleta będzie nieco mniejszy rozmiar instalki.

Opublikowano
W dniu 6.08.2019 o 19:44, wiktorynek napisał:

Odświeżony temat. Zaktualizowane i dodane nowe sterowniki.

Hej, nie wiesz gdzie szukac sterownikow do Sandisk SDSSDXPM2-500G-G25? Te  z pierwszego linku dodalem do obrazow ale mam bluescreena po restarcie przy instalacji win7.

Opublikowano

SanDisk nie udostępnia sterowników NVMe do swoich dysków, więc nie integruj w ogóle sterowników NVMe - wystarczą ci jedynie od USB 3.0 Intela w przypadku ich platformy. Musisz mieć Win 7 ze zintegrowanymi poprawkami dla dysków NVMe lub pakietem Convenience Rollup, który zawiera te poprawki. Jeśli to nie pomoże, to ostatnia szansa, podmiana instalatora na ten z Win 10, ale nie ma pewności, że po restarcie będzie działać.

Zajrzyj do tego tematu:

Opublikowano
W dniu 13.11.2019 o 14:58, smirek napisał:

A gdzie jest wrzucona?

Prawdziwy dramat. Jak to gdzie? W pierwszym poście.

P.S. Ta porada z elektrody nie ma kompletnie nic wspólnego ze sterownikami USB 3.0 i NVMe do zintegrowania z obrazem Win 7.