Skocz do zawartości

Prośba o poradę przy zakupie zestawu komputerowego.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składam komputer dla kolegi i chciałem was spytać, czy na pewno wszystko dobrze przemyślałem (nie zajmuje się tym na co dzień).
Posiadam następującą listę części:

1.Seagate Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM

2.Samsung DVD -/+ R/RW 24x SH-224DB BLACK - SATA BULK - BEZ SOFTu BA SH-224DB/BEBE (Napędy optyczne)

3. Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce OC 3GB GDDR5 (192 Bit) 2xDVI, HDMI, DP, BOX (GV-N1060WF2OC-3GD)

4. AMD Ryzen 5 2600 BOX

5. Zasilacz SilentiumPC Vero M2 Bronze 600 W SPC166

6.Dysk SSD ADATA SU800 512GB SATA 3 (ASU800SS-512GT-C)

7. Obudowa: Sharkoon BW9000-W White

8. Pamięć ram: Corsair Vengeance LPX DDR4 16GB (2 x 8GB)
3200 MHZ  (propozycja)

Płyta główna: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  lub [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Link do porównania tych płyt w przykładowym sklepie: 
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Uwagi:

Komputer ma posiadać dwa dyski: SSD + HDD pod interfejs SATA 3 (6GB/S).

Poza płytą główną i RAM wszystkie pozostałe komponenty zostały już zakupione (kolega modernizuje komputer, a nie kupuje od podstaw).

Zastanawiam się czy ten zestaw jest dobrze zbilansowany i czy wszystko będzie dobrze współpracować ze sobą. Chcielibyśmy żeby pochodził tak 2-3 lata minimum.

Z góry dziękuję za pomoc!

Opublikowano

Sprawdź czy te pamięci zadziałają, bo różne płyty mają kaprysy z niektórymi pamięciami.

Opublikowano
3 godziny temu, xwing napisał:

Sprawdź czy te pamięci zadziałają, bo różne płyty mają kaprysy z niektórymi pamięciami. 

Wszystkie z tych płyt obsługują pamięć na taktowaniu 3200 MHZ, więc jak dla mnie jest okej, bo standard (DDR4) i złącze (DIMM) także są zgodne. Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić. :D

Opublikowano

Słyszałem, że poprawna obsługa pamięci powyżej 2800 to dopiero na czipsecie AMD X370 a jeszcze lepiej X470

Tu zobacz tabelkę:

Ale ja nie jestem ekspertem.

(W tym Video masz pokazane, że maks co dało się Liptonowi ustawić , to 2800Mhz.)

Opublikowano
10 godzin temu, xwing napisał:

Słyszałem, że poprawna obsługa pamięci powyżej 2800 to dopiero na czipsecie AMD X370 a jeszcze lepiej X470

Tu zobacz tabelkę:

Ale ja nie jestem ekspertem.

(W tym Video masz pokazane, że maks co dało się Liptonowi ustawić , to 2800Mhz.)

z tymi powyżej 2800 to może na ryzenach 1000 na 2000 można spokojnie 3000mhz wyciągnąć o ile pamięci tyle dają radę.