liserius Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2018 Witam. Otóż ostatnio zakupiłem kilka części i starałem się złożyć to w całość lecz niestety bez problemów się nie obyło. -MSI b360m gaming plus -intel core i5 8600k 3,6 ghz -[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] -Gtx 1050Ti Asus Strix -MSI click bios 5 Po podłączeniu zaczynają się problemy. Miga czerwony Led obok karty graficznej. Z tego co wyczytałem to płyta główna nie widzi karty graficznej nie wiadomo dlaczego. Próbowałem również inne karty i błąd jest ten sam. Kolejna sprawą jest to, że nie mogę zainstalować systemu. Zakupiłem Windows 7, pobrałem plik obrazu, zrobiłem bootowalnego pendrive i cały czas pokazuję że nie można go zbootować. Pendrive działa na innych komputerach bez problemu i instalowałem system ze dwa tygodnie wcześniej bez problemów. Pomocy Proszę Cytuj
MARCIN_ZIOMEK Opublikowano 1 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2018 Spróbuj zmienić usiawienia tak aby wyłączyć integrę i używać zewnętrznej karty Cytuj
brygada69 Opublikowano 1 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2018 Co do instalacji win7 to poczytaj tu Cytuj
bison616 Opublikowano 1 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2018 Co do grafiki to update biosu/uefi a co do instalacji systemu to musisz przygotować specjalny win7, bo ta płyta i cpu nie ma wsparcia dla win7 ( taki obraz jest na forum gotowy) lub dać sobie z tym spokój i zainstalować win10 Możesz też zresetować bios, najlepiej wyjmując baterie na pare minut. Cytuj
Widzior Opublikowano 1 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2018 To cytat kolegi Wiktorynka - "Intel wyciął fizycznie obsługę USB 3.0 dla Win 7 w chipsetach H370, B360, H310. Wsparcie mają tylko chipsety Z370 i H310 R2.0". Jak chciałeś używać bezproblemowo Win7 na najnowszym sprzęcie, to trzeba było iść w Ryzena, albo kupić droższą Z370 Intela. Co nie zmienia faktu, że i tak musiałbyś zintegrować sterowniki USB 3.0 z obrazem, albo po prostu używać DVD-ROMa, jak ja to robię (najmniej problemów). Co do grafiki, to rozumiem, że podłączyłeś do niej zasilanie PCI-E 6-pin? Bo ze specyfikacji wynika, że takie ma. I jak koledzy już pisali, sprawdź ustawianie graficzne w UEFI. Jak nic nie pomoże, to reklamuj. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 1 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2018 21 godzin temu, liserius napisał: b360 21 godzin temu, liserius napisał: Zakupiłem Windows 7, pobrałem plik obrazu, zrobiłem bootowalnego pendrive i cały czas pokazuję że nie można go zbootować. Istnieje tylko jeden sposób na instalację Win 7 na płycie z chipsetem B360 - kupno zewnętrznego kontrolera USB 3.0 i potem korzystanie tylko z niego. Wbudowany kontroler działa tylko i wyłącznie z Win 10. Cytuj
MARCIN_ZIOMEK Opublikowano 2 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2018 W biosie powinno być do wyboru czy Integra czy pci-e więc poszukaj tego i sprawdź Ja bym sprawdził jeszcze tą kartę na innej płycie W biosie powinno być do wyboru czy Integra czy pci-e więc poszukaj tego i sprawdź Ja bym sprawdził jeszcze tą kartę na innej płycie A co do Windowsa 7 - gra nie warta świeczki. Albo wymień płytę na z370 albo zainstaluj w10 (kluczem od 7 aktywujesz) Cytuj
liserius Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2018 Właśnie zainstalowałem windowsa 10 i za pewne tak już zostanie. Troszkę szkoda bo się do tej 7 mocno przyzwyczaiłem no ale cóż. Co do karty to jakimś sposobem sama wskoczyła. Tylko na płycie głównej wciąż pali się czerwona ledówka, która ma niby oznaczać, że ciągle nie widzi karty (?) Jeszcze postaram się pogrzebać w biosie odnośnie opcji czy integra i pci-e Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi Cytuj
Widzior Opublikowano 3 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2018 A nie jest przypadkiem tak, że ta czerwona dioda oznacza właśnie to, że jest wpięta zewnętrzna karta w złącze PCI-E? A że karta sama zaskoczyła to może oznaczać, że była nie do końca wpięta w slot, sprawdź to, żebyś nie miał później zonka. Wtyczka zasilania 6-pin też musi wejść do końca. Cytuj
liserius Opublikowano 6 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2018 W dniu 3.11.2018 o 11:38, Widzior napisał: A nie jest przypadkiem tak, że ta czerwona dioda oznacza właśnie to, że jest wpięta zewnętrzna karta w złącze PCI-E? A że karta sama zaskoczyła to może oznaczać, że była nie do końca wpięta w slot, sprawdź to, żebyś nie miał później zonka. Wtyczka zasilania 6-pin też musi wejść do końca. Spokojnie, wszystko jest jak najbardziej dopięte i przypięte. Możliwe, że właśnie to oznacza aczkolwiek wyczytałem, że owa płytka sprawdza na samym początku wszystkie komponenty. Jeśli czerwony led się pali to niby oznacza to, że danej części nie widzi. Może jestem ślepy, może nie ale w biosie niestety nie widzę żadnych opcji związanych z przełączeniem z karty zintegrowanej na normalną Cytuj
BartAcid Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2018 Ten LED to jest ten nad złączem ATX czy jeszcze jakieś są na tej płycie? MSI ma podświetlania na czerwono często. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi