Skocz do zawartości

Restarty komputera pod obciążeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, br4kus napisał:

Tak więc myślę, że aspekty software można wykluczyć i wybierać zasilacz :E

Na jednej z usenetowych grup porada "zmień zasilacz" przy różnego rodzaju dolegliwościach

komputerowych  stała się wręcz kultowa i teraz nawet w odpowiedzi na problemy z myszką

pada rada - "zmień zasilacz", oczywiście z emotką ;). Ale faktem jest, że przy badaniu

narowistego kompjutra dobrze jest zacząć od zasilacza.

Opublikowano
10 godzin temu, renatan napisał:

ja zwykle preferuję Chieftec'a :)

I też chyba wezmę Chiefteca ;p [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] wydaje mi się w miarę dobry jak na taką cenę, sporo zabezpieczeń, jedynym minusem gwarancja tylko na 24 miesiące, ale no cóż :D

Opublikowano

Dobra, zasilacz winny na 100%. Podłączyłem pożyczonego Chieftec GPS-400AA-101A 400W, bez problemu kilkanaście minut w teście OCCT, przy czym na moim reset był już po dwudziestu sekundach, maks minucie.

Opublikowano

Na razie lecę na tym zastępczym i nie ma żadnych problemów, pomimo, że to 400W. Tak myślę czy ma sens kupować 500W+ skoro na 400W jest git :D jakiegoś 450W bym wziął, tylko jakiego :ph34r:

Opublikowano

1xHDD + grafika 6pin. W przyszłości dojdzie SSD i raczej tyle :D

Jak mówię, teraz na tym 400 watowym działa bez zastrzeżeń, pomimo, że jest to stary model. Dlatego skłaniam się ku jakiemuś 450W, wątpię, że SSD będzie potrzebowało sporo dodatkowej mocy ;p

Opublikowano

Szczególnie, że to iArena, czyli najgorsza wersja Chiefteca. A co do mocy, to 450-530W będzie idealnie. Ja mam XFX Pro 450W i napięcia stabilne od kilku lat bez najmniejszego wahnięcia. Ogólnie to panuje jakaś paranoja z tymi Watami, że im więcej, tym lepiej, a tak nie jest. Wystarczy spojrzeć na sprawność energetyczną, że jest ona najwyższa przy 50% obciążenia zasilacza i na tej podstawie go dobrać.

Opublikowano
59 minut temu, br4kus napisał:

Na razie lecę na tym zastępczym i nie ma żadnych problemów, pomimo, że to 400W. Tak myślę czy ma sens kupować 500W+ skoro na 400W jest git :D jakiegoś 450W bym wziął, tylko jakiego :ph34r:

Leć dalej na zastępczym - prowizorki są najtrwalsze, a lepsze jest wrogiem dobrego.

Jak działa, znaczy jest dla Ciebie dobry. Na większym różnicy w działaniu nie będzie

widać, więc po co przepłacać? ;)