Skocz do zawartości

Nasze wyniki Speedtest

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Operator: Multimedia Polska 

Oficjalnie: 600/50Mb/s 

W praktyce na pierwszym zrzucie po kablu a na drugim po Wi-Fi

Smartfon: OnePlus Nord 4

Router: Cudy WR6500 

Moje wymagania do routera: 

-Ogarnąć bezprzewodowo 600Mb/s

-Wspierać Mesh

-Mieć port WAN 1Gb/s lub szybszy

-Mieć min 3xLAN 1Gb/s

-Mieć dobry zasięg

-Możliwość wyłączenia wszystkich diod

-Ustawić raz porządnie i mieć spokój na dłuższy czas

-2 routery w Mesh mają ogarnąć parter, 1 pietro, strych, za domem i przed domem 

-Cała sieć ma kosztować max 1000zł i posłużyć kilka lat po czym mogę coś zmienić

Także jeśli ktoś ma takie same wymagania to mogę polecić Cudy WR6500, kosztuje obecnie ok 300zł.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

wislak00 i FILAGOL lubią to
Opublikowano
28 minut temu, FILAGOL napisał(a):

Rozumiem @TheStraight

Szczerze to nie tyle prędkość będzie aż tak ważna, lecz stabilność.

Bywa, że mam prędkość 1055Mb/s, a za kilka minut mam 500MB/s.

Prędkość jest tak niestabilna, że to szok. 

Zgłaszałem nie raz nie dwa sprawę u dostawcy, przyjechał posprawdzał wymienił modem (ogólnie 12x), oczywiście stwierdził, że winny jest mój komputer, a dokładniej, to karta sieciowa, okazało się, że nie hahaha,

gdyż sam mi zaproponował konkretny model, który kupiłem, nic to nie zmieniło, następnie sterowniki, że są winne, niestety to również nie to.

Powiedział, że to winna przewodu ethernetowego pomiędzy modemem, a moim komputerem (Cat. 5e).

Kupiłem przewód kategorii 7. bez zmian.

Wymienił mi instalacje w domu (która należy do dostawcy) okazało się, że ok 3 dni było super. i bang znów niestabilne połączenia.

Sprawdziłem na różnych komputerach, na kilku różnych kartach sieciowych wewnętrznych i zewnętrznych i ten sam problem.

Dostawca w końcu stwierdził "Taki urok Zakopanego i ukształtowania terenu".

Wytrzymuje do końca umowy, do tego czasu szukam innych dostawców internetu. 

Stąd moje pytanie powyżej 🙂

Pozdrawiam

Niesamowity fachowiec, miałem to samo u regionalnego dostawcy, wszystko winne tylko nie oni. Zauważyłem, że jak więcej pobierałem to rozłączali neta na kilka sekund co kilkadziesiąt minut i mi wmawiali, że to u mnie  XD. 

Miesiąc temu wziąłem najniższy abonament w T-mobile 300MB/s. Mega stabilny, cały czas jedna prędkość 309-310 i ping ten sam o każdej porze dnia. Wahania szybkości to max 1MB/s (!)

Router pokój obok 2 kompy kablem a u młodego ping od 0 do max 1. Tyle, że u mnie dopiero pół roku temu światłowód kładli, więc infrastruktura nówka.

image.png.f5a00c65ba402e45cb3e60c483caa1a5.png

FILAGOL lubi to
Opublikowano

Spece od internetu nie ma co hahaha widać wszędzie są i każdy najmądrzejszy.

Technik mi powiedział, że to normalne, iż są wahania internetu jak u każdego innego dostawcy internetu w Polsce.

Nie Widzi tak naprawdę problemu, gdyż mimo wszystko mam ten internet, a to że raz szybciej, a raz wolniej, to nie tragedia.

Powiedział, że zrobił wszystko co w jego mocy i on już więcej nic zrobić nie może, poprosiłem o obniżenie abonamentu, lub będę płacił tak jak będzie mi działał internet i przecież żadnej tragedii nie będzie, gdyż przecież będę płacił.

Zdenerwował się i powiedział, że umowa jest zobowiązująca i mam płacić tyle ile jest w umowie, więc odparłem, że umowa działa w obie strony, a nie jednostronnie. 

Teraz jestem na wojennej ścieżce z dostawcą.

Dodam tylko, że każde wezwanie technika wiązało się z kosztami doliczanymi do faktury, mimo to problem nadal występuje, a płacić trzeba, dobrze, że już nie długo 🙂

Pozdrawiam

wislak00 lubi to
Opublikowano
7 godzin temu, FILAGOL napisał(a):

Rozumiem @TheStraight

Szczerze to nie tyle prędkość będzie aż tak ważna, lecz stabilność.

Bywa, że mam prędkość 1055Mb/s, a za kilka minut mam 500MB/s.

Prędkość jest tak niestabilna, że to szok. 

Zgłaszałem nie raz nie dwa sprawę u dostawcy, przyjechał posprawdzał wymienił modem (ogólnie 12x), oczywiście stwierdził, że winny jest mój komputer, a dokładniej, to karta sieciowa, okazało się, że nie hahaha,

gdyż sam mi zaproponował konkretny model, który kupiłem, nic to nie zmieniło, następnie sterowniki, że są winne, niestety to również nie to.

Powiedział, że to winna przewodu ethernetowego pomiędzy modemem, a moim komputerem (Cat. 5e).

Kupiłem przewód kategorii 7. bez zmian.

Wymienił mi instalacje w domu (która należy do dostawcy) okazało się, że ok 3 dni było super. i bang znów niestabilne połączenia.

Sprawdziłem na różnych komputerach, na kilku różnych kartach sieciowych wewnętrznych i zewnętrznych i ten sam problem.

Dostawca w końcu stwierdził "Taki urok Zakopanego i ukształtowania terenu".

Wytrzymuje do końca umowy, do tego czasu szukam innych dostawców internetu. 

Stąd moje pytanie powyżej 🙂

Pozdrawiam

Dlatego ci o tym wspominam żebyś sprawdził czy Orange lub inny operator ma tu swoje "linie" czy po prostu działają na innych a zmienia to dużo bo w przypadku awarii czy braku prędkości oni za to odpowiadają inaczej cię spławią z tekstem że to nie ich sieć a oni tylko na niej działają i masz czekać i tyle.
Zresztą lokalni operatorzy chyba to mają juz zawsze że ta prędkość żongluje i tyle. 
Ja obecnie jak mam 200Mb/s to się cieszę :D 

EDIT : Zanim dałem wyślij nie wiedziałem że tu jest jeszcze jedna nowa strona.

Co do sieci Mesh wyżej to po prostu kup sobie zestaw meshowy i tyle. 
Ewentualnie kup jeden dobry Modem i doprowadź od niego Access Pointy na piętro i przed dom dając go np na poddaszu lub pod daszkiem.

Co do routerów Cudy to mam mieszane uczucia ponieważ masz niby fajny router tani etc ale oryginalny ich soft jest słaby lub na moim modelu (X6 v2) tak to wypada.
Grzebałem się z tym długo aż w końcu sprawdziłem dostępność OpenWRT i wgrałem bo był obsługiwany, później znowu grzebałem się z ustawieniem bridge'a wifi ale jak już się to udało to nie narzekam już więcej bo działa stabilnie.
Także lekcja jest taka że po prostu jak kupujecie router to taki który wspiera chociazby OpenWRT z uwagi na to że zmienicie sobie soft nawet jak producent go porzuci i nadal bedzie aktualny.
A dwa że OpenWRT jest całkiem ciekawy jak chodzi o apki jak adblock, VPN etc.

FILAGOL lubi to
Opublikowano

Ja niestety troch chyba żałuje, że mnie przycisnęło czasowo (sezon F1 już trwał i powiedzieli o podwyżce w 11). Rozważałem Orange, Netię i zostanie w UPC (niestety koncentryk). Orange ze względu na dawne nieświadomości mnie odrzucił, mój router nie ma VLAN i bym nie miał TV bez ich sprzętu. Netia atrakcyjna cenowo i ofertowo, ale zostałem w biednym UPC i mam 600/30. Jedyna zaleta to mam to białe ścierwo w bridge, a gówniane dekodery od play (te okrągłe, działają na byle internecie. Nie jak Orange z VLAN).

Za 2 lata raczej zmiana. Jak fioletowi dociągną światłowód to ich rozważę, jak nie to biorę pomarańczę.

Jak mnie boli czasem ten mój UL, oj boli.

Router na razie AX86 (bez PRO), a ma wjechać Ubi Fiber i AP

FILAGOL lubi to