battlegrim Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2014 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Bez obrazy. Luźno , nie obrażam się hehe. Czyli mam 16GB Ram a użyję maks 4? Tak by z tego wynikało... A to byłoby już wałem, bo dali więcej ramu niż mógłbym obsłużyć i na pewno nie byłoby zagrywką fair-play ze strony producenta. Cytuj
slawektor Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2014 @peritus Hej. Nieporozumienie. To była odpowiedź do autora tematu. Co do sensu jaką wersję dla zwykłego usera to masz Rację. @battlegrim I Super. Bo przecież nie o to chodziło. Pzdr Cytuj
provectus Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2014 Luźno , nie obrażam się hehe. Czyli mam 16GB Ram a użyję maks 4? Tak by z tego wynikało... A to byłoby już wałem, bo dali więcej ramu niż mógłbym obsłużyć i na pewno nie byłoby zagrywką fair-play ze strony producenta. core ma ograniczenie do max 128GB obslugi, a pro 512GB...co ty bredzisz? Cytuj
nemo1960 Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2014 Luźno , nie obrażam się hehe. Czyli mam 16GB Ram a użyję maks 4? Tak by z tego wynikało... A to byłoby już wałem, bo dali więcej ramu niż mógłbym obsłużyć i na pewno nie byłoby zagrywką fair-play ze strony producenta. 128GB to mało? W wersji Core?? Cytuj
provectus Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2014 i tak pewnie max 8gb wrzuci, a w pc to max 32gb płytki obsługuja (nie mylic z LGA 2011) wiec nie czaje... Cytuj
battlegrim Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2014 Heh, ja nie bredzę - ja się nie znam a to permanentna różnica choć w sumie chyba rezultat jest ten sam Czyli do kompa z W8.1Core ramu 16GB dali i tyle wykryje - w razie potrzeby tyle mi obsłuży. Np. gra Metro 2033 & Metro Last Night same w sobie zżerały łapczywie 8GB Ram więc do tego + potrzeby systemu to wyjdzie ok. 10-12GB ramu. Do gier + programów typu office, mavie makery, kompresory np. z płyt blueray do formatów xvid 1080 itp wystarczy i nie odczuje że to jednak Windows 8.1 wersja Core a nie Pro? Cytuj
provectus Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2014 8Gb gra i 1-2GB system to 10GB... jak ty liczysz z punktu laika NIE MA RÓŻNICY, to max obsługa WIELKOSCI RAM to 128GB a PRO 512GB a w płytach MAX WRZUCISZ TYLKO 32GB, czego nie rozumiesz? Cytuj
battlegrim Opublikowano 2 Maja 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2014 8Gb gra i 1-2GB system to 10GB... jak ty liczysz z punktu laika NIE MA RÓŻNICY, to max obsługa WIELKOSCI RAM to 128GB a PRO 512GB a w płytach MAX WRZUCISZ TYLKO 32GB, czego nie rozumiesz? Tak licze że nie zawsze system zżera mi Twoje wyliczone 1-2GB, często potrzebuje więcej. Jak pisałem wcześniej (czego nie sposób było przeoczyć) nie znam się na doborze systemu, wg. tabeli z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] : Windows RT 8.1 obsłuży 4GB a Windows 8.1 aż 128GB - nie wiedziałem który wcisnęli mi na laptopa (czego po w/w pytaniach mogłeś się domyśleć geniuszu), czy jest to W8 z obkrojoną obsługą RAM (i tu kolejny raz informuję że nie znam się na doborze systemu - dla przypomnienia). Ale - całe szczęście - nie jest źle, większość obkrojonych rzeczy raczej nie wykorzystałbym w domu. Dzięki za odpowiedź! Cytuj
nemo1960 Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2014 Windows 8 RT jest mówiąc "popularnie" na tablety to zupełnie inny system. Bierz pod uwagę tylko pozostałe a więc Core/Pro i Enterpise Cytuj
battlegrim Opublikowano 2 Maja 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2014 (edytowane) Taki właśnie pobieram, dzięki wielkie. Mogę próbować bo mam backup całego dysku fizycznego. Ściągnąłem Core/Pro x64 z kwietnia bodaj i niestety klucz nie działał. Teraz spróbuje z wersją z października. Nie wiem czy to jakaś różnica. Niestety nie mam dvd (zamiast tego producent dał drugiego GF750GT) - muszę korzystać z USB a używam do tego Windows 7 USB DVD Download Tool. Do wersji z października 2013 klucz również nie zadziałał (podobnie jak z kwietnia 2014). A ściągnąłem i instalowałem za każdym razem wersję Windows 8.1 Core x64bit. Już w sumie opisałem problem wyżej, mógłbym liczyć na linka do wersji która mogłaby pasowac do w/w systemu? Edytowane 2 Maja 2014 przez battlegrim Cytuj
nemo1960 Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2014 Ściągij wersję windows 8 Core/Pro instalator nie będzie się pytał o klucz Cytuj
battlegrim Opublikowano 2 Maja 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2014 a jest wogule realne wyciągnięcie i archiwizacja jakimś programem licencji (key + product ID + activation ID) i po instalacji Win 8.1 Core 64bit nadpisanie (podmienienie?) taką archiwizacją? w taki sposób zachowałbym legalność korzystając z własnej posiadanej już licencji do dokładnie tej wersji którą posiadam i problem z głowy. da się w ogóle to zrealizować? Cytuj
nemo1960 Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2014 Tak naprawdę to wg MS jakakolwiek ingerencja w pliki systemu jest nielegalna a więc "kopiowanie", "nadpisanie", "podmienienie" plików systemowych które odpowiadają za aktywację jest nielegalne. Aktywacja powinna być tylko i wyłącznie przez serwery MS. Możesz skorzystać z Advanced Tokens Manager'a. ,potrafi zarchiwizować/przywrócić aktywację windows 7/8/8.1 i tzw 8.1.1. I musisz pamiętać o tym co napisałem wcześniej. Edit A jeśli chcesz przenieść aktywację z win 8 na 8.1 to nie wiem czy to możliwe. Jeśli tak to daj znać. Cytuj
provectus Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 nie przeniesiesz aktywacji z w8 do w8.1, gdyz w8 ma 36 protokół a 8.1.1 juz ma 63 protokoły konselidacyjne... nie będzie trybic... za to licencje owszme, przez upgrade ale przez WU nie bezpośrednio Cytuj
battlegrim Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 próbowałem też z plikiem EI.CFG, ale i tym razem bez pozytywnych rezultatów. pobieram i instaluje windows 8 core/pro. zobaczę czy zadziała wersja Windows 8 - Pro/Core x64 pl_windows_8_x64_dvd_915436.iso z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tak jak doradził nemo 1960. Potem pościągam wszystkie aktualizację, następnie przez Sklep zaktualizuję do 8.1 Core x64. Folder który powstaje po aktualizacji z 8 do 8.1 tj. *.old (windows.old lub system.old) można skasować czy lepiej go nie ruszać? Cytuj
slawektor Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 Można. Nawet jest konieczne, bo zajmuje miejsce, a do czego jest potrzebny? Uważam że źle robisz. Nie lepiej pobrać windę 8.1? Cytuj
battlegrim Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 Można. Nawet jest konieczne, bo zajmuje miejsce, a do czego jest potrzebny?Uważam że źle robisz. Nie lepiej pobrać windę 8.1? Pobierałem już W8.1 Core/Pro x64 - wersję z kwietnia 2014 i z października 2013 i stosowałem posiadany oryginalny klucz jednak bez pozytywnych rezultatów o czym wyżej już pisałem. Może faktycznie mam licencję na W8 Core x64 a do W8.1 Core x64 mogę zaktualizować TYLKO przez Sklep? Cytuj
slawektor Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 Nie. To nie jest tak. Nie doczytałeś. Bo chcesz instalować na Swoim kluczu. Mam dwa lapy, Samsunga i Asusa. Podczas instalacji Samsung nie woła o klucz. Idzie bez problemu instalacja, po skończeniu, włączam sieć i sam się aktywuje. I jest w porządku. Na Asusie tak nie da rady. Trzeba podać klucz instalacyjny Microsoftu. Po instalacji systemu jest nie aktywowany. Wystarczy zmienić na swój klucz spisany z biosu i też się aktywuje. Że jest tak a nie inaczej, zależy pewnie od producenta, jak tam sobie ułożył w biosie. Faktem jest że nie Robisz nic nielegalnie, bo zmiana klucz na Swój taką nie jest. A Masz wgrany czysty system, bez nakładek aktualizacji itp.. Cytuj
battlegrim Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 Na pobranych wcześniej obrazach nie mogłem aktywować ani wpisując klucz (info o tym że posiadany przeze mnie klucz nie jest prawidłowy do tej wersji systemu) a co do aktywacji online czy też autoaktywacji to nie mogłem jej przeprowadzić z bliżej nie znanych powodów - poprostu nie działała. Cytuj
slawektor Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 Na tym kluczu Instalowałeś? Core: 334NH-RXG76-64THK-C7CKG-D3VPT To jest klucz instalacyjny, dany przez Microsoft, nie znika nie jest zablokowany. Do zainstalowania systemu. W jakimś celu go przecież dali, co nie? Cytuj
battlegrim Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 Luźno, nie jestem z policji, bo zaczynam się tak czuć. I O NIC NIELEGALNEGO NIE PYTAM. Chcę mieć użytecznego laptopa, co jest nierealne na badziewiu który dostałem od producenta. Można po kolei? Poprawi mnie ktoś jak się gdzieś pomylę? Bardzo o to proszę. 1. Instaluje Windows 8.1 Core x64 PL z linku [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] plik: pl_windows_8.1_with_update_x64_dvd_4048328.iso; 2. Gdy zapyta o klucz podaję: 334NH-RXG76-64THK-C7CKG-D3VPT; 3. Po instalacji zmieniam klucz na SWÓJ ORYGINALNY w: Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\System\Zmień klucz produktu 4. Próbuję autoaktywacji online. Nie znam się na tym, na codzień jestem mechanikiem i kierownikiem warsztatu pojazdów kołowych i gąsienicowych w jednostce wojskowej. Nie można znać się na wszystkim ;-) Cytuj
slawektor Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 Dokładnie. Jasno. Prosto, i na temat. Tylko może nie tą wersję 32 bitową, dlaczego nie korzystac z możliwości procesora? 64 BIT. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ps: Potem z strony producenta Dociągasz sterowniki które Cię interesują, System wybierasz w Operating System: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Chipset koniecznie jako pierwszy. Klawisze itp, To co Uważasz, bez śmieci producenta. I piękny laptop ( którego Ci zazdroszczę) Chodzi jak burza. Pozdrawiam W sumie to Móglbyś Sobie dokupić dysk sdd, nie są już takie drogie. a ten co masz schować. Przejściówka na usb 3 jak byś z niego coś potrzebował, lub mieć więcek GB i bajka. Sam tak mam: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
battlegrim Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 Dokładnie. Jasno. Prosto, i na temat. Tylko może nie tą wersję 32 bitową, dlaczego nie korzystac z możliwości procesora? 64 BIT. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ps: Potem z strony producenta Dociągasz sterowniki które Cię interesują, System wybierasz w Operating System: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Chipset koniecznie jako pierwszy. Klawisze itp, To co Uważasz, bez śmieci producenta. I piękny laptop ( którego Ci zazdroszczę) Chodzi jak burza. Pozdrawiam W sumie to Móglbyś Sobie dokupić dysk sdd, nie są już takie drogie. a ten co masz chować. Przejściówka na usb 3 jak byś z niego coś potrzebował, lub mieć więcek GB i bajka. Sam tak mam. W KOŃCU!!! Dzięki Ci @slawektor!!! STARY JESTEŚ WIELKI! Nie dało się tak od razu. Od A do Z, krótko, zwięźle i na temat. Cytuj
Michal90 Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 W KOŃCU!!! Dzięki Ci @slawektor!!! STARY JESTEŚ WIELKI! Nie dało się tak od razu. Od A do Z, krótko, zwięźle i na temat. Daj znać czy wszystko zadziałało, bo chciałbym wiedzieć czy na przyszłość to zadziała Cytuj
slawektor Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 Dopiszę tylko co do zmian przez dodanie EI.CFG w pobranym obrazie: Dla tych którzy mają mniejsze doświadczenie. Lub boją sie grzebania w iso. Jeśli nie dodacie pliku EI.CFG też sie nic nie stanie.Przy instalacji w zależnosci jaki podamy klucz instalacyjny od Microsoftu, czy Core czy Pro taka wersja będzie sie instalować. Jeśli podamy Core, instaluje się Core, jeśli Pro, istaluje się Pro. Jeśli nie wyswietla sie podczas instalacji o podanie klucza, bo tak też bywa, to zainstaluje się wersja do której mamy klucz w biosie. Cytuj
battlegrim Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 Wszystko działa jak powinno. 1. Oryginalny obraz Windows 8.1 Core/Professional x64 PL ściągnąłem z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i nagrałem na pena 2. Podczas instalacji podałem kod: Core: 334NH-RXG76-64THK-C7CKG-D3VPT i przeszło.3. Po instalacji zmieniłem klucz w Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\System\Zmień klucz produktu na swój oryginalny już posiadany. 4. Autoaktywacja online przeszła w 100% bezproblemowo. System został aktywowany. Dzięki! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi