Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Chciałem zapytać czy mając Windows 8 Professional PL i aktualizując go w sklepie zyskam Windows 8.1 Professional PL czy zwykłego Windowsa 8.1 PL?

I najważniejsze, czy jest lub czy istnieje program którym mogę aktywować Windows 8.1 podając mu swój własny już posiadany CD Key i Product ID?

Zależało by mi na takim programie, czy coś takiego wogule istnieje?

Pozdrawiam całą redakcję za chęci i pracę przy portalu, świetne forum i sporo się naszukałem by tutaj trafić!!!

Opublikowano

zyskasz na taki jaką masz licencje... masz CORE, dostaniesz CORE... różnie...raz key przecodzi raz nie i trzeba dzwonić... nie ma reguły, najlepiej testuj u siebie...ale na wzelki wypadek radze klucz spisac sobie wyciagajac z systemu

Opublikowano

Tak też właśnie zrobiłem, wyciągnąłem CD Key i Product ID, chciałem się dowiedzieć czy jest jakiś program typu KMS lub inny którym mógłbym aktywować Windows 8.1 podając mu właśnie ten swój własny już posiadany CD Key i Product ID.

Co do Windowsa to mam wersję 8 Pro PL, czy aktualizując go będę miał 8.1 Pro PL czy zwykły 8.1.

Opublikowano

Chciałem zapytać czy mając Windows 8 Professional PL i aktualizując go w sklepie zyskam Windows 8.1 Professional PL czy zwykłego Windowsa 8.1 PL?

Jaką wersję zyskasz Możesz sam sprawdzić w sklepie wpisując w Google:  ms-windows-store:WindowsUpgrade

W zależności jaki Masz klucz, taką wersję do aktualizacji Ci wyświetli:

8895240Bez_tytu__322_u.png

Opublikowano

@battlegrim

Jak masz swój własny klucz nie używaj żadnych aktywatorów.

System sam się aktywje (jak ma dostęp do internetu)

A jak aktualizujesz przez sklep windows 8 Pro to po aktualizacji masz windows 8.1 Pro.

Edit

Są progamy które potrafią zarchiwizować aktywację windows, może o to ci chodzi?

Opublikowano

@peritus

Jedna fotka z lapa, druga z komputera, na kompie Mam wersję Windows 8 Pro z Media Center.

(Microsoft swego czasu w promocji dawał klucze do niego: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] )

Opublikowano

Mam lapka Lenovo IdeaPad Y510P tego z Intel Core i7-4700MQ, 2 x GeForce GT 750M SLI i 16GB Ram 1600Mhz. Laptop nie ma roku. Mam na nim Windows 8 Pro, ale po aktualizacji jest Windows 8.1 (na 100% nie aktualizuje go do 8.1 PRO a z tego co wiem to powinno). System dostałem do laptopa.

Pytanie co chodzi o archiwizację aktywacji, to czy wgrywając wersję 30dniową Windows 8.1 PRO będę mógł z takiej archiwizacji skorzystać i poprawnie aktywować system tak by tak jak obecnie przechodził testy legalności itp?

Spróbowałem w taki sposób: zrobiłem backup całego dysku (łącznie z partycjami ukrytymi, restore, recovery, jakieś drv czy coś - całość dysku fizycznego), backup zapisałem na dysku przenośnym, wyciągnąłem klucz i ID programem AIDA64, następnie zainstalowałem na świeży dysk Win 8.1 PRO VL, próbowałem aktywować kluczem który mam i nie dało rady. Następnie tę samą czynność powtórzyłem z systemem Windows 8 VL.

W obydwu przypadkach nie dało się ani użyć klucza, ani aktywować automatycznie, ani w żaden inny legalny sposób.

Po co więc legalny klucz, własny ID, skoro jest to bezużyteczne. Z tąd pytanie o sposób aktywacji KMS lub podobnym tak by móc użyć klucza i ID.

Obecnie wróciłem do systemu z backupu który dostałem z laptopem, system nadal przechodzi testy legalności itp, więc jakby na oryginalnym dołączonym do laptopa Windowsie działa bez problemu. Tyle że jest to system z różnego rodzaju badziewiem badziewiastym od producenta, aplikacji które nie odinstalują się całkowicie wołając o aktualizację nawet po odinstalowaniu. Z tąd chęć zainstalowania nowego Windowsa pod swoje potrzeby.

Problem (następny) wygląda tak że jakakolwiek ingerencja w dysk twardy jest równoznaczna z utratą gwarancji, więc tylko backup mnie ratuje + instalacja nowego systemu z kluczem i ID za który który był wliczony w wartość lapka przy jego zakupie. Backupu używałem dlatego że Lenovo OneKey Recovery po aktualizacji s Sklepie Microsoft z Windows 8 PRO do Windows 8.1 (nie PRO - tak mi zainstalowało) przestał całkowicie działać, i nawet jego aktualizacja nic nie dała - uśmierciła go aktualizacja...

Dodatkowo nie mogę zrobić podziału partycji na kilka mniejszych bo też stracę gwarancję, mam 1TB dysk, wykrywa 931GB, z tego ok. 6GB zajmują ukryte partycję (dokładnie jest ich sześć - różnej wielkości), to daję jeden dysk C:\ o pojemności  925GB. Z tąd pomysł na backup całego dysku i chęć instalacji nowego. W razie potrzeby oddania na gwarancję skożystałbym z backupu i zachował gwarancję, a tak działał na świeżym, sprawnym i wydajnym systemie.

Opublikowano

W laptopach zazwyczaj jest instalowany win 8\8.1 Core

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ja tam widzę tylko windows 8 Core!!!

Chyba że masz jakiś specjalny model

Edit

Wygląda na to że usiłujesz aktywować kluczem win 8 Core windows 8 Pro

Tak się nie da :D

Opublikowano

Zainstaluj od razu windows 8.1 Core wpisz swój klucz będziesz miał oryginalny windows.

A z gwarancją? Zawsze możesz powiedzieć że ci dysk "zjadł wirus" ;)

Edit

Masz backup całego dysku. Wiec możesz eksperymentować.

Opublikowano

Mam lapka Lenovo IdeaPad Y510P tego z Intel Core i7-4700MQ, 2 x GeForce GT 750M SLI i 16GB Ram 1600Mhz. Laptop nie ma roku. Mam na nim Windows 8 Pro, ale po aktualizacji jest Windows 8.1 (na 100% nie aktualizuje go do 8.1 PRO a z tego co wiem to powinno). System dostałem do laptopa.

Pytanie co chodzi o archiwizację aktywacji, to czy wgrywając wersję 30dniową Windows 8.1 PRO będę mógł z takiej archiwizacji skorzystać i poprawnie aktywować system tak by tak jak obecnie przechodził testy legalności itp?

Spróbowałem w taki sposób: zrobiłem backup całego dysku (łącznie z partycjami ukrytymi, restore, recovery, jakieś drv czy coś - całość dysku fizycznego), backup zapisałem na dysku przenośnym, wyciągnąłem klucz i ID programem AIDA64, następnie zainstalowałem na świeży dysk Win 8.1 PRO VL, próbowałem aktywować kluczem który mam i nie dało rady. Następnie tę samą czynność powtórzyłem z systemem Windows 8 VL.

W obydwu przypadkach nie dało się ani użyć klucza, ani aktywować automatycznie, ani w żaden inny legalny sposób.

Po co więc legalny klucz, własny ID, skoro jest to bezużyteczne. Z tąd pytanie o sposób aktywacji KMS lub podobnym tak by móc użyć klucza i ID.

Obecnie wróciłem do systemu z backupu który dostałem z laptopem, system nadal przechodzi testy legalności itp, więc jakby na oryginalnym dołączonym do laptopa Windowsie działa bez problemu. Tyle że jest to system z różnego rodzaju badziewiem badziewiastym od producenta, aplikacji które nie odinstalują się całkowicie wołając o aktualizację nawet po odinstalowaniu. Z tąd chęć zainstalowania nowego Windowsa pod swoje potrzeby.

Problem (następny) wygląda tak że jakakolwiek ingerencja w dysk twardy jest równoznaczna z utratą gwarancji, więc tylko backup mnie ratuje + instalacja nowego systemu z kluczem i ID za który który był wliczony w wartość lapka przy jego zakupie. Backupu używałem dlatego że Lenovo OneKey Recovery po aktualizacji s Sklepie Microsoft z Windows 8 PRO do Windows 8.1 (nie PRO - tak mi zainstalowało) przestał całkowicie działać, i nawet jego aktualizacja nic nie dała - uśmierciła go aktualizacja...

Dodatkowo nie mogę zrobić podziału partycji na kilka mniejszych bo też stracę gwarancję, mam 1TB dysk, wykrywa 931GB, z tego ok. 6GB zajmują ukryte partycję (dokładnie jest ich sześć - różnej wielkości), to daję jeden dysk C:\ o pojemności  925GB. Z tąd pomysł na backup całego dysku i chęć instalacji nowego. W razie potrzeby oddania na gwarancję skożystałbym z backupu i zachował gwarancję, a tak działał na świeżym, sprawnym i wydajnym systemie.

Zainstaluj wersję Retail, a nie VL i aktywujesz. Wersję Retail możesz aktywować kluczem MAK VL, ale nie odwrotnie.

Opublikowano

Żeby mieć pewność jaki Masz system, Uruchom CMD jako Admin i Wpisz: systeminfo

1513303Przechwytywanie.PNG

Problem (następny) wygląda tak że jakakolwiek ingerencja w dysk twardy jest równoznaczna z utratą gwarancji,

A dokładnie? Masz to gdzieś zapisane? Skąd wniosek że nie można sobie samemu podzielić partycję?

Edit: Jeden telefon do serwisu i rozwiał byś swoje watpliwości w tym temacie: 22 295 49 50 (lub 22 116 86 56)

Program którym Wyciągłeś klucz to jakiś pewniak? Tutaj Masz sprawdzone:

Tu jest wersja AIDA64 która jest pełna i pokazuje klucz jak i wszystko inne, w dodatku portable: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Lub:

Keyfinder

Lub: Windows 8 Product Key Viewer

Opublikowano

A dokładnie? Masz to gdzieś zapisane? Skąd wniosek że nie można sobie samemu podzielić partycję?

Z punktu gwarancyjnego Lenovo i z działu telefonicznej obsługi klienta Lenovo. NIE WOLNO TEGO ROBIĆ bo utraci się gwarancję. Uważam że powinni dzielić sami na partycję dajmy na to 4, systemową 125GB + 4 x 200GB. W sumie i tak zawsze na sytemowej trzymałem tylko system, na D:\ było Program Files z tym co instalowałem. Ewentualnie powinni pozwolić na podział na partycję bez utraty gwarancji. Chodzi chyba o to żeby nie nadruszyć w żaden sposób poukrywanych partycji z zawartością bliżej mi nie znaną... Nie wiem sam do końca, wiem na 100% że spowoduje to utratę gwarancji z tąd pomysł że jak nie działa OneKey Recovery po aktualizacji Win 8 PRO na Win 8.1 bez PRO to backup całości dysku fizycznego był wskazany i odrazu go zrobiłem bo nie wiem co w następnej kolejności przestanie mi działać.

Zainstaluj wersję Retail, a nie VL i aktywujesz. Wersję Retail możesz aktywować kluczem MAK VL, ale nie odwrotnie.

Z kąd mogę pobrać wersję RETAIL? I z kąd mógłbym ewentualnie dostać klucz MAK? Mam tylko klucz od swojego systemu i swoje ID. Czy jest jakiś link bezpośredni do Retail? Ma być to wersja 8, 8.1, 8.1 PRO? Czym różni się wersja Core od innych wersji?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jaki system powinienem pobrać i jak go aktywować?

Opublikowano

@battlegrim

Pobierz z naszego forum. Jaki system potrzebujesz, sprawdź po kluczu tutaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

@slawektor

To nie jest mój cytat:

Problem (następny) wygląda tak że jakakolwiek ingerencja w dysk twardy jest równoznaczna z utratą gwarancji,

Opublikowano

Crimson, dzięki wielkie!

Wynik:

Mógłbym prosić o link do właściwego obrazu systemu?

Chodzi o to że ja się nie za bardzo na tym wszystkim znam... A tam jest tego dużo. Bardzo by mi zależało na tym żeby postawić właściwą wersję bezproblemowo...

I nasuwa się pytanie dlaczego z Win 8 PRO po aktualizacji pokazuje mi Win 8.1 (choć logika by wskazywała że wesję 8 PRO powinno zaktualizować na 8.1 PRO a tego nie robi), a sprawdzając poprzez w/w link wychodzi  Win 8 RTM Core OEM:DM czyli jeszcze coś innego.

Opublikowano

Przecież masz Core!!!!

A nie Pro!!!!

Tak, teraz mam. W wersji z przed aktualizacji do Windows 8.1 był Windows 8 Pro, pokazywało mi Windows 8 Pro. O to mi chodzi. A do Windows 8 Pro nie wrócę bo jak wyżej pisałem po aktualizacji z Windows 8 Pro do Windows 8.1 program Lenovo OneKey Recovery przestał działać.

Opublikowano

Aktualizacja nie zmienia wersji!!!

Albo o czymś nie wiem.

Miałeś Core to po aktualizacji będziesz miał Core, miałeś Pro po aktualizacji będziesz miał Pro. :)

Dobrze, niech tak będzie. Kupowałem z wersją Windows 8 Pro, taki system miałem oryginalnie do laptopa, z takim systemem był mi sprzedany, reszta tak jak wyżej. Mnie się wydaje że aktualizacja zmieniła wersję. Nie wiem jak ale to zrobiła, z drugiej strony piszesz że to niemożliwe. Czy w takim razie miarodajne są informacje z: Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\System bo tam też sprawdzałem przed zakupem i była wersja 8 Pro. Możliwe że sam coś zainstalowałem, nie wiem.

Czy mógłbym prosić o link do obrazu mojej obecnej wersji systemu pod którym zadziałałby posiadany przeze mnie klucz?

Opublikowano

Dobrze, niech tak będzie. Kupowałem z wersją Windows 8 Pro, taki system miałem oryginalnie do laptopa, z takim systemem był mi sprzedany, reszta tak jak wyżej. Mnie się wydaje że aktualizacja zmieniła wersję.

Technicznie niemożliwe.

Kolega nemo1960 Ma rację.

Jak Masz pudło on niego to Zerknij, tam powinno pisać, lub w dokumentach.

Opublikowano

lapki z werja pro są sprzedawane i bedą... kwestia ceny sprzetu ^^ budzetowe złomy maja core bo sa slabe jak barszcz pod wzgledem wydjanosci a chodzi te zo cene by zbijac ale kopującemu wcisnąc badziew bo w8 jest... marketing... mój N200 miał tak, celeron m50 i 512mb ram i vista, a model z najwyzej półki miał t7700 4gb ram i GF8600 i windowsl XP/vista hehe... tak działa marketing...

Opublikowano

Czy w takim razie miarodajne są informacje z: Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\System bo tam też sprawdzałem przed zakupem i była wersja 8 Pro. Możliwe że sam coś zainstalowałem, nie wiem.

To jest miarodajne to co widziałes to prawda,

Widocznie w domu miałeś już inny komputer.

Teraz musisz się z tym pogodzić że w twoim laptopie masz klucz do windows 8\8.1 Core a nie Pro.

I do takiego masz licencję.

Chyba że jak pisałem masz dowód na to że zakupiłeś lapka z systemem Pro.

To do sklepu z reklamacją :)

Opublikowano

1370726331_by_tenajlepsze_inner.gif No to jest problem...

Miałem nie tak dawno lapka Lenovo IdeaPad Z580 i miał W8.1Pro. Może rzeczywiście zakorzeniło mi się w pamięci... A czym się różni wersja Windows 8.1 Pro od wersji Windows 8.1 Core. Czy dużo tracę?

Opublikowano

Bez obrazy. ;)

spox, ale zobacz ile rzeczy jest POTRZEBNE DO DOMU i z punktu widzenia LAIKA? a nie do firm... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ja mówie o zastoswaniach domowych i funckji selektywnej a nie całkowitej, bo faktycznie Exchange ActiveSync czy Rozruch z dysku VHD jest używane co dziennie i przez każdego laika (sarkazm)...  -_-