Skocz do zawartości

Instalacja W8.1 kluczem generic a potem aktywacja kluczem W8 wyciągniętym z biosu - zadziała?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym się tylko upewnić czy jeżeli zainstaluje W8.1 wpisując klucz generic i potem po instalacji użyję mojego oryginalnego klucza Windows8, wyciągniętego z biosu ,to system będzie aktywny?

Z góry dzięki za odpowiedź

Opublikowano

nie ma reguły... 

1. wersja musi być zgodna z licencją... CORE do CORE, PRO do PRO, nigdy na przemian

2. klucz wyciagamy z systemu zapisujemy gdzieś i potem format

3. sprawdzamy, jak nie przechodzi to podajemy inny klucz a potme na systemie zmieniamy i aktywujemy przy pomocy KMS lub telefonicznie

4. czasami bywa ze na w8.1 nie trybi, wiec trzeba w8 a potem upgrade przez WU do w8.1

Opublikowano

nie ma reguły... 

1. wersja musi być zgodna z licencją... CORE do CORE, PRO do PRO, nigdy na przemian

2. klucz wyciagamy z systemu zapisujemy gdzieś i potem format

3. sprawdzamy, jak nie przechodzi to podajemy inny klucz a potme na systemie zmieniamy i aktywujemy przy pomocy KMS lub telefonicznie

4. czasami bywa ze na w8.1 nie trybi, wiec trzeba w8 a potem upgrade przez WU do w8.1

A w lapkach jaka jest licencja?

Ja sie pytam w razie gdybym musiał formatować dysk, a nie mam recovery...

Ale system oryginalny oczywiście. 

Klucz już mam zapisany

Opublikowano

Kluczem OEM od Windows 8 nie aktywujesz Windows 8.1. Musisz zainstalować system zgodny z licencją OEM i zrobić upgrade do Windows 8.1 poprzez sklep.

Czyli nie da rady pobrac juz W8.1 i aktywować moim kluczem z W8?

Opublikowano

Kluczem OEM od Windows 8 nie aktywujesz Windows 8.1. Musisz zainstalować system zgodny z licencją OEM i zrobić upgrade do Windows 8.1, poprzez sklep.

To w takim razie jak mi się udało?

System pobralem stąd, dokładnie to: Windows 8.1 with Update (multiple editions) (x64) - DVD (Polski) = Windows 8.1 with Update (Core/Pro) (x64)

Zresztą nie tylko mi: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

@dzony76 instalacja win 8.1 Core z pena zajmuje kilka minut.

Zainstaluj win 8.1 Core wpisz swój klucz i system powinien się automatycznie aktywować (jak będzie miał dostęp do internetu) ewentualnie aktywacja tel.

Albo możesz instalować najpierw win 8 potem przez sklep (godzinami) aktualizować do 8.1.

Opublikowano

Dwa lapy. Na każdym system Windows 8 od zakupu czyli OEM.

Dyski czyste, zmienione na sdd, bez recovery.

Obraz Windows 8.1 pobrany stąd: Windows 8.1 with Update (multiple editions) (x64) - DVD (Polski) = Windows 8.1 with Update (Core/Pro) (x64)Instaluję z bootowania z płyty, nie pędraka, po formacie, zerowaniu

Na Asusie żeby zacząć instalację trzeba serial Microsoftu wklepać do instalacji, bo instalacja nie ruszy, po instalacji, włączeniu sieci system jest nieaktywowany, zmieniam klucz na spisany swój i system się aktywuje.

Na Samsungu nie robię nic, bez wpisywania, instalacja rusza nie ma nawet opcji wołania czy wpisania klucza, po instalacji i włączeniu sieci aktywuje się sam bez problemu.

Nie wiem czy to jest aktualne: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Moje doświadczenia z kluczami OEM Windows 8 podczas próby aktywowania Windows 8.1 wyglądały tak (było ich kilka):

- za żadnym razem Windows 8.1 nie chciał aktywować się kluczem od 8 OEM,

- po dzwonieniu do MS zawsze wiadomość, że licencjonowanie mojego klucza nie odpowiada wersji systemu którą próbuje aktywować i, że dostępny jest darmowy upgrade w sklepie MS.

Ps.

Przed przystąpieniem do czegokolwiek również warto zapoznać się z tym: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

teraz licencja jest przypisana do usera sprzetu a nie do samego sprzetu, mozesz zmieniac sobie konfig byle to byl twój sprzet...  a kiedyś było do konkretnego sprzetu cyzli po zmianie płyty cyz gpu juz musiałes dzwonić.... ale nie dotyczy lapków :P OFICIALNIE

Opublikowano

Mam Key Type     : OEM:DM

To który obraz mogę sobie ściągnąć żeby w razie czego móc moim kluczem aktywować?

Zaczekaj aż więcej użytkowników się odezwie, może ktoś używał identyczny OEM:DM Windows 8 do aktywacji W 8.1

Opublikowano

Ja mam taki klucz:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Instaluję od razu win 8.1 Pro/Core :[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Aktywacja przechodzi automatycznie przy pierwszym dostępie do internetu.

Ale słyszałem że ilość takich aktywacji jest ograniczona . Więc nie formatować dysku zbyt często. ;)

Opublikowano

Ja też mam na laptopie pierwsza wersje Windows 8 i do tego OEM:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

I bezproblemowo instaluje od zera najnowsza 8.1 update, pod koniec instalacji wpisuje mój oryginalny klucz i zaraz po połaczeniu z siecia mam automatycznie aktywowany system. 

dzony76 - pobierz sobie Windows 8.1 with Update (multiple editions) (x86) - DVD (Polski) = Windows 8.1 with Update (Core/Pro) (x86), zmodyfikuj instalkę plikiem EI.CFG, podczas instalacji wybierz wersję Core, a pod koniec instalacji wklep swój oryginalny klucz. Na koniec połacz się z siecia i po kilkunastu sekundach powinieneś mieć aktywowany system.