Skocz do zawartości

8770W na mega wypasie - warto pchać się w 3gen. za te kasę?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za jakis czas będę potrzebował czegoś silnego pod Autocada, Photoshopa i kilku innych. Laptop nie do gier!

Problem mam jednak albowiem jestem odwiecznym wrogiem notebooków i laptopów. Powód? Pseudo wydajność w stosunku do blaszaków.

Nie ukrywam że chciał bym wydać jak najmniej i by to sobie spokojnie służyło choć by ze 2,3 lata. Liczą się dla mnie tylko projekty w budowlance i trochę grafiki tak by było z czym latać do klienta

i robić z "locie" poprawki.  Padło na 8770W bo już dawno temu miałem na niego chętkę lecz ceny były zaporowe. Jako nowy kosztował 12000zł. Potem spadł do 9000. Później spadł do 7000 i no i wreszcie

po wielu miesiącach można było nabyc go za około 5000-5500. Obecnie są tylko używki i hulają w przedziale od 1500 do nawet 4000zł. Ja celuję w przedział 1800-2200 do rozbudowy.

Nie wiem jednak czy za te kasę nie dostanę czegoś lepszego.

Zapodaję konfigurację docelową:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Na bank dostanę go z jakims tańszym i3/i5 (8770W ma wymienne CPU) i na bank z 8GB RAM a także z gorszą grafiką (8770W ma wymienne VGA).

Cena rozbudowy to około 1000zł (grafika 200zł, cpu 400zł, RAM 300-400zł). Podstawa natomiast o ile uda mi się wykopać coś z lichym configiem waha się

w przedziale 1400 - 1600zł a za 1800-2000 to już nawet ładnie zachowane.

Pytanie teraz czy warto?

Dysków SSD i HDD nie liczę bo mam ich sporo więc koszt 0zł.

Co lepszego mozna mieć w tej cenie? Laptop powiedzmy 1600zł + rozbudowa 1000zł = 2600zł

Opublikowano

3 gen a wzwyż to nie wielki skok wydajności więc jak kolega wyżej napisał warto wystarczy benchmarki obejrzeć ja się przymierzam teraz do t430 i upgrade go do [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] trochę ramu dorzucę i najwyżej egpu :)

Opublikowano

nie wiele

niewiele :angry:

na aliexpress w miarę cena na Cpu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] troszkę taniej ale nie wiele słabiej cpu

A po co na Aliexpress skoro u nas sporo taniej i wybór w każdym przedziale:

Opublikowano

Można Precla rozważyć jeszcze, Zbooka 17...

EDIT

Ale tak ogólnie mówiąc to za 2k można kupić w konfigu: 3740QM, 16Gb ramu dual channel, 256 SSD i FHD+K3000m

Ten był wyceniony za 2050zł.

Bliżej 3k można już szukać z DC.

Opublikowano

Baaa... i w Polsce ceny laptopów, dysków SSD i wielu innych urządzeń są niższe niż u zachodnich sąsiadów, w tym m.in. na eBay.com

Drobna elektronika z Chin jest w korzystnych cenach w stosunku do naszych cen jednak przesyłka Free International Shipping do Polski trwa 5-6 tygodni.