urban Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2017 Witam. Odkąd zmieniłem grafikę ponad miesiąc temu komputer zresetował mi się już cztery razy podczas grania. Problem nie miał miejsca na poprzedniej grafice rx 480, która pracowała na tym samym systemie. Jedyna zmiana to właśnie sterowniki graficzne. Głównym podejrzanym w sprawie jest prawie trzyletni zasilacz.Specyfikacja:Procesor: i5 6600Chłodzenie: SilentiumPC Fortis 3 v2Grafika: GAINWARD GTX 1070Płyta: MSI B150 GAMING M3RAM: Kingston HyperX FURY 16GB (2x8GB) DDR4 2133MHz CL14SSD: Kingston HyperX FURY 120GBHDD: Seagate 1TBZasilacz: Corsair VS 550WPodgląd zdarzeń systemu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Grafika maksymalnie rozgrzała się do 73 stopni. Cytuj
BartAcid Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2017 Spróbuj na jakichś trochę starszych sterownikach. Chyba, że masz możliwość podmiany zasilacza bez kłopotu. Cytuj
urban Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2017 Spróbuj na jakichś trochę starszych sterownikach. Chyba, że masz możliwość podmiany zasilacza bez kłopotu. Sterowniki aktualizowałem już trzy razy do najnowszej wersji, ale wątpię, że jest to spowodowane przez grafikę. Jeśli chodzi o zasilacz, to wchodzi w grę tylko kupno nowego. Mam na oku EVGA [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
BartAcid Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2017 Chodziło właśnie o starsze sterowniki, a nie jakieś aktualizacje. Posprzątałeś po resztkach z ATI na wszelki wypadek? Odpenij HDD i zobacz czy jest to samo. Sieciówki nie jasz jakiejś luzem aby wpiąć i wyłączyć tą z płyty? Cytuj
Gość Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2017 Na 90% zasilacz a jak jest trzyletni to już nie ma co kombinować Cytuj
urban Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2017 Chodziło właśnie o starsze sterowniki, a nie jakieś aktualizacje. Posprzątałeś po resztkach z ATI na wszelki wypadek? Odpenij HDD i zobacz czy jest to samo. Sieciówki nie jasz jakiejś luzem aby wpiąć i wyłączyć tą z płyty? Tak, wszystko ładnie wyczyściłem. Odpięcie HDD wiele by nie dało. System instalowałem z podłączonym tylko dyskiem SSD, więc system uruchomiłby się normalnie, ale nie miałbym zbytnio przetestować czy problem zniknął bo zdarza się on rzadko. Musiałbym obciążać sprzęt jakimiś programami i tak nie wiadomo kiedy w końcu by się wyłączył. Jeszcze nigdy się tak nie stało poza graniem. Cytuj
BartAcid Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2017 Ściągasz OCCT i odpalasz na zakładce Power Supply. To, że instalowałeś system tylko z wpiętym SSD to ok, ale jak się włącza i działa to zagląda na HDD i to też wypada wyeliminować. Jednak patrząc na pozostałe tematy to zasilacze padają jak muchy więc pewnie tak i u ciebie będzie. Zresztą też siedzę właśnie nad kompem co chyba ma uwalonego Corsair VS550. Cytuj
urban Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2017 Zmiana zasilacza rozwiązała problem. Cytuj
ReLU82 Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2017 to nie wina samego zasilacza tylko jego mozliwosci zasilka, sprawna tylko za mocna grafa i tyle w temacie , ta zasilka jest dosc slaba mocowo Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi