Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Staram się zrobić Wimboota na mój tablet Asus VivoTab Smart(bez modemu) i nie huhu....
Zaczołem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] poradnika, ale nie mogę ściągnąć atrybutu:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]i na końcu po partycjonowaniu, przy kopiowaniu nie widzi winre.win i oczywiście tablet bootuje do efi...
Znalazłem jeszcze [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], ale gringo potraktował go zbyt skrutowo i nie jestem w stanie tego odtwożyć....
Komuś sie udało postawić tak Windowsa?
Może mógł by się podzielić jak nie gotowym WinPE x86, to chociaż zrozumiałym dla laika opisem jego twożenia.
Oczywiście już nie mam 8.1(zaorałem w ramach instalacji), a na desktopie 7...

Cały dzień kombinuje i przestaje już widziec(w głowie zrobił mi się mętlik)... ;P

Byłbym(pewnie nie tylko ja, kto nie chciał by jego Windows zajmował 3GB) bardzo wdzięczny za pomoc.

Oczywiście pozdrawiam.
Opublikowano

Powiedz co ma spełnienie warunków do ściągania atrybutu z pliku systemowego? Napisałem na jakim urządzeniu to robię, to tablet.

Edit

Atrybut ściągnąłem kopiując plik na Linuxową partycję ext4. Po ponownym przekopiowaniu już nie ma parametru systemowego.

Niestety, nie działa. Pominąłem integrowanie poprawek sądząc że najnowszy obraz ma już je w sobie, widocznie nie ma...

Edit

Udało się.

nzr8r9.png

rkzkaf.png

35ldf7l.png

Są drobne niedoróbki, jak zapamiętany klucz do Windows(lewy jakiś użyłem) i nie chce sobie wyciągnąć samemu z EFI... Muszę znaleźć jakiś inny obraz, w którym będzie można pominąć(odłożyć na później) wpisywanie klucza przy instalacji.

Partycja recovery też jest za duża. Pliki na niej zajmują niecałe 3GB, wiec nad skryptem trochę trzeba popracować.

Ale generalnie działa. Jak uda mi się to dopracować to udostępnię do testów.

Apropos kluczy. Wiecie, które ISO będzie odpowiednie dla OEM(ci mają klucze w EFI), oczywiście nie pro...

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Edit

Jak by ktoś szedł w moje ślady to użyłem tego obrazu:

pl_windows_8.1_with_update_x86_dvd_4048278.iso

Pyta o klucz podczas instalacji, nie udało mi się pominąć tego kroku....

Opublikowano

Tam opisane są 2 sposoby przygotowania obrazu Windows. Ja akurat używam tego z VMware i grzebanie przy tym na chwilę obecną nie jest najważniejsze.

Oczywiście w obu przypadkach możesz zamontować install.wim i winre.wim i poprawki wprowadzać ręcznie, bądź oskryptować, ale jak pisałem na chwile obecną nie jest to mi potrzebne(czytaj ważniejsze jest poskładanie dobrego obrazu, takiego który odczyta sobie klucz z efi).

Tak tylko zapytam. Pomijając enterpirise, który jako jedyny pozwala na instalację na pendrive widzisz jakieś korzyści z Pro, albo innych?

Opublikowano

To nie o to chodziło koledze. Jak w instalatorze windows w katalogu \sources wstawisz plik "EI.CFG" z taką zawartością

[Channel]
Retail

[VL]
0

To instalator nie pyta się o klucz. ;)

A swoją drogą nie da się obejść ograniczenia dotyczącego dysków SSD?

Chętnie potestowałbym to na dysku talerzowym. :D

Opublikowano

Na 02 omyłkowo użyłem Retail, zamiast OEM, ale i tak pyta o klucz.

Natomiast nie jest to standardowy instalator, tylko sposób na cały dysk wraz z recowery.

Pierwsze uruchomienie komputera po skopiowaniu uruchomi instalator z recowery już na dysku.

Opublikowano

Na 02 omyłkowo użyłem Retail, zamiast OEM, ale i tak pyta o klucz.

Natomiast nie jest to standardowy instalator, tylko sposób na cały dysk wraz z recowery.

Pierwsze uruchomienie komputera po skopiowaniu uruchomi instalator z recowery już na dysku.

Więc tam musi być plik EI.CFG ;)

Rozumiem że instalator kopiuje się na wydzieloną partycje?