Guest Posted August 25, 2017 Report Posted August 25, 2017 włączyłem, dałem na SSD i rozmiar 2 GB bo coś windows zaczał się zawieszać całkowicie przy korzystaniu z Vivaldi, i wciąż czekam na 95 vs 100 %.... i jak Quote
Nieobecny Posted August 25, 2017 Report Posted August 25, 2017 wciąż czekam na 95 vs 100 %.... i jak Będzie, mam gotowca, ale nie jestem na swoim komputerze. Quote
Nieobecny Posted August 26, 2017 Report Posted August 26, 2017 a czemu nie zalecasz 100 % ? Tu akurat odpowiedź jest prosta - pewna ilość jest zarezerwowana przez system i przez urządzenia. Po wyczerpaniu całej pamięci fizycznej jeśli system nie zacząłby korzystać z pamięci wirtualnej nastąpiłby BSOD. HKLM\System\CurentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\NonPagedPoolSize ilość ram w MB x 0,95 = 256MB - 243200 512MB - 486400 1024MB - 972800 2048MB - 1945600 3072MB - 2918400 4096MB - 3891200 8192MB - 7782400 16384MB - 15564800 itd Wyliczoną wartość zapisujesz w DWORD w systemie dziesiętnym(nie pomylić się i nie zostawić szesnastkowy). Jeszcze jedna uwaga - w laptopach gdzie urządzenia rezerwują czasem sporą ilość pamięci fizycznej, jako podstawę do obliczania należy brać ilość pamięci widocznej/dostępnej w systemie, a nie faktyczną fizyczną. Te wartości na końcu nie muszą być tak precyzyjne bo nie ma wielkiego znaczenia czy będzie to 95,5% czy 94,5% Quote
Nieobecny Posted August 26, 2017 Report Posted August 26, 2017 Ten trick będzie pomocny głównie posiadaczom komputerów z małą ilością RAM - 4GB i poniżej i na dodatek mających system(i pamięć wirtualną) na HDD. Jak komputer zaczyna korzystać z pamięci wirtualnej na HDD, to zamułka jest fatalna. Sytuację pogarsza jeszcze dynamiczne przydzielanie jej rozmiaru, co powoduje fragmentację tego obszaru i zlokalizowanie jego fragmentów w przypadkowych sektorach dysku. Uwaga - żeby dopowiedzieć w tym temacie wszystko do końca, to kiedyś faktycznie polecano przenoszenie pamięci wirtualnej na drugi dysk(nadal można to robić), ale w ściśle określonej sytuacji: - jeśli ten drugi dysk jest szybszy od systemowego(raczej nielogiczne rozwiązanie, bo każdy woli mieć na system najszybszy dysk) - jeśli ten drugi dysk jest równie szybki co systemowy, ale wtedy tworzymy małą partycję na pierwszych najszybszych sektorach dysku HDD, tylko dla pamięci wirtualnej - w tym drugim przypadku musimy jej rozmiar zaplanować w sposób przemyślany, aby nigdy nie zabrakło, bo rozszerzenie partycji może nie być proste skoro na kolejnej(kolejnych) partycjach będziemy mieli dużo plików i ryzykowne - jak już było wspomniane wyżej pamięć wirtualna musi mieć stały rozmiar czyli tą samą wartość początkową i końcową - pamięć wirtualną należy defragmentować - od Visty wzwyż robi to systemowy defragmentator - dla XP należy wykorzystać mały programik/skrypt PageDefrag(wystarczy to zrobić raz) Wszystko co napisałem w "uwadze" praktycznie nie dotyczy dysków SSD oraz posiadaczy dużej ilości RAM, a stały rozmiar ustalamy zawsze, bo system domyślnie tworzy ten obszar wg schematu: RAM x 1,5 co przy przyjętych dzisiaj za normę 8GB daje 12GB pamięci wirtualnej - bezsens i zmarnowanie obszaru roboczego dysku. Pozdrawiam, miłego i udanego wykorzystywania zasobów komputerowych do maxa. Quote
Guest Posted August 26, 2017 Report Posted August 26, 2017 pliku pagefile.sys nie trzeba defragmentować ! jak coś się z nim pofragmentuje to wystarczy go wyłączyć + restart i włączyć na nowo stały rozmiar polecam też lekturkę [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Nieobecny Posted August 27, 2017 Report Posted August 27, 2017 jak coś się z nim pofragmentuje to wystarczy go wyłączyć + restart i włączyć na nowo stały rozmiar Dobry alternatywny sposób - na XP akurat nie zadziała, bo system ustawia ten obszar w pierwszych dostępnych miejscach na dysku i jesli w pierwszym danym miejscu będzie dostepne mniej miejsca od wymaganego, to dalszą część umieści w kolejnych wolnych miejscach. Od Visty wzwyż powinien działać, a w razie czego systemowy defragmentator da radę go scalić. W każdym systemie jak już jest stały rozmiar w jednym kawałku, to nie pofragmentuje się więcej. Quote
jezyk777 Posted August 29, 2017 Report Posted August 29, 2017 Fajny poradnik - tylko zastanawiam się, dlaczego dedykowany dla mnie skoro pracuję w serwisie? Pozdrawiam Quote
Guest Posted August 29, 2017 Report Posted August 29, 2017 Fajny poradnik - tylko zastanawiam się, dlaczego dedykowany dla mnie skoro pracuję w serwisie? Pozdrawiam To nie jest dedyk ==> dodałem specjalny tag dzięki któremu każdy kto wejdzie zobaczy swój login Quote
Guest Posted September 3, 2017 Report Posted September 3, 2017 Aktualizacja Aktualizacja informacji o TEMP i opcjach internetowych Quote
RemixPL1994 Posted September 3, 2017 Report Posted September 3, 2017 HKLM\System\CurentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\NonPagedPoolSize Ilość ram w MB x 0,95 = 256MB - 243200 512MB - 486400 1024MB - 972800 2048MB - 1945600 3072MB - 2918400 4096MB - 3891200 8192MB - 7782400 16384MB - 15564800 Te wartości są podane w Kilobajtach czy Bajtach? Quote
Guest Posted September 3, 2017 Report Posted September 3, 2017 Z tym pytaniem to do wiktorynka, ale chyba w bajtach, zresztą bez znaczenia. Było opisane jak [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
RemixPL1994 Posted September 3, 2017 Report Posted September 3, 2017 Spoko, Zaczekam na odpowiedź Wiktorynka jeśli ujrzy posta. Quote
Guest Posted September 3, 2017 Report Posted September 3, 2017 Spoko, Zaczekam na odpowiedź Wiktorynka jeśli ujrzy posta. do 23 września? przecież jest napisane jaka ilość ram i jaka ilosc wpisac w jednostkach dziesietnych Quote
RemixPL1994 Posted September 3, 2017 Report Posted September 3, 2017 Tu chodzi o to, że te dane mi wyglądają na kilo bajty. Z tego co wiem nie wpisuję się liczb w kilo bajtach tylko w bajtach bo inaczej źle działa. Tak podaje Microsoft, w bajtach mi się wydaje, że powinny być te cyfry ciut dłuższe niż są obecnie.. ale ja tego nie obliczałem i w sumie chciałem na szybko ale nie za bardzo mi to tak wychodzi jak powinno dlatego chciałem się upewnić czy na 100% dobrze mi się wydaje czy też nie. Oprócz tych zaleceń z bajtami, nie błędnymi kilo bajtami widziałem jeszcze info na angielskich forach, że trzeba w vista-10 stworzyć też nowy klucz o nazwie NonPagedPoolLimit by to zadziałało bo NonPagedPoolSize jest tylko brany pod uwagę w xp, a w nowszych jest ignorowany. Testowałeś to? Sprawdzałeś faktycznie kiedy i jak zaczyna być aktywna pamięć wirtualna czy po prostu używasz coś dla efektu placebo i nie wiesz? Osobiście zanim coś zaczynam używać to sprawdzam to i nie wierzę na ślepo rozwiązaniom z neta, tutaj akurat widzę już 2-3 sposoby więc teraz sprawdzić każdy i czy którykolwiek z nich tak naprawdę daje realny efekty, a jeśli tak to który ... i czy wszędzie czy pod danym systemem tylko, a w innym już nie bo nie da rady.. lub trzeba inaczej. Dlatego postaram się sprawdzić to sam by nie używać czegoś dla efektu placebo, w między czasie może nie będzie mi się chciało tego robić to wiktorynek może zdąży się wypowiedzieć i wtedy coś więcej zacznę patrzeć. No chyba, że Ty robiłeś już takie testy? W takim razie się podziel. Ale bardzo wątpię. Quote
Guest Posted September 4, 2017 Report Posted September 4, 2017 Nie, zrobiłem wg tego co napisał wiktorynek i nie widzę żadnego problemu. Dziecko by sobie poradziło a ty szukasz dziury w całym. Sprawdz i tyle a nie sie zastanawiasz nic nie wartymi pierdołami 8GB=7969177 6GB=5976883 Jak obliczyć:---------------->x=ilość swojego ramu np 1gb=1024*1024*0.95-------->wzór: 1024*1024*0,95=996147 5GB=4980746 4GB=3984588 3GB=2988441 2GB=1992294 Quote
RemixPL1994 Posted September 4, 2017 Report Posted September 4, 2017 Jak nie rozumiesz o czym piszę to po prostu nie odpisuj. Quote
Guest Posted September 4, 2017 Report Posted September 4, 2017 dodałem też ten 2 klucz, ale jak zrobić test to nie wiem bo mało kiedy zużywam cały RAM znalazłem też taki sposób na obliczenie tegoprzykład dla 2GB RAM2048 – 5% = 102,42048 – 102,4 = 1945,6 01945,6 * 1024 = 1992294,4 Quote
RemixPL1994 Posted September 4, 2017 Report Posted September 4, 2017 Ram łatwo zająć jakimś MemTestem z poziomu windowsa. Trzeba by porobić kilka prób na różnych ustawieniach i stwierdzić czy to daje efekt i faktycznie dzięki ustawieniom pamięć z pliku wymiany ładowana jest z opóźnieniem po zajęciu tych 95% i nie wcześniej. Quote
Guest Posted September 5, 2017 Report Posted September 5, 2017 Skąd wogule wiadomo kiedy plik wymiany jest uzywany Aktualizacja - zmiana wyglądu - i poprawiona zalecana kolejność optymalizacji i finalizacji + nowe opcje Quote
jorgusek Posted September 7, 2017 Report Posted September 7, 2017 Witaj [you], mam nadzieję że poradnik okaże się dla Ciebie pomocny. Z jakiej racji przywołujesz mnie, nie mam żadnych problemów z jakiejkolwiek instalacją czegokolwiek. Tyle się namęczyłeś a trzeba było napisać: ściągnąć oryginalny System, zainstalować i Uptade i mamy najnowszy Windows, i po co tracić niepotrzebnie tyle czasu. Quote
VACek Posted September 7, 2017 Report Posted September 7, 2017 Witaj [you], mam nadzieję że poradnik okaże się dla Ciebie pomocny. Z jakiej racji przywołujesz mnie, nie mam żadnych problemów z jakiejkolwiek instalacją czegokolwiek. Tyle się namęczyłeś a trzeba było napisać: ściągnąć oryginalny System, zainstalować i Uptade i mamy najnowszy Windows, i po co tracić niepotrzebnie tyle czasu. tylko każdy user widzi swój nick ponieważ blady zastosował bbcode by każdy kto czyta widział własny nick Quote
jorgusek Posted September 7, 2017 Report Posted September 7, 2017 tylko każdy user widzi swój nick ponieważ blady zastosował bbcode by każdy kto czyta widział własny nick Przepraszam, jednak nie wszystko wiem, o takiej sztuczce ni wiedziałem. Kawał dobrej roboty, prześledziłem cały opis i katalog na mega, podziękowanie - strzałeczkę nacisnąłem. Quote
Guest DRAGO Posted September 7, 2017 Report Posted September 7, 2017 Dzięki Bladius za fajny temat na pewno się przyda. Quote
RemixPL1994 Posted September 27, 2017 Report Posted September 27, 2017 Sprawdzałem to u mnie i wygląda to tak: netsh int tcp set global autotuninglevel=disabled: netsh int tcp set global autotuninglevel=normal: Tak więc uważać z tym i nie stosować bez testów Quote
Guest Posted September 27, 2017 Report Posted September 27, 2017 Z tym że to u wielu powoduje problemy - od braku internetu, po jego spowolnienie do problemów z wifi włącznie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dużo zależy przez co pobierasz i z jakiego źródła Przez IDM jest przykładowo o wiele szybciej coś pobrać niż w JD2 - a już JD2 pobiera szybciej niż przeglądarka. U mnie na IDM pobiera szybko bez problemów Quote
Recommended Posts