Skocz do zawartości

Optymalizacja Windows 10 (2)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

włączyłem, dałem na SSD i rozmiar 2 GB bo coś windows zaczał się zawieszać całkowicie przy korzystaniu z Vivaldi, i wciąż czekam na 95 vs 100 %.... i jak

Opublikowano

a czemu nie zalecasz 100 % ?

Tu akurat odpowiedź jest prosta - pewna ilość jest zarezerwowana przez system i przez urządzenia. Po wyczerpaniu całej pamięci fizycznej jeśli system nie zacząłby korzystać z pamięci wirtualnej nastąpiłby BSOD.

HKLM\System\CurentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\NonPagedPoolSize

ilość ram w MB x 0,95 = 

256MB - 243200

512MB - 486400

1024MB - 972800

2048MB - 1945600

3072MB - 2918400

4096MB - 3891200

8192MB - 7782400

16384MB - 15564800

itd

Wyliczoną wartość zapisujesz w DWORD w systemie dziesiętnym(nie pomylić się i nie zostawić szesnastkowy).

Jeszcze jedna uwaga - w laptopach gdzie urządzenia rezerwują czasem sporą ilość pamięci fizycznej, jako podstawę do obliczania należy brać ilość pamięci widocznej/dostępnej w systemie, a nie faktyczną fizyczną. Te wartości na końcu nie muszą być tak precyzyjne bo nie ma wielkiego znaczenia czy będzie to 95,5% czy 94,5%

Opublikowano

Ten trick będzie pomocny głównie posiadaczom komputerów z małą ilością RAM - 4GB i poniżej i na dodatek mających system(i pamięć wirtualną) na HDD. Jak komputer zaczyna korzystać z pamięci wirtualnej na HDD, to zamułka jest fatalna. Sytuację pogarsza jeszcze dynamiczne przydzielanie jej rozmiaru, co powoduje fragmentację tego obszaru i zlokalizowanie jego fragmentów w przypadkowych sektorach dysku.

Uwaga - żeby dopowiedzieć w tym temacie wszystko do końca, to kiedyś faktycznie polecano przenoszenie pamięci wirtualnej na drugi dysk(nadal można to robić), ale w ściśle określonej sytuacji:

- jeśli ten drugi dysk jest szybszy od systemowego(raczej nielogiczne rozwiązanie, bo każdy woli mieć na system najszybszy dysk)

- jeśli ten drugi dysk jest równie szybki co systemowy, ale wtedy tworzymy małą partycję na pierwszych najszybszych sektorach dysku HDD, tylko dla pamięci wirtualnej

- w tym drugim przypadku musimy jej rozmiar zaplanować w sposób przemyślany, aby nigdy nie zabrakło, bo rozszerzenie partycji może nie być proste skoro na kolejnej(kolejnych) partycjach będziemy mieli dużo plików i ryzykowne

- jak już było wspomniane wyżej pamięć wirtualna musi mieć stały rozmiar czyli tą samą wartość początkową i końcową

- pamięć wirtualną należy defragmentować - od Visty wzwyż robi to systemowy defragmentator - dla XP należy wykorzystać mały programik/skrypt PageDefrag(wystarczy to zrobić raz)

Wszystko co napisałem w "uwadze" praktycznie nie dotyczy dysków SSD oraz posiadaczy dużej ilości RAM, a stały rozmiar ustalamy zawsze, bo system domyślnie tworzy ten obszar wg schematu: RAM x 1,5 co przy przyjętych dzisiaj za normę 8GB daje 12GB pamięci wirtualnej - bezsens i zmarnowanie obszaru roboczego dysku.

Pozdrawiam, miłego i udanego wykorzystywania zasobów komputerowych do maxa. :)

Opublikowano

pliku pagefile.sys nie trzeba defragmentować !

jak coś się z nim pofragmentuje to wystarczy go wyłączyć + restart i włączyć na nowo stały rozmiar

polecam też lekturkę

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Opublikowano

jak coś się z nim pofragmentuje to wystarczy go wyłączyć + restart i włączyć na nowo stały rozmiar

Dobry alternatywny sposób - na XP akurat nie zadziała, bo system ustawia ten obszar w pierwszych dostępnych miejscach na dysku i jesli w pierwszym danym miejscu będzie dostepne mniej miejsca od wymaganego, to dalszą część umieści w kolejnych wolnych miejscach. Od Visty wzwyż powinien działać, a w razie czego systemowy defragmentator da radę go scalić.

W każdym systemie jak już jest stały rozmiar w jednym kawałku, to nie pofragmentuje się więcej.

Opublikowano

Fajny poradnik - tylko zastanawiam się, dlaczego dedykowany dla mnie skoro pracuję w serwisie? 

Pozdrawiam

To nie jest dedyk ==> dodałem specjalny tag dzięki któremu każdy kto wejdzie zobaczy swój login

Opublikowano

HKLM\System\CurentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\NonPagedPoolSize

Ilość ram w MB x 0,95 =

256MB - 243200

512MB - 486400

1024MB - 972800

2048MB - 1945600

3072MB - 2918400

4096MB - 3891200

8192MB - 7782400

16384MB - 15564800

Te wartości są podane w Kilobajtach czy Bajtach? :)

Opublikowano

Z tym pytaniem to do wiktorynka, ale chyba w bajtach, zresztą bez znaczenia.

Było opisane jak

Opublikowano

Spoko, Zaczekam na odpowiedź Wiktorynka jeśli ujrzy posta.

do 23 września? przecież jest napisane jaka ilość ram i jaka ilosc wpisac w jednostkach dziesietnych

Opublikowano

Tu chodzi o to, że te dane mi wyglądają na kilo bajty. Z tego co wiem nie wpisuję się liczb w kilo bajtach tylko w bajtach bo inaczej źle działa. Tak podaje Microsoft, w bajtach mi się wydaje, że powinny być te cyfry ciut dłuższe niż są obecnie.. ale ja tego nie obliczałem i w sumie chciałem na szybko ale nie za bardzo mi to tak wychodzi jak powinno dlatego chciałem się upewnić czy na 100% dobrze mi się wydaje czy też nie. Oprócz tych zaleceń z bajtami, nie błędnymi kilo bajtami widziałem jeszcze info na angielskich forach, że trzeba w vista-10 stworzyć też nowy klucz o nazwie NonPagedPoolLimit by to zadziałało bo NonPagedPoolSize jest tylko brany pod uwagę w xp, a w nowszych jest ignorowany.

Testowałeś to? Sprawdzałeś faktycznie kiedy i jak zaczyna być aktywna pamięć wirtualna czy po prostu używasz coś dla efektu placebo i nie wiesz? :)

Osobiście zanim coś zaczynam używać to sprawdzam to i nie wierzę na ślepo rozwiązaniom z neta, tutaj akurat widzę już 2-3 sposoby więc teraz sprawdzić każdy i czy którykolwiek z nich tak naprawdę daje realny efekty, a jeśli tak to który ... i czy wszędzie czy pod danym systemem tylko, a w innym już nie bo nie da rady.. lub trzeba inaczej.

Dlatego postaram się sprawdzić to sam by nie używać czegoś dla efektu placebo, w między czasie może nie będzie mi się chciało tego robić to wiktorynek może zdąży się wypowiedzieć i wtedy coś więcej zacznę patrzeć.

No chyba, że Ty robiłeś już takie testy? W takim razie się podziel. Ale bardzo wątpię.

Opublikowano

Nie, zrobiłem wg tego co napisał wiktorynek i nie widzę żadnego problemu. Dziecko by sobie poradziło a ty szukasz dziury w całym. Sprawdz i tyle a nie sie zastanawiasz nic nie wartymi pierdołami

8GB=7969177
6GB=5976883  Jak obliczyć:---------------->x=ilość swojego ramu np 1gb=1024*1024*0.95-------->wzór: 1024*1024*0,95=996147
5GB=4980746
4GB=3984588
3GB=2988441
2GB=1992294
Opublikowano

dodałem też ten 2 klucz, ale jak zrobić test to nie wiem bo mało kiedy zużywam cały RAM

znalazłem też taki sposób na obliczenie tego
przykład dla 2GB RAM
2048 – 5% = 102,4
2048 – 102,4 = 1945,6 0
1945,6 * 1024 = 1992294,4

Opublikowano

Ram łatwo zająć jakimś MemTestem z poziomu windowsa. Trzeba by porobić kilka prób na różnych ustawieniach i stwierdzić czy to daje efekt i faktycznie dzięki ustawieniom pamięć z pliku wymiany ładowana jest z opóźnieniem po zajęciu tych 95% i nie wcześniej.

Opublikowano

Skąd wogule wiadomo kiedy plik wymiany jest uzywany

Aktualizacja - zmiana wyglądu - i poprawiona zalecana kolejność optymalizacji i finalizacji + nowe opcje

Opublikowano

Witaj [you], mam nadzieję że poradnik okaże się dla Ciebie pomocny.

Z jakiej racji przywołujesz mnie, nie mam żadnych problemów z jakiejkolwiek instalacją czegokolwiek. Tyle się namęczyłeś a trzeba było napisać:  ściągnąć oryginalny System, zainstalować i Uptade i mamy najnowszy Windows, i po co tracić niepotrzebnie tyle czasu.

Opublikowano

Witaj [you], mam nadzieję że poradnik okaże się dla Ciebie pomocny.

Z jakiej racji przywołujesz mnie, nie mam żadnych problemów z jakiejkolwiek instalacją czegokolwiek. Tyle się namęczyłeś a trzeba było napisać:  ściągnąć oryginalny System, zainstalować i Uptade i mamy najnowszy Windows, i po co tracić niepotrzebnie tyle czasu.

tylko każdy user widzi swój nick ponieważ blady zastosował bbcode by każdy kto czyta widział własny nick :D

Opublikowano

tylko każdy user widzi swój nick ponieważ blady zastosował bbcode by każdy kto czyta widział własny nick :D

Przepraszam, jednak nie wszystko wiem, o takiej sztuczce ni wiedziałem.

Kawał dobrej roboty, prześledziłem cały opis i katalog na mega, podziękowanie - strzałeczkę nacisnąłem.

Opublikowano

Z tym że to u wielu powoduje problemy -  od braku internetu, po jego spowolnienie do problemów z wifi włącznie.

Dużo zależy przez co pobierasz i z jakiego źródła

Przez IDM jest przykładowo o wiele szybciej coś pobrać niż w JD2  - a już JD2 pobiera szybciej niż przeglądarka.

U mnie na IDM pobiera szybko bez problemów