Gość Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2017 włączyłem, dałem na SSD i rozmiar 2 GB bo coś windows zaczał się zawieszać całkowicie przy korzystaniu z Vivaldi, i wciąż czekam na 95 vs 100 %.... i jak Cytuj
Nieobecny Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2017 wciąż czekam na 95 vs 100 %.... i jak Będzie, mam gotowca, ale nie jestem na swoim komputerze. Cytuj
Gość Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2017 a czemu nie zalecasz 100 % ? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2017 a czemu nie zalecasz 100 % ? Tu akurat odpowiedź jest prosta - pewna ilość jest zarezerwowana przez system i przez urządzenia. Po wyczerpaniu całej pamięci fizycznej jeśli system nie zacząłby korzystać z pamięci wirtualnej nastąpiłby BSOD. HKLM\System\CurentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\NonPagedPoolSize ilość ram w MB x 0,95 = 256MB - 243200 512MB - 486400 1024MB - 972800 2048MB - 1945600 3072MB - 2918400 4096MB - 3891200 8192MB - 7782400 16384MB - 15564800 itd Wyliczoną wartość zapisujesz w DWORD w systemie dziesiętnym(nie pomylić się i nie zostawić szesnastkowy). Jeszcze jedna uwaga - w laptopach gdzie urządzenia rezerwują czasem sporą ilość pamięci fizycznej, jako podstawę do obliczania należy brać ilość pamięci widocznej/dostępnej w systemie, a nie faktyczną fizyczną. Te wartości na końcu nie muszą być tak precyzyjne bo nie ma wielkiego znaczenia czy będzie to 95,5% czy 94,5% Cytuj
Nieobecny Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Ten trick będzie pomocny głównie posiadaczom komputerów z małą ilością RAM - 4GB i poniżej i na dodatek mających system(i pamięć wirtualną) na HDD. Jak komputer zaczyna korzystać z pamięci wirtualnej na HDD, to zamułka jest fatalna. Sytuację pogarsza jeszcze dynamiczne przydzielanie jej rozmiaru, co powoduje fragmentację tego obszaru i zlokalizowanie jego fragmentów w przypadkowych sektorach dysku. Uwaga - żeby dopowiedzieć w tym temacie wszystko do końca, to kiedyś faktycznie polecano przenoszenie pamięci wirtualnej na drugi dysk(nadal można to robić), ale w ściśle określonej sytuacji: - jeśli ten drugi dysk jest szybszy od systemowego(raczej nielogiczne rozwiązanie, bo każdy woli mieć na system najszybszy dysk) - jeśli ten drugi dysk jest równie szybki co systemowy, ale wtedy tworzymy małą partycję na pierwszych najszybszych sektorach dysku HDD, tylko dla pamięci wirtualnej - w tym drugim przypadku musimy jej rozmiar zaplanować w sposób przemyślany, aby nigdy nie zabrakło, bo rozszerzenie partycji może nie być proste skoro na kolejnej(kolejnych) partycjach będziemy mieli dużo plików i ryzykowne - jak już było wspomniane wyżej pamięć wirtualna musi mieć stały rozmiar czyli tą samą wartość początkową i końcową - pamięć wirtualną należy defragmentować - od Visty wzwyż robi to systemowy defragmentator - dla XP należy wykorzystać mały programik/skrypt PageDefrag(wystarczy to zrobić raz) Wszystko co napisałem w "uwadze" praktycznie nie dotyczy dysków SSD oraz posiadaczy dużej ilości RAM, a stały rozmiar ustalamy zawsze, bo system domyślnie tworzy ten obszar wg schematu: RAM x 1,5 co przy przyjętych dzisiaj za normę 8GB daje 12GB pamięci wirtualnej - bezsens i zmarnowanie obszaru roboczego dysku. Pozdrawiam, miłego i udanego wykorzystywania zasobów komputerowych do maxa. Cytuj
Gość Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2017 pliku pagefile.sys nie trzeba defragmentować ! jak coś się z nim pofragmentuje to wystarczy go wyłączyć + restart i włączyć na nowo stały rozmiar polecam też lekturkę [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2017 jak coś się z nim pofragmentuje to wystarczy go wyłączyć + restart i włączyć na nowo stały rozmiar Dobry alternatywny sposób - na XP akurat nie zadziała, bo system ustawia ten obszar w pierwszych dostępnych miejscach na dysku i jesli w pierwszym danym miejscu będzie dostepne mniej miejsca od wymaganego, to dalszą część umieści w kolejnych wolnych miejscach. Od Visty wzwyż powinien działać, a w razie czego systemowy defragmentator da radę go scalić. W każdym systemie jak już jest stały rozmiar w jednym kawałku, to nie pofragmentuje się więcej. Cytuj
jezyk777 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Fajny poradnik - tylko zastanawiam się, dlaczego dedykowany dla mnie skoro pracuję w serwisie? Pozdrawiam Cytuj
Gość Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Fajny poradnik - tylko zastanawiam się, dlaczego dedykowany dla mnie skoro pracuję w serwisie? Pozdrawiam To nie jest dedyk ==> dodałem specjalny tag dzięki któremu każdy kto wejdzie zobaczy swój login Cytuj
Gość Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2017 Aktualizacja Aktualizacja informacji o TEMP i opcjach internetowych Cytuj
RemixPL1994 Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2017 HKLM\System\CurentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\NonPagedPoolSize Ilość ram w MB x 0,95 = 256MB - 243200 512MB - 486400 1024MB - 972800 2048MB - 1945600 3072MB - 2918400 4096MB - 3891200 8192MB - 7782400 16384MB - 15564800 Te wartości są podane w Kilobajtach czy Bajtach? Cytuj
Gość Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2017 Z tym pytaniem to do wiktorynka, ale chyba w bajtach, zresztą bez znaczenia. Było opisane jak [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
RemixPL1994 Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2017 Spoko, Zaczekam na odpowiedź Wiktorynka jeśli ujrzy posta. Cytuj
Gość Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2017 Spoko, Zaczekam na odpowiedź Wiktorynka jeśli ujrzy posta. do 23 września? przecież jest napisane jaka ilość ram i jaka ilosc wpisac w jednostkach dziesietnych Cytuj
RemixPL1994 Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2017 Tu chodzi o to, że te dane mi wyglądają na kilo bajty. Z tego co wiem nie wpisuję się liczb w kilo bajtach tylko w bajtach bo inaczej źle działa. Tak podaje Microsoft, w bajtach mi się wydaje, że powinny być te cyfry ciut dłuższe niż są obecnie.. ale ja tego nie obliczałem i w sumie chciałem na szybko ale nie za bardzo mi to tak wychodzi jak powinno dlatego chciałem się upewnić czy na 100% dobrze mi się wydaje czy też nie. Oprócz tych zaleceń z bajtami, nie błędnymi kilo bajtami widziałem jeszcze info na angielskich forach, że trzeba w vista-10 stworzyć też nowy klucz o nazwie NonPagedPoolLimit by to zadziałało bo NonPagedPoolSize jest tylko brany pod uwagę w xp, a w nowszych jest ignorowany. Testowałeś to? Sprawdzałeś faktycznie kiedy i jak zaczyna być aktywna pamięć wirtualna czy po prostu używasz coś dla efektu placebo i nie wiesz? Osobiście zanim coś zaczynam używać to sprawdzam to i nie wierzę na ślepo rozwiązaniom z neta, tutaj akurat widzę już 2-3 sposoby więc teraz sprawdzić każdy i czy którykolwiek z nich tak naprawdę daje realny efekty, a jeśli tak to który ... i czy wszędzie czy pod danym systemem tylko, a w innym już nie bo nie da rady.. lub trzeba inaczej. Dlatego postaram się sprawdzić to sam by nie używać czegoś dla efektu placebo, w między czasie może nie będzie mi się chciało tego robić to wiktorynek może zdąży się wypowiedzieć i wtedy coś więcej zacznę patrzeć. No chyba, że Ty robiłeś już takie testy? W takim razie się podziel. Ale bardzo wątpię. Cytuj
Gość Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2017 Nie, zrobiłem wg tego co napisał wiktorynek i nie widzę żadnego problemu. Dziecko by sobie poradziło a ty szukasz dziury w całym. Sprawdz i tyle a nie sie zastanawiasz nic nie wartymi pierdołami 8GB=7969177 6GB=5976883 Jak obliczyć:---------------->x=ilość swojego ramu np 1gb=1024*1024*0.95-------->wzór: 1024*1024*0,95=996147 5GB=4980746 4GB=3984588 3GB=2988441 2GB=1992294 Cytuj
RemixPL1994 Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2017 Jak nie rozumiesz o czym piszę to po prostu nie odpisuj. Cytuj
Gość Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2017 dodałem też ten 2 klucz, ale jak zrobić test to nie wiem bo mało kiedy zużywam cały RAM znalazłem też taki sposób na obliczenie tegoprzykład dla 2GB RAM2048 – 5% = 102,42048 – 102,4 = 1945,6 01945,6 * 1024 = 1992294,4 Cytuj
RemixPL1994 Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2017 Ram łatwo zająć jakimś MemTestem z poziomu windowsa. Trzeba by porobić kilka prób na różnych ustawieniach i stwierdzić czy to daje efekt i faktycznie dzięki ustawieniom pamięć z pliku wymiany ładowana jest z opóźnieniem po zajęciu tych 95% i nie wcześniej. Cytuj
Gość Opublikowano 5 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2017 Skąd wogule wiadomo kiedy plik wymiany jest uzywany Aktualizacja - zmiana wyglądu - i poprawiona zalecana kolejność optymalizacji i finalizacji + nowe opcje Cytuj
jorgusek Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2017 Witaj [you], mam nadzieję że poradnik okaże się dla Ciebie pomocny. Z jakiej racji przywołujesz mnie, nie mam żadnych problemów z jakiejkolwiek instalacją czegokolwiek. Tyle się namęczyłeś a trzeba było napisać: ściągnąć oryginalny System, zainstalować i Uptade i mamy najnowszy Windows, i po co tracić niepotrzebnie tyle czasu. Cytuj
VACek Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2017 Witaj [you], mam nadzieję że poradnik okaże się dla Ciebie pomocny. Z jakiej racji przywołujesz mnie, nie mam żadnych problemów z jakiejkolwiek instalacją czegokolwiek. Tyle się namęczyłeś a trzeba było napisać: ściągnąć oryginalny System, zainstalować i Uptade i mamy najnowszy Windows, i po co tracić niepotrzebnie tyle czasu. tylko każdy user widzi swój nick ponieważ blady zastosował bbcode by każdy kto czyta widział własny nick Cytuj
jorgusek Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2017 tylko każdy user widzi swój nick ponieważ blady zastosował bbcode by każdy kto czyta widział własny nick Przepraszam, jednak nie wszystko wiem, o takiej sztuczce ni wiedziałem. Kawał dobrej roboty, prześledziłem cały opis i katalog na mega, podziękowanie - strzałeczkę nacisnąłem. Cytuj
Gość DRAGO Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2017 Dzięki Bladius za fajny temat na pewno się przyda. Cytuj
Gość Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2017 Aktualizacja - Sterowniki Cytuj
RemixPL1994 Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2017 Sprawdzałem to u mnie i wygląda to tak: netsh int tcp set global autotuninglevel=disabled: netsh int tcp set global autotuninglevel=normal: Tak więc uważać z tym i nie stosować bez testów Cytuj
Gość Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2017 Z tym że to u wielu powoduje problemy - od braku internetu, po jego spowolnienie do problemów z wifi włącznie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dużo zależy przez co pobierasz i z jakiego źródła Przez IDM jest przykładowo o wiele szybciej coś pobrać niż w JD2 - a już JD2 pobiera szybciej niż przeglądarka. U mnie na IDM pobiera szybko bez problemów Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi