Marmur Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 Kolega przekazał mi swój laptop. Samsung NP270E5E-X04PL , dokładniej. Problem jest taki, że przy próbie aktualizacji z Win 8 do 8.1 coś poszło nie tak i teraz za każdym razem zaraz po planszy z logo, wyskakuje blue screen. Niestety właśnie dowiedziałem się, że ktoś wykazał się niebywałą kreatywnością i nawet by włączyć tryb awaryjny lub przestawić bootowanie na DVD muszę to zrobić z ustawień systemu. W sumie byłoby to łatwe gdyby on raczył się załadować... Niestety tak nie jest. Gdzieś znalazłem też informację, że po iluś tam nieudanych razach system powinien sam uruchomić funkcję przywracania. Niestety resetuje się co 15 sekund już od jakiejś godziny i nic. Jak zmusić system do uruchomienia jakiegokolwiek trybu naprawczego lub choć zbootowania się z płyty? Da się choć zatrzymać jakimś klawiszem ten bluescreen by dał mi szansę choć przeczytać co jest nie tak? Bo niestety supermoce dziś zostawiłem w domu... Z instrukcji wyczytałem, że Recovery jest pod F4, pod F2 BIOS. Cóż tyle teorii, w praktyce nie daje rady. Nie ważne jak bym nie maltretował przycisku, nawet jeśli zacznę jeszcze przed wciśnięciem Power. Tu daję link do filmiku który nagrałem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] . Wiem, że specjalnie nie pomaga, ale może ktoś miał podobny problem i zna rozwiązanie. Cytuj
provectus Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 z w8 do w8.1 lepiej zrobić formata i czysta instalacje Cytuj
Marmur Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 z w8 do w8.1 lepiej zrobić formata i czysta instalacje No cóż. Byłaby to bardzo pomocna rada. Niestety jak pisałem to nie mój sprzęt a ktoś już zrobił aktualizację, która się spieprzyła. Teraz problem polega na tym, że za cholerę nie potrafię wejść ani do BIOS by ustawić bootowanie na DVD, ani wejść do opcji odzyskiwania, ani nawet zalogować się w trybie awaryjnym czy coś. Cytuj
provectus Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 przycisk F1 powinien zaskoczyc do partycji recovery Cytuj
Marmur Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 przycisk F1 powinien zaskoczyc do partycji recovery W instrukcji piszą F2 BIOS, F4 Recovery. Nie działa, F1 również. Cytuj
provectus Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 przy starcie od razu klikaj F4 nieustannie az zaskoczy... Cytuj
Marmur Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 Uwierz, nie pisałbym gdybym nie próbował tego z F4 i F2, także zostawienie go by się radośnie resetował na godzinę, licząc na zaskoczenie automatycznego systemu naprawy nie zdało rezultatu. Cytuj
provectus Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 moze usunąłeś recovery, to wtedy nie zadziała... mówie strzel formata z pena i po sprawie... Cytuj
Marmur Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 Strzeliłbym z pena czy z płyty.... gdybym mógł dostać się do BIOS by zmienić opcję bootowania, ale to se ne da. I tu jest pies pogrzebany. Recovery na bank koleś nie usunął bo robił aktualizację, a w ustawienia głębsze niż tapeta pulpitu raczej nie wchodzi. Cytuj
provectus Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 f12 lub f11 jest od quick boot... wybierasz źródło i po sprawie 1. Wchodzimy do BIOSu (F2)2. Zakładka SECURITY - wybieramy SECURE BOOT CONFIGURATION i następnie CHANGE TO CUSTOMIZED SIGNATURES3. Należy zapisać i zrestartować komputer, potem ponownie wchodzimy do BIOSU i w tym samym miejscu co poprzednio powinniśmy mieć:UEFI SECURE BOOT - DISABLEDPROTECTED SIGNATURES - DISABLEDCUSTOMIZED SIGNATURES - DISABLED4. Przechodzimy do głównego menu BIOS i wybieramy BOOT, następnie SECURE BOOT dajemy na DISABLED5. Wyskoczyła opcja OS MODE SELECTION - zmieniamy z UEFI na CSM.6. Wchodzimy do BOOT DEVICE PRIORITY i wybieramy CD/DVD jako pierwsze7. Zapisać i zrestartować.8. Powinien nam się włączyć instalator Windows 7.9. Wciskamy shift + F10 w celu wywołania wiersza poleceń10. Wpisujemy kolejno:diskpartlist disk select disk n - twól wylistowanycleanconvert mbrexit do twojego modelu... wiec cos ty źle przeczytałes tylko olej DVD a z pena wrzuc Cytuj
Marmur Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 Nie reaguje na nic od F1 do F12. Cały czas tak jak na filmiku. Niezależnie czy coś naciskam czy nie. Cytuj
provectus Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 ustaw paluchy jeden na power drugi na F2... wciśnij power a od razu klikaj nieustannie f2... zaskoczy Cytuj
Marmur Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 Nagrałbym to, ale nie mam 3 ręki. Próbowałem wielokrotnie i nic. Nie raczy zaskoczyć. Cytuj
provectus Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 źle cos robicie albo nie umiecie... innej opcji nie ma, MUSI zaskoczyć Cytuj
adamkon Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 Bakteryjkę niech wyjmie i po problemie Cytuj
Marmur Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 To też próbowałem. Bez różnicy. Cytuj
provectus Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 to na gware wyślijcie i po sprawie Cytuj
Marmur Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 źle cos robicie albo nie umiecie... innej opcji nie ma, MUSI zaskoczyć Jak widać musi to na Rusi. W miedzy czasie postawiłem jeszcze 2 systemy i nie było problemów tylko ten cholerny szajsung robi jaja. Naciskać przycisk potrafię. Możesz uwierzyć mi na słowo. Co do gwary, to tak zrobię bo nerwów do tego złomu już nie mam, niemniej raczej sprawa programowa więc głupio by leżał 2 tygodnie na serwisie... Cytuj
provectus Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 ale trzeba umieć... automatycznie po power dusicie nie przytrzymuje NIEPRZEWARNIE F2 az nie zaskoczy partycja recovery i czekacie... czego tu nie rozumieć? Sam mam samsunga i all działa prawidłowo... Cytuj
Marmur Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 No nic tu nie ma do nie rozumienia, ale po prostu NIE DZIAŁA. Mimo duszenia zaraz po power. Ot, tak po prostu. Nie wiem może przy okazji szlag trafił klawiaturę, mam to już w sumie gdzieś. Poszedł na serwis i niech się z nim użerają Cytuj
nemo1960 Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 Wyjmij baterię, wyłącz zasilanie, odczekaj z minutkę. Podłącz zasilanie wciśnij i trzymaj wciśnięty F2 naciśnij power. Musi zadziałać. Cytuj
dareckibmw Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 Przeciez napisal ze poszedl do serwisu. Cytuj
nemo1960 Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 Przeciez napisal ze poszedl do serwisu. Napisał że zrobi. Poza tym może to się komuś innemu przydać. Cytuj
Marmur Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2014 Poszedł na serwis. To co opisujesz próbowałem oczywiście. Przypuszczam, że może klawiatura padła przy okazji, ale to już nie moje zmartwienie. Cytuj
provectus Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2014 to można podpiąc inną na usb... co za problem? Cytuj
stml Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2014 No i jak się to skończło? Pytam bo mam dokładnie ten sam problem na ACERze Co jakiś czas tak się z nim dzieje i nie ma na to rady. Odbudowuje Ghostem system kilka razy idzie, i jak wpadnie w ten stan to ani rusz. I tak w koło Macieju. Cytuj
stml Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2014 Ach bym zapomniał windows 7 na tym laptopiku śmiga aż miło. Problem jest na nim tylko z windowsem 8.1 Cytuj
provectus Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2014 bo nie umiecie sie obsługiwac systemem Cytuj
stml Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Chyba się nie rozumiemy. Nie interesuje mnie sposób na wejście do BIOSu. Interesuje mnie filmik który znajduje się w pierwszym poście. Mam takiego ciekawego asusa, na którym chodzi wszystko. tzn wszystkie windowsy do 7 włącznie, ubuntu, suse itd. nawet win 8 idzie i nie ma problemu. Kłopot jest z windowsem 8.1. I trudno tu mówić o złych sterach, bo na windowsie 8 działają. Co ciekawe win 8.1 kładzie się. Komp nawet chwile działa. ( kilka przeładowań). AŻ W KOŃCU WPADA W TO CO WIDZIMY NA FILMIKU. CO CIEKAWE GHOST DZIAŁAJACEGO 8.1 NIE POMAGA, NATOMIAST GHOST CZEGOKOLWIEK INNEGO WSKRZESZA DZIADA. I POTEM MOŻNA JUŻ PRZYWRÓCIĆ OBRAZ WIN 8.1 , CZY GO OD NOWA POŁOŻYĆ. ALE GDY PO KILKUNASTU RESETACH WPADNIE W TO CO NA FILMIE CYRK SIĘ POWTARZA. DLATEGO PYTAM, CZY KTOŚ WIE CO Z TYM PROBLEMEM POCZĄĆ BEZ PRYWRACANIA SYSTEMU. MAM NADZIEJE ŻE TERAZ JASNE SĄ MOJE INTENCJE W POSTAWIONYM PYTANIU. I TAKICH PUSTYCH W SWEJ TREŚCI ODPOWIEDZI JAK POWYŻSZA JUŻ NIE BĘDZIE Cytuj
provectus Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2014 ale stery z w8 nie sa wszystkie kontatybilne do w8.1... to raz, dwa jaki iso wrzucasz... czysty czy modowany i jaka wersje... bo jak entera to spotykałem sie z takimi przypadkami.. piszesz po resetach... a o grzyba reset używasz? to normalne, jak kilka razy zresetujesz podczas ladowania to sie wywali.. norma... z w8 znane też ^^ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi