Gość Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 Witam państwa mam pytanie czy wie ktoś coś o instalacji DirectX na Linuxie ? Wszystkie odpowiedzi mile widziane konwersacja otwarta Cytuj
piosylant Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 Myślę, że sprawa jest równie prosta, jak lanie benzyny do zbiornika na gaz. Cytuj
razor1995 Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 Słowo klucz WINE. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
Dukov Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 No i właśnie WINE implementuje biblioteki windowsa na Linuxa. Nic więcej nie zrobisz ale po co? Może jest inne rozwiązanie, niż instalacja DirectX? Cytuj
Gość Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 Próbowałem z Wine i niestety nic z tego nie wyszło jak ktoś mi pokaże jak odpalić pod Linuxem CSGO przez Direct'a a nie przez OpenGL to obsypie strzałeczkami Cytuj
Dukov Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 Ściągasz WINE i instalujesz z repo najlepiej, jakie masz distro w ogóle? Potem przez WINE instalujesz CS i odpalasz, możliwe, że WineTricks będziesz musiał zainstalować. Nie bardzo pamietam jak to było, bo Linuxa mam na codzień i Winde do softu z Windy, aczkolwiek pamiętam, że było coś jak Cedega (Apple przejęło) ale potem przemianowało się to na PlayOnLinux, może lepiej zapytać na forum swojego disto? Cytuj
Gość Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 Nie mam narazie żadnego distro wcześniej miałem Manjaro dlatego założyłem temat bo chciałem zobaczyć czy ktoś ogarnia jak to włączyć bo bez tego nie chce mi się męczyć Integrowałem DirectX do Wine ale gdzie jest jakiś przełącznik na DirectX i czy będą podobne fpsy jak na Windzie wielka niewiadoma Cytuj
Dukov Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 Zaraz, zaraz. WINE implementuje biblioteki i API Windowsa, biblioteki to np. DirectX, wpisz w googlach CS:GO WINE i powinna Ci się wyświetlić strona WINEHQ i będziesz wszystko wiedział. Zresztą łap, ma status gold, kilka problemów jest ale może u Ciebie będzie dobrze działać. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] BTW Nie lepiej mieć Winde i Linucha? Ja mam aktualnie Windows 10, Windows Server 2011, openSUSE 42.1 (nie polecam, będzie mi się chciało wracam na Fedore) no i Kali Linux mam. Cytuj
Gość Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 Ale data testu to 2014 rok :/ także trochę słabo poczekam może ktoś coś będzie wiedział dokładnie bo kombinować mogę ale za mało się znam na linuxie wszystkie poradniki prześledziłem ale nic to nie dało ;/ Cytuj
Dukov Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 Możesz mieć dwa systemy przecież, tak? Na Windowsie masz gry i soft pod Winde, a Linuxa używasz. Tak czy tak nie polecam grania na Linuxie, ten system nie został stworzony do gier, aczkolwiek owszem, niektóry starszy soft prędzej odpalisz przez WINE niż na Win 7 (Worms Armageddon i World Party) ale większej softu nie odpalisz, a jak odpalisz to będą błędy albo nie będzie błędów ale nie będzie coś działało, czy będziesz się bawił 2 dni, żeby odpalić jedną głupią grę. Starszy soft na WINE działa ogólnie bez większych problemów, z nowym jest bardzo różnie, najlepiej mieć dwa sysemy albo więcej. Jeśli masz dobry procek to możesz np. wrzucić Linuxa i zwirtualizować Win XP i 7 ale żeby to dobrze działało nie zrobisz tego np. na i3 i VirtualBox. Ja polecam Win XP i Win 7 w NTFS na partycjach podstawowych i Linuxa na rozszerzonej. Ew partycje wymiany też na podstawowej w FAT. Chyba że masz mały dysk to Win XP i Win 7 na wirtualnym dynamicznym dysku i Linuxa. Cytuj
Gość Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 Znalazłem coś na reddicie CSGO Linux związanego z "Shader Cache'm" może to pomoże bo nie powiem jeśli chodzi o fpsy to całkiem spoko jest tylko te smoke'i wtedy jest spadek no i trzecia sprawa jak odwalić 75hz na Linuxie podobno za pomoca xrandr ale mi trzeba łopatologicznie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi