Skocz do zawartości

Jakie aktualizacje mogę pominąć, gdy aktualizuję 8.1 update 1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, tworzę swój własny obraz systemu windows pod technologię wimboot. nie skorzystam z cudzej pracy z powodów oczywistych. Poza tym i tak muszę wprowadzić obsługę net framework 3.5 w trybie offline, bo uruchomienie tego pod działającym systemem konczy się błędem, podobnie jak doinstalowanie plikow zrodlowych z żądanego folderu, kiedy obraz jest uruchomiony. Po prostu w WIMBoot inaczej się nie da.

przejdźmy do rzeczy. obecnie  z serwerów Microsoftu możemy pobrać obraz windows 8.1 z aktualizacją 1. Dodatkowe aktualizacje pobieram przez WSUS, jednak on ściąga wszystkie dostępne aktualizacje, jak zauważyłem także te które w niektórych scenariuszach szkodzą przez brak zastosowania dla danego komputera. ściąga również aktualizację update 1, która już jest zainstalowana. w związku z tym jakie aktualizacje mogę wywalić przed slipstreamingiem? ewentualnie jak pozyskać aktualizacje tak, by nie dublować ich.

instalacja przez WSUS w trybie audytu odpada, gdyż z niewiadomych powodów powieksza to rozmiar końcowego obrazu o więcej, niż gdy dodaję je za pomocą DISM.

Opublikowano

Po pierwsze najaktualniejszy obraz Win 8.1, to update 3 - możesz pobrać stąd: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

NET 3.5 uaktywnisz sobie offline w ten sposób: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Kompletną listę aktualnych poprawek znajdziesz tutaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wszystko można pobrać z Microsoft Update Catalog.

Opublikowano

już sobie aktywowałem netfx3. bardzo prosto.

dism.exe /image:h:\mount\windows /enable-feature /featurename:netfx3 /all /source:v:\sources\sxs

to dla potomnych.

aby zobaczyć jakie aktualizacje zawiera obraz:

dism.exe /image:h:\mount\windows /get-packages

wywnioskowałem, że oryginalny obraz windows 8.1 zawiera także update3

z czasem instalacji datowanym na 2014-11-21.

zrobię tak: nie będę dłubał w obrazie poza już dodanym net frameworkiem, dodam jeszcze sterowniki, zainstaluję obraz i uruchomię go, sprawdzę jakie aktualizacje wykryje windows update i dodam je w trybie offline. chyba nie ma sensu inaczej. integracja wszystkiego co pobierze wsus jest dobra jeśli ktoś ma pierwsza możliwą wydaną wersje systemu.

Opublikowano

Wykryje takie aktualizacje jakie są na liście. Od razu uprzedzam, że po odpaleniu WU przeżyjesz rozczarowanie - wyszukiwanie będzie trwać w nieskończoność. Trzeba zastosować ten trick: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Kolejna sprawa, to nie ma sensu jak już wyszuka pobierać i instalować offline, tylko zainstalować online - i tak odbędzie się to w kilku etapach. Potrwa też sporo - ok 200 aktualizacji. Po wszystkim oczyść system wbudowanym narzędziem - tryb zaawansowany.

Nie wiem jakie masz poglądy na temat telemetrii, możesz się zapoznać z tymi tematami:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]