charper Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2017 witam, tworzę swój własny obraz systemu windows pod technologię wimboot. nie skorzystam z cudzej pracy z powodów oczywistych. Poza tym i tak muszę wprowadzić obsługę net framework 3.5 w trybie offline, bo uruchomienie tego pod działającym systemem konczy się błędem, podobnie jak doinstalowanie plikow zrodlowych z żądanego folderu, kiedy obraz jest uruchomiony. Po prostu w WIMBoot inaczej się nie da. przejdźmy do rzeczy. obecnie z serwerów Microsoftu możemy pobrać obraz windows 8.1 z aktualizacją 1. Dodatkowe aktualizacje pobieram przez WSUS, jednak on ściąga wszystkie dostępne aktualizacje, jak zauważyłem także te które w niektórych scenariuszach szkodzą przez brak zastosowania dla danego komputera. ściąga również aktualizację update 1, która już jest zainstalowana. w związku z tym jakie aktualizacje mogę wywalić przed slipstreamingiem? ewentualnie jak pozyskać aktualizacje tak, by nie dublować ich. instalacja przez WSUS w trybie audytu odpada, gdyż z niewiadomych powodów powieksza to rozmiar końcowego obrazu o więcej, niż gdy dodaję je za pomocą DISM. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2017 Po pierwsze najaktualniejszy obraz Win 8.1, to update 3 - możesz pobrać stąd: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] NET 3.5 uaktywnisz sobie offline w ten sposób: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kompletną listę aktualnych poprawek znajdziesz tutaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wszystko można pobrać z Microsoft Update Catalog. Cytuj
charper Opublikowano 1 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2017 już sobie aktywowałem netfx3. bardzo prosto. dism.exe /image:h:\mount\windows /enable-feature /featurename:netfx3 /all /source:v:\sources\sxs to dla potomnych. aby zobaczyć jakie aktualizacje zawiera obraz: dism.exe /image:h:\mount\windows /get-packages wywnioskowałem, że oryginalny obraz windows 8.1 zawiera także update3 z czasem instalacji datowanym na 2014-11-21. zrobię tak: nie będę dłubał w obrazie poza już dodanym net frameworkiem, dodam jeszcze sterowniki, zainstaluję obraz i uruchomię go, sprawdzę jakie aktualizacje wykryje windows update i dodam je w trybie offline. chyba nie ma sensu inaczej. integracja wszystkiego co pobierze wsus jest dobra jeśli ktoś ma pierwsza możliwą wydaną wersje systemu. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2017 Wykryje takie aktualizacje jakie są na liście. Od razu uprzedzam, że po odpaleniu WU przeżyjesz rozczarowanie - wyszukiwanie będzie trwać w nieskończoność. Trzeba zastosować ten trick: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kolejna sprawa, to nie ma sensu jak już wyszuka pobierać i instalować offline, tylko zainstalować online - i tak odbędzie się to w kilku etapach. Potrwa też sporo - ok 200 aktualizacji. Po wszystkim oczyść system wbudowanym narzędziem - tryb zaawansowany. Nie wiem jakie masz poglądy na temat telemetrii, możesz się zapoznać z tymi tematami: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
m4s Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2017 Użyj mojego skryptu : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi