Jump to content

Recommended Posts

Posted

Laptop to Dell Inspiron Q15R (N5110), ze specyfikacją:

adb8d9a2f07a45f29a41fad774875681.png

Sterowniki HD3000 i Nvidii mam zainstalowane najnowsze), a szukam ostatnich działających dla RST (obecnie zainstalowane 12.9.0.1001), to jest pod chipset Intel 6 series/C200 oraz MEI, tak to wygląda w menedżerze urządzeń:

bc0447fa197f4498941bea12b009f384.png

1a21ddbca0964b74a972547a67905f93.png

dd35e00580514600bbbc7c7939a94aaf.png

Jeszcze jakby do chipsetu ktoś pomógł znaleźć ostatnie to by było fajnie :)

Posted

chipset: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

irst - nie ma nowszych: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

imei: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

integra Intela - nie ma nowszych: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

nvidia wiesz gdzie

Jedna uwaga - jak zainstalujesz nowe sterowniki chipsetu, to musisz przeinstalować od nowa sterowniki irst, imei, integra, dedykowana. Sterowniki NV instaluj zawsze w trybie czystej instalacji(ptaszek) i nie instaluj 3D Vision oraz Experience.

Posted

Czy do IMEI instaluje się jakiś soft? Bo instalacja przebiegła pomyślnie, setup waży 91Mb a nic oprócz sterownika się nie zainstalowało. Podobną sytuację miałem z IRST jak zainstalowałem v12.9.4.1000  (potem wróciłem do tych, które podlinkowałeś ;) ), które wg win-raid są ostatnimi, które wspierają chipsety 6. serii. Pomogło wyczyszczenie folderu AppData\Local\Temp\ i poniższa instrukcja:

• - Clear temp folder to make it easier to detect the folders
  • - Open the SetupRST.exe but don’t install it keep it as is
  • - You will notice a new folder in temp folder similar to “xxxxxxx.tmp” with 3 files in it a) media1.cab B) rst_x64.msi c) rst_x86.msi
  • - The x64 file will install and rollback its files immediately
  • - Install the x86 msi file and restart
  • - Open the SetupRST.exe  and choose “remove the product from your computer” and allow it to restart at the end
  • - Open the SetupRST.exe  and it will install with no problems
  • - restart

Poniżej log z instalatora IMEI:

This is the hidden content, please
  • [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
  • or
  • [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Z reguły i tak instaluję same sterowniki bez softu, więc nie wiem czy grzebać. Soft IRST zainstalowałem, żeby wyłączyć "zarządzanie łączem zasilania". Z drugiej strony nie widzę w logu, żeby były błędy (a były w przypadku IRST) ale zastanowiło mnie w ostatnich liniach "Current: 'false' | New: 'false' "

Posted

Z reguły i tak instaluję same sterowniki bez softu,

I bardzo dobrze robisz, soft jest zbędny. Widzę, że znasz stronę Win-RAID - masz tam potrzebne sterowniki w formie inf.

Podczas aktualizacji sterowników MEI i RST pojawiają się często błędy. W stosunku do MEI wystarczy restart i ponowna instalacja z opcją naprawy. W przypadku RST konieczna raczej jest deinstalacja wcześniejszych.

IRST 12.9.4.1000 miałeś dobrze, to są ostatnie, ja ci źle podlinkowałem(juz poprawiłem).

Posted

Ok, poszło IRST 12.9.4.1000 ;) Faktycznie zadziałało od razu po usunięciu softu i restarcie, więc tzw. nakładek w przypadku IRST - nie robimy :)

119c61cec65d423997d7bfa628904f3c.png

Dziękuję wiktorynek :)

Posted

Witam,

żeby nie zakładać nowego tematu, to chciałbym się dowiedzieć, czy dla laptopa jak w temacie:  Dell Inspiron Q15R (N5110) są sterowniki do Windowsa 10? na stronie producenta wyświetlają się tylko do Win7 / Win8