analyzer64 Posted January 5, 2017 Report Posted January 5, 2017 Laptop to Dell Inspiron Q15R (N5110), ze specyfikacją: Sterowniki HD3000 i Nvidii mam zainstalowane najnowsze), a szukam ostatnich działających dla RST (obecnie zainstalowane 12.9.0.1001), to jest pod chipset Intel 6 series/C200 oraz MEI, tak to wygląda w menedżerze urządzeń: Jeszcze jakby do chipsetu ktoś pomógł znaleźć ostatnie to by było fajnie Quote
Nieobecny Posted January 5, 2017 Report Posted January 5, 2017 chipset: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] irst - nie ma nowszych: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] imei: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] integra Intela - nie ma nowszych: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] nvidia wiesz gdzie Jedna uwaga - jak zainstalujesz nowe sterowniki chipsetu, to musisz przeinstalować od nowa sterowniki irst, imei, integra, dedykowana. Sterowniki NV instaluj zawsze w trybie czystej instalacji(ptaszek) i nie instaluj 3D Vision oraz Experience. Quote
analyzer64 Posted January 5, 2017 Author Report Posted January 5, 2017 Czy do IMEI instaluje się jakiś soft? Bo instalacja przebiegła pomyślnie, setup waży 91Mb a nic oprócz sterownika się nie zainstalowało. Podobną sytuację miałem z IRST jak zainstalowałem v12.9.4.1000 (potem wróciłem do tych, które podlinkowałeś ), które wg win-raid są ostatnimi, które wspierają chipsety 6. serii. Pomogło wyczyszczenie folderu AppData\Local\Temp\ i poniższa instrukcja: - Clear temp folder to make it easier to detect the folders - Open the SetupRST.exe but don’t install it keep it as is - You will notice a new folder in temp folder similar to “xxxxxxx.tmp” with 3 files in it a) media1.cab rst_x64.msi c) rst_x86.msi - The x64 file will install and rollback its files immediately - Install the x86 msi file and restart - Open the SetupRST.exe and choose “remove the product from your computer” and allow it to restart at the end - Open the SetupRST.exe and it will install with no problems - restart Poniżej log z instalatora IMEI: This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Z reguły i tak instaluję same sterowniki bez softu, więc nie wiem czy grzebać. Soft IRST zainstalowałem, żeby wyłączyć "zarządzanie łączem zasilania". Z drugiej strony nie widzę w logu, żeby były błędy (a były w przypadku IRST) ale zastanowiło mnie w ostatnich liniach "Current: 'false' | New: 'false' " Quote
Nieobecny Posted January 5, 2017 Report Posted January 5, 2017 Z reguły i tak instaluję same sterowniki bez softu, I bardzo dobrze robisz, soft jest zbędny. Widzę, że znasz stronę Win-RAID - masz tam potrzebne sterowniki w formie inf. Podczas aktualizacji sterowników MEI i RST pojawiają się często błędy. W stosunku do MEI wystarczy restart i ponowna instalacja z opcją naprawy. W przypadku RST konieczna raczej jest deinstalacja wcześniejszych. IRST 12.9.4.1000 miałeś dobrze, to są ostatnie, ja ci źle podlinkowałem(juz poprawiłem). Quote
analyzer64 Posted January 5, 2017 Author Report Posted January 5, 2017 Ok, poszło IRST 12.9.4.1000 Faktycznie zadziałało od razu po usunięciu softu i restarcie, więc tzw. nakładek w przypadku IRST - nie robimy Dziękuję wiktorynek Quote
forum_tg Posted February 3, 2018 Report Posted February 3, 2018 Witam, żeby nie zakładać nowego tematu, to chciałbym się dowiedzieć, czy dla laptopa jak w temacie: Dell Inspiron Q15R (N5110) są sterowniki do Windowsa 10? na stronie producenta wyświetlają się tylko do Win7 / Win8 Quote
Recommended Posts