Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema  :P

Dostałem dziś lapka toshiba sateltie i tak się właśnie zastanawiam co na niego wgrać parametry:

Proc:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] T2130 1.83 Ghz

HDD:

120 GB

Ram:

1,024 (512 + 512) MB, DDR2 RAM (667 MHz)

Grafika:

Intel® GMA 900 integra

Ekran:

15.4 ", WXGA TFT display 1280x720

To co polecacie wgrać jakiego Wina  :D  albo może linuxa?? Lapek był na Win Vista jakby co  B) 

Opublikowano

Na takiej specyfikacji? Tylko linux - odżywisz go. Dokładniej polecam ci pod niego Lubuntu najnowszego ( 16.4.1 LTS ). Chyba że zamiast 512mb+512mb wstawiłbyś 1gb+1gb / 2gb+512mb to Windows 7 czyścioch na spokojnie 

Opublikowano

Windows XP, a po dołożeniu 1gb ram spokojnie Windows 7 mod albo czyścioch.

Linuxa nie polecam, będziesz miał problemy. Szczególnie na lapku. Linuxy są tak propagowane, że są lepsze ale to kłamstwo. Jak chcesz to próbuj ale bardzo będziesz żałował.

Opcjonalnie możesz Windows XP JG Final 2014 od SROMotnika, a jak nie to czysty.

Opublikowano

Linuxa nie polecam, będziesz miał problemy. Szczególnie na lapku. Linuxy są tak propagowane, że są lepsze ale to kłamstwo. Jak chcesz to próbuj ale bardzo będziesz żałował.

Jeżeli podchodzi się do niego jak do innej wersji Windowsa to owszem ma sie problemy, bo nie potrafi sie go obsługiwać :P

Jak ma być Windows to tylko jakiś mod da rade cokolwiek tutaj ruszyć, z linuxem to byle lekkie środowisko było :)

Opublikowano

postawiłem na tym pełną wersje windows 10 i śmiga  B)  chociaż 1gb ram to trochę mało ale do netu w sam raz się nada 

Wybór windowsa 10 to był największy błąd jaki zrobiłeś. Odczujesz to. net będzie powolny a kręcące kółko będzie cię bardzo drazniło ( przez obciążenie ).

Na laptopie z takimi parametrami MUSI być postawiony lekki system, Na windows 10 nawet w gry nie pograsz starsze, bo nie są kompatybilne. Zalecam natychmiastową reinstalacje :)

Opublikowano

wiesz co ci powiem tak:

zużycie ramu po starcie 600-700 mb ram jak odaple google chrome z youtube to tak z 900 mb ram jest zjadane ale filmiki się odtwarzają xD a w dodatku po defragmentacji lapek chodzi trochę szybciej  B) widocznie Win 10 nie jest taki straszny jak na stary szprzęt  :trollface:  ale jest jedno ale.. gdy oglądam filmik na yt i odpale kopiowanie plików to dopiero zamula ale to wina wolnego dysku więc... ale ogólnie jest spoko :P

Opublikowano

Na początku (po reinstalacji) zawsze jest ok. Windows się zapycha z czasem. Dlatego dobra rada aby jednak zmienić 512 MB na 1GB. Lepiej mieć zapas niż funkcjonować na styk. A 1 GB RAM od czasów VISTY uważane jest za absolutne minimum do funkcjonowania systemu. A 2GB za rozsądną wartość na której da się w miarę ok. funkcjonować. Oczywiście zrobisz jak uważasz nie mniej ze swojego doświadczenia wiem iż na 1GB RAM po jakimś czasie przywlekał się mod WIN 7 STARTER. Po prostu Windows tak ma iż rozrasta się w bardzo szybkim tempie i zarazem wzrasta wtedy jego zapotrzebowanie na RAM.

Opublikowano

Dobra teraz dołożyłem ramu i jest 2 GB ale po aktualizacji Win 10 do Redstone 1 pojawiają się Blue Screeny  :( i teraz pytanie wracać na Viste/7 ?

Na 7 czystą 32bit wróć a najlepiej na XP ponieważ 2GB na dzisiejsze czasy na niego będą pasować.

Opublikowano

Panie!! To GMA900 nie ma akceleracji. DWM na Windows Vista i nowszych jeśli ruszy to będzie strasznie zmulać system, więc musisz lecieć na stylu klasycznym. Nie wiem nawet jakim cudem wgrałeś tam Windows 10 :L

Na taki sprzęt tylko Windows XP, czyste Pro SP3 w pełni wykorzysta możliwości tego lapka :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

z tego co wiem to karta graficzna to niby GMA 950 a nie 900 więc może dlatego ale faktycznie menu start trochę muli xD

Edit:

Win XP nie ma sterowników do XP na stronie producenta jest od Visty i na 7 się skończyło są jeszcze nie oficjalne do 8  B)

Opublikowano

Wiadomość wygenerowana automatycznie.
Ten temat został zamknięty..

Z powodu: Przestarzały

Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś".

Pozdrawiamy zespół Winclub.pl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie