SDawid100 Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 Witam wszystkich. Mam do was pytanie. Od kilku lat (3) posiadam laptopa Dell Latitude e6400 i nie wiem jaki system mu dać. Aktualnie jestem na Ubuntu 14.04 x64 .Specyfikacja komputera:Ram: 3GB (1 x 1GB, 1 x 2GB)Procesor: Intel Core 2 Duo P8700 2,54 GHzGrafika: NIVIDIA (256MB graphic ram)Maksymalna rozdzielczość: 1280 x 960Dysk SSD (z Ubuntu): 256GBDysk HDD (zamiast CD-Romu): 300GBKarta sieciowa: Intel, Ericsson i Dell (instalowane przez Wine )Na laptopie wcześniej posiadałem Windows XP, ale nie chciałem go mieć więc znalazłem Ubuntu i zainstalowałem go na laptopie. Oczywiście na Windows XP się nie zgodzę (na Vistę również bo widziałem jak to działa ).Pozdrawiam.
VACek Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 Win 10 pro 32bit pójdzie śmiało tylko sobie ręcznie wywal zbędne apki i usługi
gDirt Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 A do czego będzie używane ? Jeżeli do internetu i muzyki polecam AntergOs / OpenSuse / ApricityOS. Jeżeli do gier / internetu / muzyki W7 Czystego 32bit postaw najlepiej Pro.
P.47 Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 Wedlug mnie by dzialal nawet OS X Yosemite lub El Capitan na takim sprzecie
annonying_anoni Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 @zgadzam się w stu procentach Dlaczego ? Bo apple jest MISTRZEM optymalizacji. Mac os potrafi płynnie (w przeciwieństwie do windowsa) chodźić na core m ,który jest słabszy od c2d... el captain też będzie działał
podlos Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 @zgadzam się w stu procentach Dlaczego ? Bo apple jest MISTRZEM optymalizacji. Mac os potrafi płynnie (w przeciwieństwie do windowsa) chodźić na core m ,który jest słabszy od c2d... el captain też będzie działał z osx dużo kombinowania jest, poza tym nie ma pewności czy wszystkie elementy jego pc będą z nim kompatybilne.
annonying_anoni Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 Przecięż dałem film i gość pokazuje co działa a co nie
SDawid100 Opublikowano 12 Września 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Września 2016 Witam ponownie. Zastanawiam się pomiędzy Windowsem 10 a Mac OS X Yosemite. Napiszę za parę dni. Muszę przetestować oba systemy na wirtualnej maszynie i zdecyduję . Pozdrawiam wszystkich. Laptop będzie głównie do internetu a czasem do gier.
SDawid100 Opublikowano 16 Września 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Września 2016 No więc. Postanowiłem zainstalować Mac OS X ponieważ chociaż na wirtualce działa dobrze, Windows 10 odrobinę przycina ale jednak OS X, poza tym zliczając koszty obu systemów na dzień dzisiejszy to zapłacę kilukrotnie taniej . Słyszałem że aby zainstalować OS X trzeba mieć oryginalną wersję aby zainstalować ją na własnym pc, czy to prawda? Jeżeli tak to zamawiam El Captain, bo przypadł mi do gustu ciemnym motywem, wydajnością (1GB ramu mu nawet wystarcza ale wtedy bardzo ciężko działa ), optymalizacją czego w Windows 10 zabrakło, oraz niskim zużyciem energii, nigdy tak długo laptop nie działał, nie wiem czy to magia Ubuntu czy czegoś tam
Milka Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2016 No więc. Postanowiłem zainstalować Mac OS X ponieważ chociaż na wirtualce działa dobrze, Windows 10 odrobinę przycina ale jednak OS X, poza tym zliczając koszty obu systemów na dzień dzisiejszy to zapłacę kilukrotnie taniej . Słyszałem że aby zainstalować OS X trzeba mieć oryginalną wersję aby zainstalować ją na własnym pc, czy to prawda? Jeżeli tak to zamawiam El Captain, bo przypadł mi do gustu ciemnym motywem, wydajnością (1GB ramu mu nawet wystarcza ale wtedy bardzo ciężko działa ), optymalizacją czego w Windows 10 zabrakło, oraz niskim zużyciem energii, nigdy tak długo laptop nie działał, nie wiem czy to magia Ubuntu czy czegoś tam Oryginalna wersja niema szans odpalić na sprzęcie innym niż Apple. Są specjalnie zmodyfikowane obrazy systemów MacOS, do znalezienia we własnym zakresie. Osobiście polecałbym jednak Windows 10 32 - Bit Pro. Poza tym, Windows 10 jest dobrze zoptymalizowanym systemem. Oczywiście można wykonać trochę "szlifów" po których system działa jeszcze płynniej.
gDirt Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2016 Oryginalna wersja niema szans odpalić na sprzęcie innym niż Apple. Są specjalnie zmodyfikowane obrazy systemów MacOS, do znalezienia we własnym zakresie. Osobiście polecałbym jednak Windows 10 32 - Bit Pro. Poza tym, Windows 10 jest dobrze zoptymalizowanym systemem. Oczywiście można wykonać trochę "szlifów" po których system działa jeszcze płynniej. To chyba się mylisz kolego. Z tego co "już wiem " Wystarczy sprzęt upodobniony do apple - czyli Sprzęt "Intelowski". A co do 10 - każdy sprzęt reaguje inaczej , więc tu nie ocenisz czy nie będzie miał problemów.
Milka Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2016 To chyba się mylisz kolego. Z tego co "już wiem " Wystarczy sprzęt upodobniony do apple - czyli Sprzęt "Intelowski". A co do 10 - każdy sprzęt reaguje inaczej , więc tu nie ocenisz czy nie będzie miał problemów. Być może masz racje, co i tak nie daje 100% pewności, że oryginalny instalator wypalony na pena, bez podmiany kernela czy kextów będzie działać. Co do sprzętu intelowskiego to zgadzam się w 100%.
peerik Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2016 Co do OSX wystraczy zagłębić się w temat Hackintosha. Skoro są w internecie filmy z tym laptopem i OSX nie widze powodów dlaczego nie spróbować
SDawid100 Opublikowano 19 Września 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Września 2016 Hackintosh się instaluje Dziękuję wszystkim za pomoc a zwłaszcza wam że polecaliście mi OS X. Na Facebook znalazłem grupkę Hackintosh Polska i tam się zapytałem co i jak jaki zainstalować, polecili mi El Captain a jeżeli znam się trochę to Sierra, dali linki do filmów i instalacja ruszyła . Aktualnie jest 5% ale mam nadzieję że jeszcze ten system mi posłuży dopóki nie zakupię lepszego kompa . Zgłaszam ten post do zamknięcia, bo nie wiem jak się zamyka
VACek Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Wiadomość wygenerowana automatycznie. Ten temat został zamknięty.. Z powodu: Rozwiązany Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś". Pozdrawiamy zespół Winclub.pl
Rekomendowane odpowiedzi