Skocz do zawartości

Windows 10 całkowite wyłączenie aktualizacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam proszę napisać jak wyłączyć aktualizacje w systemie Windows 10 wersja home jak i pro. W internetach można znaleźć wiele informacji na ten temat ale w większości działają tylko na wersji pro.

Poniżej przedstawiam sposoby które ja znam dla wersji pro:

1.Sposób:

USTAWIENIA>SIEĆ I INTERNET> OPCJE WIFI> ZAAWANSOWANE > POŁĄCZENIE TARYFOWE > WŁĄCZONE

2 Sposób :

Wchodzimy w "Edytuj zasady grupy" po otwarciu otwieramy 

KONFIGURACJA KOMPUTERA > SZABLONY ADMINISTRACYJNE > SKŁADNIKI SYSTEMU WINDOWS > USŁUGA WINDOWS UPDATE > ROZSZERZONY> "KONFIGUROWANIE AKTUALIZACJI AUTOMATYCZNYCH" klikamy 2 razy I włączamy opcje: "WŁĄCZONE", POWIADOM O POBIERANIU I INSTALACJI(OPCJA 2)

Potem wchodzimy w "PowerShell" i wpisujemy "gpupdate /force" i uruchamiamy ponownie komputer.

Proszę poniżej pisać swoje sposoby także dla wersji HOME i proszę tylko o sposoby a nie wymądrzanie się czemu mam wyłączać BO NIE CHCĘ AKTUALIZACJI

PS proszę o tych co wiedzą co i jak o napisanie co edytować w pliku host aby zablokować microsoft szpiegowania itp żeby nie było kantaktu z nimi.

Edycja pliku Host:

Otwieramy program do edycji plików tekstowych np. notatnik, notepad++ z prawami administratora i naciskami otwórz i wklejamy to " C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts "   wklejamy to co dodał m4s lub 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

i zapisujemy.  

Opublikowano

Wyłączenie usługi Windows Update da oczekiwany efekt.

Usługi / Windows Update / Wyłączony.

Możemy też blokować w pliku hosts

Opublikowano

Można użyć tych programów:

OOSU10

DWS_Lite

I wiele innych o podobnym działaniu.

Opublikowano

Wiem, że temat dosyć stary, ale może podzielę się moimi spostrzeżeniami.

W systemie Windows 10 wiele usług jest wykorzystywanych zupełnie bezsensownie, stąd niekiedy ich wyłączenie, chociaż teoretycznie nie mające wpływu na działanie danej funkcjonalności, całkowicie ją uniemożliwia. Przykładem jest np. usługa "windows firewall" (używam angielskiej wersji systemu - w polskiej znajdźcie sobie odpowiednią nazwę usługi). Wyłączenie wbudowanego firewalla w usługach uniemożliwia dodawanie programów ze sklepu windows oraz aktualizowanie komputera, nawet gdy ma się w systemie zainstalowanego innego firewalla. Do tego dochodzi usługa "security center", bez której również update'y sa niemożliwe.

Wyłączanie usług "windows update" oraz "backgroind intelligent transfer service" mija się z celem - Windows sobie je włączy automatycznie, więc te porady są niewele warte. Natomiast wyłączenie "security center" oraz "windows firewall" skutecznie blokuje aktualizacje - tak skutecznie, że wyłączenia tych usług nie zauważa nawet specjalna procedura do wyszukiwania problemów z działaniem aktualizacji! Widocznie M$ stwierdził, że ludzie tak boją się o swoje bezpieczeństwo, że nikt nie zechce wyłączyć tych "jakże wspaniałych" usług. :)

Dla wygody przygotowałem dwa pliki "bat", które należy uruchamiać jako administrator - jeden wyłącza 3 usługi (w tym również "windows update", chociaż spodziewam się, że win10 i tak załączy ją prędzej czy później), drugi je włącza (gdy się chce ręcznie sprawdzić aktualizacje).

Wyłączenie security center spowoduje wyświetlanie upierdliwych komunikatów w centrum powiadomień ale z tym też można sobie poradzić (to akurat można wyszukać na innych forach). Pozostałe komunikaty można wyłączyć już z poziomu samego Windowsa (np. ten dotyczący ustawień firewalla).

Pozdrawiam.

Opublikowano

Dzięki wszystkich za porady ale wlasnie dzis szukam kolejnych bo jak sie okazuje mimo zastosowania:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\wuauserv z prawej strony szukamy klucz "start" ustawiłem liczbę (4 – Usługa Windows Update zostaje wyłączona.)

windows po cichu wlaczyl mi sciaganie aktualizacji, na szczescie udalo mi sie to powstrzymac.

Zastosowałem:

WYLACZENIE PONIZSZYCH USLUG:

Centrum zabezpieczeń-wscsvc

Zapora systemu Windows-MpsSvc

Windows Update-wuauserv

dodatkowo wykasowałem cały folder DOWNLOAD z: C:\Windows\SoftwareDistribution

oraz w aplikacji 'OOShutUp10.exe'

zaznaczylem wszystkie opcje w grupie 'WINDOWS UPDATE'

Teraz czas poobserwować system, póki co nic więcej nie znalazłem a przez rok napewno coś się zmieniło.

Opublikowano

@tentyp

użyj RemoveSPY-AIO tam jest w menu /7/ opcja /c/ wyłączenie usługi Windows Update.

Po pierwsze blokuje prze policy group wpisem rejestru, po  drugie wyłącza usługę , po trzecie wyłacza w harmonogramie zadań ponowne uruchomienie WU.

Opublikowano

A ja mam pytanie.

Czy przy wyłączonej WU, Windows Defender będzie pobierał aktualizacje definicji wirusów?

Opublikowano

Lepiej nie wyłączać ani nie usuwać na stałe Windows Update, bo nawet nie zainstalujemy poprawnie MS Office. Podaję swój tweak:

Wyłączenie:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\wuauserv]
"Start"=dword:00000004
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\wuauserv]
"Start"=dword:00000004

Restart.

Włączenie:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\wuauserv]
"Start"=dword:00000003
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\wuauserv]
"Start"=dword:00000003

Restart.

P.S. Przy wyłączonym Windows Update system nie będzie pobierał nic - sterowników, definicji Defendera, aktualizacji Office ani uaktywniał DirectPlay i .NET Framework 3.5, bo dzieje się to za pomocą Windows Update - dlatego najlepiej wywalić Defendera i zintegrować uaktywnione DP i NET 3.5 w modyfikacji.

Testowane na PRO 1511 i Enterprise LTSB 2016 z usuniętym szpiegowaniem i Centrum akcji wraz z usługą Centrum zabezpieczeń.

Opublikowano

tentyp napisz jakiej dokładnie kompilacji Windows używasz Start PPM - Uruchom - winver / Cortana (wyszukiwarka) - winver - wtedy postaram się przetestować, coś zdziałać, bo może MS już to obejście załatał w aktualnej 1709.

Opublikowano

Na ten moment w nowych kompilacjach to już nie jest takie proste, bo w grę oprócz rejestru wchodzi jeszcze CMD przy przejęciu na własność i podniesieniu uprawnień, skrypt PowerShella i wpis Zapory Systemu Windows, co daje efekt pełnej blokady. To dokładnie robi teraz najnowsza wersja "Destroy Windows Spying", co właśnie prześwietliłem tylko jednym kliknięciem w przycisk - do pobrania tutaj --> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Uruchom program, przejdź do zakładki Narzędzia, wciśnij Wyłącz Windows Update, odczekaj chwile, aż program zacznie odpowiadać (wtedy to się kolejno wykona) i restart komputera. 

Opublikowano

Na ten moment w nowych kompilacjach to już nie jest takie proste, bo w grę oprócz rejestru wchodzi jeszcze CMD przy przejęciu na własność i podniesieniu uprawnień, skrypt PowerShella i wpis Zapory Systemu Windows, co daje efekt pełnej blokady. To dokładnie robi teraz najnowsza wersja "Destroy Windows Spying", co właśnie prześwietliłem tylko jednym kliknięciem w przycisk - do pobrania tutaj --> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Uruchom program, przejdź do zakładki Narzędzia, wciśnij Wyłącz Windows Update, odczekaj chwile, aż program zacznie odpowiadać (wtedy to się kolejno wykona) i restart komputera. 

Te wpisy to:

RunCmd("/c net stop wuauserv");
            ProcStartargs("powershell", "-command \"Set-Service -Name wuauserv -StartupType Disabled\"");
            RunCmd("/c netsh advfirewall firewall delete rule name=\"WindowsUpdateBlock\"");
            RunCmd(
                "/c netsh advfirewall firewall add rule name=\"WindowsUpdateBlock\" dir=out interface=any action=block service=wuauserv");

Ad.1  Nic nie przejmuje na własność
ad.2 w CMD - stopuje usługę Windows Update
ad.3 powershellem ustawia jako wyłaczoną
ad.4 w CMD usuwa starą regułę blokowania WindowsUpdate w firewallu
ad.5 w CMD dodaje nową regułę blokowania WindowsUpdate w firewallu

i tyle...

Zostają jeszcze wpisy w harmonogramie zadań do wykasowania/RemoveSpyAIO to robi/ - oraz w najnowszej wersji Windowsa są dwa wpisy do których nawet Administrator nie ma dostępu...

A co jeżeli ktoś używa oprogramowania Antywirusowego z własnym firewallem? - wtedy w Win10 firewall zostaje wyłączony
Opublikowano
Nic nie przejmuje na własność - U mnie na wersji 1709 nie zastopuje Windows Update tradycyjnie samym poleceniem "/c net stop wuauserv" jako administrator "Trwa zatrzymywanie... potem lipa - nie udało się", stąd to przypuszczenie (jeśli nie mam racji) - sorki za błąd i proszę o poprawę.

Co do reszty się zgadzam, oczywiście pewne w skutek tych poleceń zmiany zachodzą z automatu w rejestrze, a niektóre są nieistotne typu LastOperation, MRU, recent itp. (nie podaję dokładnie tak jak Ty bo teraz piszę z pamięci) oraz zmienione atrybuty i zawartość plików temp, logów. 

Jeśli już wchodzimy w szczegóły można do tego dorzucić co z czym się łączy przez sieć, albo (nie wiem jak jest teraz) ale pamiętam, że kiedyś (wersja RTM) jak się bawiłem bo to moje hobby - svchost.exe wbijał do wykonania target.exe i za jego pomocą następowało pobieranie WU. Jednak jego blokada "gotowała" procka, jak svchost próbował kilkaset razy na sek go wbić po nieudanym odpaleniu target-a, stąd też o tym nie wspomniałem.

A co jeżeli ktoś używa oprogramowania Antywirusowego z własnym firewallem? - to może być strzałem w 10-tkę - gratuluję. Jednak co 2 głowy to nie jedna. :)  

P.S. W tym momencie jeszcze mi coś zaświtało - chyba zapomniałem wyłączyć UAC, a to czasami to bywa powodem nieprawidłowego wykonania.

Opublikowano

a czy wyłaczenie w.update nie powoduje niebezpieczeństwa?,mam win 10 1709 i nie widzi napędu..zadne sztuczki nie pomagają..

Powoduje, dlatego należy dokładnie rozważyć tą decyzję:

Na Minus: 

System nieaktualny = większa ilość niezałatanych luk i większa podatność na infekcję, systemowy antywirus nie pobiera aktualizacji - pozostaje używać swojego (jeśli chcesz), chociaż użytkownik jest najsłabszym ogniwem, a w praktyce program antywirusowy i SmartScreen to tylko 60% ochrona przed realnymi zagrożeniami, a 90% ochrona przed odpaleniem "piratów" lub nawet bezpłatnych zamienników np. DoubleCommander, żeby narzucić kupno płatnego TotalCommandera, bardziej skomplikowane oprogramowanie od MS np. Visual Studio, Unity, Sklep itp. może wymagać konta MS i aktualizacji w przeciwnym wypadku nie będzie działać.

Na Plus:

Nie masz (w przypadku wersji Home i Pro) narzucane przez MS siłą używania najnowszej wersji = masz większą kontrolę nad tym co masz na komputerze instalowane / usuwane / zmieniane (co normalnie dzieje się bez twojej wiedzy i zgody - chociaż w umowie licencyjnej musiałeś się na to zgodzić, więc jest na legalu), brak straty czasu na aktualizację, brak obaw że w systemie coś było/działało a po aktualizacji nie ma / nie działa / zostało zastąpione czymś innym do czego nie przywykłeś + np.brak zbędnych kafelków, utracona zgodność z twoimi niszowymi/starszymi aplikacjami (np. ClassicShell,) w przyszłości.

To oczywiście nie wszystko, napisane tak na szybko, jednak coś za coś.

Ja nie mam problemów z napędem po wyłączeniu, jeśli podejrzewasz, że to infekcja to na start polecam skan [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Czy sposób z hosts działa? I czy dobrze wkleiłem:

I czy powstrzyma to Asystenta Pobierania?

Opublikowano

Czy sposób z hosts działa? I czy dobrze wkleiłem:

I czy powstrzyma to Asystenta Pobierania?

Windows ma na stałe zahardcodowane adresy Windows Update - czyli wpisywanie ich do pliku HOSTS mija się z celem:

Tłumaczenie - kawałek artykułu:

Powodem dodania tego przez Microsoft jest zapobieganie złośliwemu oprogramowaniu i / lub osobom, które chciały użyć pliku HOSTS swojego komputera, aby zastąpić niektóre rozpoznawanie nazw. Oznacza to, że nawet jeśli edytowałeś plik HOSTS i dodałeś do niego rekordy, które zmieniły rozpoznawanie nazw na serwery aktualizacji firmy Microsoft, poprawne rozpoznawanie nazw nadal by działało, a system operacyjny byłby w stanie przejść do serwerów aktualizacji firmy Microsoft, umożliwiając systemowi aktualizować się, niezależnie od zmian w pliku HOSTS.

Opublikowano

to już bym wolał [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Na pewno nie zadziała. Straciłem wiarę, że kiedykolwiek poradzę sobie z tym WU.

Opublikowano

A nie lepiej zainstalować sobie Windows 10 LTSB? Mniej szpiegującego syfu, bez badziewnych aplikacji METRO, a i aktualizacje zasysa tak, jak MY i KIEDY chcemy, można i wyłączyć je ot tak :)

Opublikowano

Teraz testuje: Win Update Stop - na razie nie wywala Asystenta. Jak jutro nie wywali mi Asystenta to znaczy, że program jest super.

Niestety nie działa tak jak oczekiwałem.

No to pobierz uruchom wejdź w narzędzia Windows Update i wybierz usuń - jeżeli chcesz go usunąć na zawsze bez możliwości powrotu !

Mam uruchomić RemoveSPY_AIOv20 czy FullRightsV78110 ?