Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam laptopa firmy Dell o następujących parametrach procesor intel core i7-2670QM 2,20 GHz 4 rdzenie 8 wątków  karta graficzna Intel HD 3000 i NVIDIA GeForce GT525M  8GB pamięci RAM dysk twardy 750 GB HDD zastanawiam się między Windows 7 a Windows 8.1  Windows 10 nie wchodzi w grę ponieważ nie ma sterowników dostępnych dla intel hd 3000 dla win 10.  Więc co by lepiej się sprawowało na tym laptopie według was potrzebuje fachowej porady no i też mnie interesuje czy rzeczywiście między Windows 7 a 8.1 jest różnica znacząca w szybkości tych systemów wydajności i ogólnie w działaniu. 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Wybierając miedzy 7 a 8,1 lepszym jest 7. Co prawda starszy ale nie ma obciążenia w postaci podsystemu kafelkowego z którego i tak mało kto korzysta. No chyba że lubisz kafelki. Co do 10 to faktem jest iż mało który laptop posiada oficjalny suport do tego systemu nie mniej po instalacji najczęściej się okazuje iż sterowniki jednak są. Do HD 3000 to są na 100%. 

Opublikowano

Właśnie dzisiaj taki robiłem :)

Windows 7 śmiga świetnie, ma wsparcie, więc nie ma co się zastanawiać :)  Wersja x64 oczywiście. 

W wydajności pomiędzy Vista/7/8/8.1/10 nie ma różnic (chyba, że tysięczne części punktu).

Opublikowano

Wybierając miedzy 7 a 8,1 lepszym jest 7. Co prawda starszy ale nie ma obciążenia w postaci podsystemu kafelkowego z którego i tak mało kto korzysta. No chyba że lubisz kafelki. Co do 10 to faktem jest iż mało który laptop posiada oficjalny suport do tego systemu nie mniej po instalacji najczęściej się okazuje iż sterowniki jednak są. Do HD 3000 to są na 100%. 

chodzi o że nie mogę mieć Windows 10 bo mam na nim problem z opcją duplikuj pulpit  po podłączeniu laptopa przed kabel HDMI pod telewizor  na stronie intela znałem sterownik co najwyżej  pod 8.1 więc co teraz powiesz ? 

Opublikowano

Właśnie dzisiaj taki robiłem :)

Windows 7 śmiga świetnie, ma wsparcie, więc nie ma co się zastanawiać :)  Wersja x64 oczywiście. 

W wydajności pomiędzy Vista/7/8/8.1/10 nie ma różnic (chyba, że tysięczne części punktu).

chodzi też o to że windows 7 ma wsparcie do 14 stycznia 2020 r. a wsparcie podstawowe stracił juz  13 stycznia 2015 r.  a w przypadku Windows 8.1 jest tak że podstawowe wsparcie kończy się 9 stycznia 2018 r. a dodatkowe 10 stycznia 2023 r patrze też pod kątem długiego wsparcia żeby nie robić co chwila formatu nie wiem czy dobrze  myślę co sądzisz o tym ? 

Opublikowano

Wsparcie podstawowe nie ma nic do rzeczy. Aktualizacje i tak dostajesz.

Poczytaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

no własnie o to mi chodzi 8.1 ma o 3 lata  dłuższe wsparcie dodatkowe jednak  i co ty na to ? nie patrzał byś  pod tym kątem ? bo ja jednak wyższej wersji windows niż 8.1 już nie mogę mieć ze względu na ten problem z hdmi  a raczej brak sterownika pod intel dla win 10  nadal mówisz że 7 ? 

Opublikowano

a dlaczego nie 8.1 ? można przecież zainstalować classic shell ?

Classic shell to jest protezowanie. Czyli dokładanie do sytemu czegoś czego w nim nie ma. Jeżeli Ci kafelki są zbędne instaluj 7 jest lepsza niż obydwie odmiany 8. Po co Ci aplikacje kafelkowe jeśli nie zamierzasz ich używać? Instalacja 8,1 aby ją przerobić dodatkowymi programami ingerującymi w system na 7 mija się z celem. To lepiej od razu zainstalować wersję gdzie kafelki wywalono. Ale to z kolei może wpływać w jakimś stopniu na stabilność systemu. Dlaczego korporacje używają albo XP albo 7? A liczba tych co używają systemów kafelkowych jest ultra mała? Ano własnie dlatego iż tak chodzi o stabilność i brak konieczności dokładania dodatkowych program aby z systemów kafelkowych zrobić niekafelkowe. Bo to sztuka dla sztuki. 

Czyli podsumowując ten wywód - jeśli 10 odpada instalować 7 nie kombinować z 8,1.  

Opublikowano

Classic shell to jest protezowanie. Czyli dokładanie do sytemu czegoś czego w nim nie ma. Jeżeli Ci kafelki są zbędne instaluj 7 jest lepsza niż obydwie odmiany 8. Po co Ci aplikacje kafelkowe jeśli nie zamierzasz ich używać? Instalacja 8,1 aby ją przerobić dodatkowymi programami ingerującymi w system na 7 mija się z celem. To lepiej od razu zainstalować wersję gdzie kafelki wywalono. Ale to z kolei może wpływać w jakimś stopniu na stabilność systemu. Dlaczego korporacje używają albo XP albo 7? A liczba tych co używają systemów kafelkowych jest ultra mała? Ano własnie dlatego iż tak chodzi o stabilność i brak konieczności dokładania dodatkowych program aby z systemów kafelkowych zrobić niekafelkowe. Bo to sztuka dla sztuki. 

Czyli podsumowując ten wywód - jeśli 10 odpada instalować 7 nie kombinować z 8,1.  

masz rację zgadzam się z tobą w 100 % najlepsze systemy to win 7 i 10 bo w 10 można kafelki wywalić  no taka prawda prawda korporacje to jadą na xp ,7 no i teraz ewentualnie zaczną z 10 . w sumie to ci powiem że do kafelków można sie przyzwyczaić  a 8.1 co nowszy to nowszy jednak 

Opublikowano

masz rację zgadzam się z tobą w 100 % najlepsze systemy to win 7 i 10 bo w 10 można kafelki wywalić  no taka prawda prawda korporacje to jadą na xp ,7 no i teraz ewentualnie zaczną z 10 . w sumie to ci powiem że do kafelków można sie przyzwyczaić  a 8.1 co nowszy to nowszy jednak 

Niestety Win 10 to system w ciągłej produkcji. Dawniej były service packi teraz coś w tym rodzaju ma być dla 10 co kwartał - 6 miesięcy. Czyli co taki okres czasu trzeb się liczyć w zasadzi z czymś co można nazwać reinstalacją systemu, Nie każdemu to pasuje a już na 100% nie korporacją. Tak wiec nie sądzę by 10 zagości tam do chwili kiedy nie wyjdzie ostateczna wersja która pozostanie niezmieniana przez długi okres czasu. Bo co innego zainstalować na końcówkach service packa raz na rok czy 2 lata a co innego robić to co kilka miesięcy. Dlatego też rzadko decydują się na 10 Ci co używają komputer do pracy i potrzebują stabilności i nie ingerowania co chwilę w zainstalowany system.

Opublikowano

Niestety Win 10 to system w ciągłej produkcji. Dawniej były service packi teraz coś w tym rodzaju ma być dla 10 co kwartał - 6 miesięcy. Czyli co taki okres czasu trzeb się liczyć w zasadzi z czymś co można nazwać reinstalacją systemu, Nie każdemu to pasuje a już na 100% nie korporacją. Tak wiec nie sądzę by 10 zagości tam do chwili kiedy nie wyjdzie ostateczna wersja która pozostanie niezmieniana przez długi okres czasu. Bo co innego zainstalować na końcówkach service packa raz na rok czy 2 lata a co innego robić to co kilka miesięcy. Dlatego też rzadko decydują się na 10 Ci co używają komputer do pracy i potrzebują stabilności i nie ingerowania co chwilę w zainstalowany system.

z tego co się orientuje to dla biznesu Microsoft zrobił jakąś inną wersje win 10 która nie będzie tak często aktualizowana jak dla użytkowników domowych  czytałem o tym ostatnio gdzieś w necie 

Opublikowano

Nie chcesz widzieć kafli to 7(super), 8 z kaflami ale można je usunąć z pola widzenia. Tak na prawdę to obydwa SO są dobre. Uważaj na poprawki upgrade do Windows 10, bo możesz zostać bez wyboru.

Opublikowano

@wyżej.. Pod warunkiem, że osoba wie co to modyfikowy system. Poza tym nie ma nigdzie mowy o 10, czy modyfikacjach.

Opublikowano

Nie do końca się zgodzę. Oraz co w związku z tym że nie ma mowy o modyfikacji, nie ma bo nikt nie zaproponował.

Autor tematu szuka szybkiej oraz stabilnej wersji systemu.Więc taką mu proponuje :D

Instalowałem tą wersje u osób które mają zielone pojęcie na  temat systemów czy komputerów , a nikt nie narzekał.

Według mnie nie trzeba mieć wielkiego pojęcia na temat modyfikowanych systemów, wystarczy przeczytać opis.

Moim zdaniem ta modyfikacja, będzie dobrze się sprawować na tym komputerze bez większych ceregieli. Ta modyfikacja przypomina siódemkę oraz jest lekka i  STABILNA i Zawsze można przetestować modyfikacje a jeśli Autorowi nie bedzie pasować (w co wątpię) zawsze może sobie zainstalować czystą wersje 8.1 + Start is back oraz powyłączane z błędne usługi. Moim zdaniem głupotą jest instalacja tu win 7 :D Ale co kto lubi :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie do końca się zgodzę. Oraz co w związku z tym że nie ma mowy o modyfikacji, nie ma bo nikt nie zaproponował.

Autor tematu szuka szybkiej oraz stabilnej wersji systemu.Więc taką mu proponuje :D

Instalowałem tą wersje u osób które mają zielone pojęcie na  temat systemów czy komputerów , a nikt nie narzekał.

Według mnie nie trzeba mieć wielkiego pojęcia na temat modyfikowanych systemów, wystarczy przeczytać opis.

Moim zdaniem ta modyfikacja, będzie dobrze się sprawować na tym komputerze bez większych ceregieli. Ta modyfikacja przypomina siódemkę oraz jest lekka i  STABILNA i Zawsze można przetestować modyfikacje a jeśli Autorowi nie bedzie pasować (w co wątpię) zawsze może sobie zainstalować czystą wersje 8.1 + Start is back oraz powyłączane z błędne usługi. Moim zdaniem głupotą jest instalacja tu win 7 :D Ale co kto lubi :)

Pozdrawiam

dlaczego instalowanie w7 jest głupotą twoim zdaniem ? będzie chodzić jakoś wolniej od 8.1 czy jak ?  czy na 8.1 będzie działał nie wiem jak to określić jakoś żwawiej szybciej ekspresywniej ? wiele ludzi tutaj piszę że instalowanie czystego w 8.1 z np. classic shell  czyli taką jakby protezą jest głupotą bo jest to jest to już pewna ingerencja w oprogramowanie i destabilizacja oprogramowania  nie wiem czy to prawda ale tak słyszałem 

Opublikowano

nie rozumiem jak można nazwać classic shell coś w rodzaju protezy ? zapoznałeś się chociaż z tym narzedziem ? Nie bez powodu jest one przeznaczone też dla windows 7 :)

Opublikowano

Wszystko co doinstalowujesz nie jest wykonane przez producenta, w myśl Microsoftu tego tam nie powinno być, może powodować problemy bo to tylko nakładka. O to tu chodzi.

Wysłane z mojego Y635-L01 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

dlaczego instalowanie w7 jest głupotą twoim zdaniem ? będzie chodzić jakoś wolniej od 8.1 czy jak ?  czy na 8.1 będzie działał nie wiem jak to określić jakoś żwawiej szybciej ekspresywniej ? wiele ludzi tutaj piszę że instalowanie czystego w 8.1 z np. classic shell  czyli taką jakby protezą jest głupotą bo jest to jest to już pewna ingerencja w oprogramowanie i destabilizacja oprogramowania  nie wiem czy to prawda ale tak słyszałem

Słuchaj powiem krótko, nie chce mi się tu wchodzić w zbłędne dyskusje. Zainstaluj mod od Romka na pewno spełni Twoje wymagania i będziesz zadowolony.

Protezę to tu mają co nie którzy zamiast mózgu :D Mod od Romka jest wyczyszczony ze zbędnych pierdółek, nie musisz w nic ingerować bo wszystko jest dostosowane dla takich użytkowników jak my :)

Krótko bez pier*olenia Instaluj 8.1 od Romka będziesz zadowolony. Bez żadnych problemów, tu co niektórzy powodują tylko mętlik na tym forum .

Daje sobie rękę uciąć że ten mod Ci popasuje. Popatrz sobie ja mam uefi, 8.1 startuje w 9 sekund do pulpitu

Classic shell to faktycznie idiotyzm, ale polecam za to Start is Back

Zobacz jak to wygląda u mnie :)

Ty pewnie masz UEFI w tym lapku, więc tym bardziej polecam 8.1

Mod od Romka to taka ulepszona siódemka bez pierdół :) Jak sam widzisz mam tylko 36 procesów :D

Nie cofaj się w rozwoju do sevena :D

6iuosl.png

2res66w.png

vfbne0.png

Opublikowano (edytowane)

Osobiście wybrałbym 8.1 ponieważ jego interfejs bardziej mi sprzyja w obsłudze - wydajność jest na w7/8.1/10 taka sama.

Osobiście polecę tą modyfikacje Romka [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]na której siedzę już bardzo długo i nie mam żadnych problemów - a po zainstalowaniu na SSD wydajnosć wzrozła jeszcze mocniej :)

Edytowane przez Devhost97
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie