zielonatrwa Posted May 12 Report Posted May 12 Mam problem z włączeniem Secure Boot. Żeby je aktywować, BIOS każe mi wyłączyć CSM. Problem w tym, że kiedy wyłączam CSM, komputer przestaje wykrywać monitor — nie mam obrazu ani w BIOS-ie, ani po uruchomieniu systemu. Dysk systemowy jest już w GPT, więc to raczej nie problem z MBR. Czy ktoś wie, co może być przyczyną? Może chodzi o kartę graficzną, ustawienia UEFI albo kabel/port monitora? płyta główna: AsRock B450M-HDV R4.0 Quote
Widzior Posted May 12 Report Posted May 12 Oczywiście brak najważniejszego - model karty graficznej. Takich problemów było kiedyś sporo, na ogół upgrade BIOSu płyty / karty graficznej pomagał - Quote
christopher732 Posted May 12 Report Posted May 12 Graphics Output Protocol to taki „język”, którym karta graficzna dogaduje się z nowoczesnym BIOS-em UEFI i tego tu brak a dlaczego bo grafika pamięta jeszcze Gierka Quote
zielonatrwa Posted May 12 Author Report Posted May 12 Godzinę temu, Widzior napisał(a): Oczywiście brak najważniejszego - model karty graficznej. Takich problemów było kiedyś sporo, na ogół upgrade BIOSu płyty / karty graficznej pomagał - Właśnie zrobiłem update Biosu i dalej to samo, a kartę mam nvidia geforce gtx 1050 ti ROZWIĄZANE: musiałem zainstalować to [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
christopher732 Posted May 12 Report Posted May 12 jakim kablem masz podłączony monitor do karty? Jeśli DVI, zmień na HDMI lub DisplayPort zobaczymy co dalej Quote
Widzior Posted May 12 Report Posted May 12 31 minut temu, zielonatrwa napisał(a): ROZWIĄZANE: musiałem zainstalować to No to miałeś o tym w tym temacie, do którego przerzucał ten, który ci podałem i miałem o to pytać, czy czasem nie masz podłączonego monitora po DP, ale widzę, już sam to ogarnąłeś. Najważniejsze, że działa. Dla potomnych strona główna - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Recommended Posts