FILAGOL Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia Dzień Dobry Forumowicze Zakupiłem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Sprzęt kupiony z myślą, o testowaniu modów Windows @Kocurek i @srom-otnik Niby wszystko ok, lecz... w aplikacji Crystal Disk Info jest informacja: Tryb transferu: PCIe 1.0 x2 | PCIe 4.0 x4 według informacji i specyfikacji Laptop obsługuje 3.0 x4 Bios zaktualizowany do najnowszej dostępnej wersji dostępnej na stronie HP Sterowniki pobrane również ze strony producenta HP W Biosie nie znalazłem opcji zmieniającej prędkość z 1.0 x2 na 3.0 x4 Dysk to: Samsung MZ-VL2512B (Gen 4x4) CPU: AMD Ryzen 7 Pro 3700U RAM: 1x16 GB Kingston SO-DIMM 2666MHz Brak mi już pomysłu go może być przyczyną Proszę o wskazówki Pozdrawiam Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia Dzień dobry, @FILAGOL CrystalDiskInfo pokazuje aktualny, a nie maksymalny obsługiwany przez urządzenie tryb transferu. Dyski NVMe, zwłaszcza w laptopach, posiadają agresywne stany oszczędzania energii. Gdy dysk nie jest obciążony, kontroler automatycznie obniża wersję magistrali (np. do 1.0) i odcina część linii PCIe (do x2 lub x1), aby oszczędzać baterię i zmniejszyć temperatury. Podłącz laptopa do zasilania, zmień plan zasilania w Windows na "Wysoka wydajność". Następnie uruchom jakiś benchmark np. CrystalDiskMark i w trakcie trwania testu odśwież (F5) okno programu CrystalDiskInfo. Bardzo często w tym momencie wartość wskakuje na poprawne PCIe 3.0 x4. Bonus: Szybki test, który warto wykonać: Zmierz przepustowość. PCIe 1.0 x2 ma fizyczny limit około 500 MB/s. Przepustowość PCIe 3.0 x4 to około 3500 MB/s. Jakie faktycznie prędkości odczytu i zapisu uzyskujesz w teście obciążeniowym? To da odpowiedź, czy problem jest tylko wizualnym błędem odczytu w stanie spoczynku, czy dysk faktycznie pracuje na niższych prędkościach. starcraft2fan i FILAGOL lubią to Cytuj
FILAGOL Opublikowano 1 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia (edytowane) Dzień Dobry @Kocurek Zrobiłem według Twoich wskazówek z Dysk WD 554MB/s (odczyt), 558 (zapis) Po zamontowaniu dysku Kingston wskoczyło na 3602,85 MB/s (odczyt) i 3292,50 MB/s Dysk Kingston NV 3 (Gen4 x4) Pokazała się prędkość dopiero po ponownej ręcznej aktualizacji biosu do najnowszej wersji, wcześniej Windows 11 sam zaktualizował Bios. Mimo to Crystal Disk Info pokazuje 1.0 X2 (ewenement) HWinfo pokazuje poprawne dane i szynę dysku Kingston Również tak samo w przypadku Samsunga prędkości były takie same jak przy Kingstonie. Tylko w przypadku WD nic nie uległo zmianie(Fabryczny dysk dawany przez HP). @Kocurek bardzo Ci dziękuję za Twe wskazówki i pomoc. Edytowane 2 Kwietnia przez FILAGOL Uzupełnienie i poprawienie informacji Kocurek lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi