turbos55 Posted April 1 Report Posted April 1 Wygrzebałem z szafy tego asusa Intel Core 2 Duo P8600 2,40 MHz 4 GB RAM DDR 2 NVIDIA GeForce 9650M GT 1GB Ekran 1920x1200x61 Hz 2 dyski HDD 320 GB oryginały z tamtych lat o dziwo w stanie dobrym oryginalny zasilacz oraz bateria trzymająca prąd ok. 2,5 - 3 godzin Moje pytanie brzmi czy wgrać mu oryginalną VISTE na jednym dysku a na drugim np. XP lub 7 A drugie pytanie to czy ten laptop w stanie bardzo dobrym z oryginalnymi częściami działającymi jest coś wart i gdzie szukać kupca miłośnika retro Wszystko w nim działa ekran jak nowy nawet gładzik podświetla się do funkcji multimedialnych posiada 4 głośniki w raz z subem Co radzicie w sprawie tego laptopa z 2008 roku bodajrze Quote
Widzior Posted April 1 Report Posted April 1 Mam prawie identyczny Fujitsu z C2D P8800 + 4GB DDR2 +GeForce 8200M i mam na nim Win7. Wartość to pewnie okolice 100zł, bo mój słabszy Fujitsu sprzedał się na licytacji tylko za tyle: Quote
turbos55 Posted April 1 Author Report Posted April 1 Ok. dzięki 7 masz 32 bity czy 64 . Z tego co mówisz to nie ma sensu zawracać sobie głowy niech leży jeszcze z 10 lat . 18 latek a bateria trzyma ekran jak żyleta dyski w stanie dobrym jednak kiedyś to potrafili a teraz tylko do gwarancji Quote
Widzior Posted April 1 Report Posted April 1 W dniu 1.04.2026 o 21:30, turbos55 napisał(a): kiedyś to potrafili a teraz tylko do gwarancji Oczywiście masz rację. Teraz się robi plastik-fantastik. Nawet radiatora normalnego w budżetówkach dać nie potrafią, tylko pazłotko po czekoladzie, a wentylator często jest w środku laptopa bez żadnego wydmuchu, więc to w zasadzie atrapa. Sprzęty z tamtych lat są niezniszczalne, pancerne. Ten, który sprzedałem, był z 2006 roku i bateria miała jeszcze 37% życia, trzymała ok, godzinę normalnego użytkowania. A Win7 mam 32bit, taki kiedyś zainstalowałem, ale teraz dałbym 64bit, żeby te 4GB ramu wykorzystać. W wolnej chwili postawie 64bit. Quote
Deszczu Posted April 2 Report Posted April 2 Wymień dysk na ssd jakąś używkę obojętnie co ale 240gb minimum. Wsadź tam na 30-35gb partycję windows xp integral edition najnowsza, doładuj spolszczenie, sterowniki, onecore api i masz na xp odpalanie nowszych programów. A tak to Windows 7 2021 Final by JG. Będzie śmigał. Na stronie nie widzę sterowników do XP, więc Visty nie proponuję chyba, że jakąś okrojoną i zachowujesz w stanie oryginał. Ewentualnie 7 POSready jakaś stąd, bądź basewin jeśli linki wygasły. Może nie jest super szybko ale za to na aukcji możesz opchnąć jako laptop z systemem niecodziennym ;). Tylko pytanie, czy jak zainwestujesz w ssd używkę z 70zł z przesyłką to czy sprzedasz go za 150... Chyba nie na obecną chwilę ale do używalności możesz go doprowadzić. Siódemka będzie działać. Możesz też spróbować jakiegoś moda typu micro od A-Team albo jego startera. Mam na starożytnym pc, który służy teściom do przejrzenia internetu raz na jakiś czas i drukarki łączy dobrze. Działa szybko i responsywnie, więc też dobry pomysł. Możesz pchać się w 64 bit i też będzie to dobrze działać ale wybór należy do Ciebie. W tak archaiczny sprzęt poszedłbym na starter od Mr.T wcześniej wspomniany Quote
Widzior Posted April 2 Report Posted April 2 Przy obecnych cenach SSD nie opłaca się ich montować do takich zabytków. Sam z obu Fujitsu wyjąłem SSD'ki i zamontowałem stare jare HDD 7200rpm i nie jest tak źle na Win7. Quote
turbos55 Posted April 4 Author Report Posted April 4 Ok. dzięki Wcześniej na nim miałem zainstalowaną 10 z Atlasem na SSD i w miarę to chodziło ale nie był używany Chodziło mi o to czy jakbym sprzedawał to zostawić go w oryginale z windows Vistą tylko już nie pamiętam czy była to 32 czy 64 bit . Lapek nieużywany w 100% sprawny Quote
Recommended Posts